detector.media
Мар'яна Зінченко
07.05.2024 12:48
Кримській журналістці та правозахисниці Лутфіє Зудієвій окупанти вручили застереження
Кримській журналістці та правозахисниці Лутфіє Зудієвій окупанти вручили застереження
Напередодні журналістку намагався опитати інший поліцейський за дорученням окупаційного Центру з протидії екстремізму

Кримська правозахисниця, журналістка Лутфіє Зудієва отримала «застереження про недопустимість організації мітингів» від окупаційного Центру з протидії екстремізму в тимчасово окупованому Криму.  Про це вона повідомила у фейсбуці. 

«Сьогодні мене відвідав ще один співробітник поліції — дільничний із МО МВС «Джанкойський». Цього разу вручив застереження, написане у загальній формі.
Цей «документ» без вихідних даних — про невідомі можливі протиправні дії на невідомих можливих заходах  — не повинен вручатися, і тим більше мати якусь юридичну силу, але життя зараз тече саме такою чергою.
Ініціатива належить не місцевим співробітникам, а їхні сімферопольські колеги із МВС Криму використовують такі застереження далеко не з профілактичною метою.
Саме так і практикується цензура, заборона висловлення думки, атака на незалежну адвокатуру, правозахисні організації та ЗМІ», — написала Зудієва у фейсбуці.

Напередодні додому до журналістки приходив оперуповноважений з відділу карного розшуку МО МВС Росії «Джанкойський»  і намагався опитати за дорученням Центру протидії екстремізму, також повідомляла журналістка.  Від опитування журналістка відмовилася.

Нагадаємо, що раніше окупаційний Мировий суд №10 Сімферополя оштрафував правозахисницю та журналістку Лутфіє Зудієву на 2 тисячі російських рублів за «зловживання свободою масової інформації». 

22 лютого 2024 року в Джанкої російські силовики провели обшук у журналістки та правозахисниці Лутфіє Зудієвої. Її звинуватили у «зловживанні свободою масової інформації» за поширення матеріалів «Радіо Свобода» без маркування медіа як «іноагента».

Наприкінці березня стало відомо, що підконтрольний Росії Київський районний суд у Сімферополі оштрафував Зудієву на 2500 рублів.

Ми також писали, що російські силовики затримували Зудієву і в липні 2023 року. В такий спосіб окупаційна влада перешкодила їй висвітлювати судове засідання у так званому Верховному суді Криму щодо справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, яких російська влада обвинувачує в диверсії. Пізніше її відпустили та оштрафували на 12 тисяч рублів (приблизно 5 000 грн). 

Лутфіє Зудієва — громадська активістка, правозахисниця, журналістка, яка висвітлює судові процеси та масові обшуки в Криму. 

Лутфіє Зудієва співпрацює з «Ґратами» з моменту відкриття видання у 2019 році. Вона професійно, дотримуючись журналістських стандартів, послідовно пише про переслідування українських громадян у Криму. Справу Нарімана Джеляла і братів Ахтемових Зудієва висвітлює з початку кримінального переслідування кримськотатарських активістів. 

У вересні 2022 року стаття Лутфіє Зудієвої «Вчинок і кара. Як із тортур і уривків фраз з’явилася справа Нарімана Джеляла про диверсії в Криму» ввійшла у шортліст фіналістів премії української журналістики «Честь професії».

Читайте також: 

Фото: crimean-solidarity.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY