25 травня в Інституті журналістики відбудеться «Журналістська весна»

25 травня в Інституті журналістики відбудеться «Журналістська весна»

24 Травня 2024
922

25 травня в Інституті журналістики відбудеться «Журналістська весна»

922
Директор інституту Юрій Бондар розповів про програму заходу.
25 травня в Інституті журналістики відбудеться «Журналістська весна»
25 травня в Інституті журналістики відбудеться «Журналістська весна»

Завтра, 25 травня, відбудеться фестиваль «Журналістська весна»  щорічна зустріч студентів, викладачів та випускників Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Директор інституту Юрій Бондар розказав «Детектору медіа» про те, як відбуватиметься зустріч.

—  «Журналістська весна» —  це традиційна подія, яка традиційно відбувалася в Інституті журналістики в останню суботу травня. Це зустріч випускників різних поколінь, які збираються, аби побачитися, обмінятися думками за про рік,  просто провести разом час у професійному, дружньому колі. На жаль, останні кілька років «Журналістської весни» як події у приміщенні інституту не було, —  спочатку через пандемійні обмеження, потім через повномасштабне вторгнення. Але у віддаленому режимі спілкування було. Ми цього року вирішили відродити традицію, і поновити такі зустрічі саме в стінах Інституту, щоби дати змогу поспілкуватися різним поколінням журналістів. Організовують «Журвесну» і є господірями цьго дійства нинішнє покоління студентів, тобто саме вони облаштовують цей простір для своїх старших колег різних років. 

—  Яка програма заходу цього року?

—  У нашій програмі буде кілька подій, ми хочемо трішки ширше навіть, ніж у попередні роки, зробити цю зустріч. Цього року ми проводимо «Журвесну» спільно з ВІКНУ, бо там також є відділення журналістів, пресофіцерів, тому ми вирішили, що правильно буде робити її разом. ВІКНУ беруть активну участь цього  року: буде військовий оркестр, буде почесна варта, будуть курсанти, бойові офіцери-журналісти, і участь їх буде не просто представницька. 

Розпочнеться «Журвесна» о 10 ранку з товариського матчу з футболу, між жіночими командами Інституту журналістики і командою ВІКНУ. Потім об 11 годині —  відкриття меморіалу полеглим журналістами. В інституті буде облаштовано експозиція, з трофеями, артефактами, за участю випускників, які вже пройшли випробування війною, які зараз у ЗСУ, офіцерів ВІКНУ. Поруч з меморіалом буде також відкрита фотовиставка «Інформаційний спротив», де буде розповідь про дії журналістів  в період найактивнішої фази вторгнення, бо багато подій з організації спротиву відбувалося саме в стінах Інституту. 

Від 12 години  буде так звана урочиста частина, бо знову ж таки, це не свято, а журналістська зустріч. Але урочиста частина буде, традиційна, —  розповідь про історію «Журвесен», про історію відділення факультету журналістики,  виступи випускників, вшанування тих, хто до нас прийде, буде концертна програма за участю студентів і курсантів. Після цього відбудеться ще одна спортивна активність  журналістські шахи, сеанс одночасної гри всіх бажаючих проти Олександра Малієнко, відомого спортивного журналіста, шахового майстра.

Ще буде презентація книжок журналістів про війну  учасників бойових дій, та тих, хто висвітлює війну. Окрім того, впродовж цього дня —  від 10 до 16 години, —   буде тривати день відкритих дверей. Ми хочемо цього року зробити зустріч не тільки для випускників, а так само і для майбутніх журналістів, студентів Інституту журналістики, тому ми цього дня запрошуємо прийти до нас школярів, тих хто зараз визначається, де вони будуть навчатися. Тому ми будемо представляти освітні програми, кафедри, і школярі і батьки можуть ознайомитися з тим, чим ми займаємося. Буде фотозона, а також відкритий мікрофон - будь хто, хто прийде на «Журвесну», зможе передати вітання своїм однокурсникам, колегам, на камеру. Потім ми це все запишемо, зробимо добірку і поширимо. Ми розуміємо обставини, в яких ми є, тож з попередніх курсів може прийти хтось один, може прийти невелика кількість людей, але вони зможуть звернутися до своїх однокурсників, а ми потім зробимо так, щоб їх побачили та почули. 

Але на цьому «Журвесна» не закінчиться, тому що ми маємо плани на наступний тиждень, —  будуть відбуватися зустрічі студентів із відомими журналістами, презентації книжкових видань і таке інше. Все в один день ми не встигнемо. 

Важливо, що у нас також буде влаштований аукціон-ярмарок, де ми збиратимемо кошти для потреби підрозділів,  де виконують свій обов'язок випускники інституту журналістики. Студенти з викладачами вже підготували певні лоти. Тому це не є святкова подія, це тематична подія.

—  Скільки буде людей на заході? Чи будуть якісь заходи безпеки?

 Поки ми не знаємо скільки буде людей, в різні роки було по різному. Курси випускників попередніх років самоорганізовуються, і зазвичай на такі події приїжджають ювілейні курси. Частина випускників попередніх років не приходять сюди, до нинішнього інституту журналістики, бо вони навчалися в Жовтому корпусі університету, і вони зустрічаються біля нього, в парку Шевченко. Ми спробуємо бути присутніми так само і там, в парку Шевченка, щоб між нами відбувся своєрідний місток. Але побачимо, як це нам вдасться зробити завтра. 

Щодо безпеки — нещодавно в нас була подія, коли ми написали і друкували книгу «День після війни» за один день. Одночасно учасниками цієї події було  десь триста людей. Під час саме написання текстів була повітряна тривога —  всі спустилися в бомбосховище, —  і ми дотрималися і графіків, І безпека учасників була забезпечена. В цей день не буде відбуватися навчальний процес, тому ми зможемо забезпечити людей укриттям. Не знаємо, правда, як буде зі світлом, бо зараз відбуваються відключення, але ми гнучкі в цих речах. Тож якщо учасники концерту не зможуть виконати щось із музичним супроводом — нічого, буде щось відбуватися в холі чи на подвір’ї інституту.

— Ви вже можете сказати якісь дані про вступну кампанію?

—  Ще зарано, але активність висока. Є загальні проблеми, і не тільки в нас, пов'язані із роботою серверів, комунікаціями, інтернетом  та електрикою. Абітурієнти зараз заявлються дистанційно, і в цьому є проблема - відбуваються збої з комунікацією, з фіксуванням заявок. Але це технічні проблеми. Але  з того що ми бачимо, активність доволі висока. Я знаю, що на «Журвесну» приїжджають випускники зі шкіл інших областей. Тож багато абітурієнтів обирають місцем свого навчання Україну. Попри побоювання, що молодь подасться шукати освіту за кордоном —  ні. Шукають тут, хочуть отримувати освіту тут. В минулому році теж була висока активність — по набору ми не втратили, зберіглися на рівні минулих років. Сподіваємося, що якщо і будуть якісь втрати по кількості в цьому році, то незначні. 

Нагадаємо, в лютому 2024 року Юрій Бондар став директором Інституту журналістики Київського університету.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
922
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду