На каналі «FreeДом» стартував проєкт «Новини вільних народів»

На каналі «FreeДом» стартував проєкт «Новини вільних народів»

1 Травня 2024
363
1 Травня 2024
17:51

На каналі «FreeДом» стартував проєкт «Новини вільних народів»

363
Новий проєкт має на меті формувати у свідомості корінних народів Росії переконання, що настав час боротьби за свободу та незалежність від Москви.
На каналі «FreeДом» стартував проєкт «Новини вільних народів»
На каналі «FreeДом» стартував проєкт «Новини вільних народів»

В ефірі каналу українського іномовлення «FreeДом» стартував новий проєкт власного виробництва «Новини вільних народів» з ведучим Кирилом Вольним — дайджест новин та подій з життя корінних народів Росії з акцентом на діяльність національно-визвольних рухів. Про це повідомила пресслужба державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України».

Новий проєкт має на меті формувати у свідомості корінних народів Росії переконання, що настав час боротьби за свободу та незалежність від Москви. «Новини вільних народів» фокусуватимуться на випадках ксенофобії етнічних росіян щодо корінних народів, дискримінації їхніх прав, утисків та переслідування на національному ґрунті,  нехтування центральною владою потреб національних республік, народів, меншин та етнічних груп.

« У випусках ми аналізуватимемо такі проблеми, як злочини путінського режиму проти корінних народів, наслідки колоніальної політики Москви, екологічні злочини та розграбування ресурсів регіонів, розповідатиме про протести в регіонах та діяльність національно-визвольних рухів. Російська пропаганда зазвичай намагається створити образ корінних народів як невід’ємної частини російського народу, а ми хочемо показувати й наголошувати, що в цьому удаваному моноліті є досить багато тріщин, які можуть його розвалити», — прокоментував ведучий Кирило Вольний.

У першому епізоді йдеться про взаємодію діаспор корінних народів з міжнародними організаціями та урядовими структурами для просування ідей створення незалежних від Росії держав. Зокрема, у розповіді про Форум вільних держав ПостРосії, який відбувся у Вашингтоні, акцентують на тому, що Заходу і поневоленим народам Росії варто активно готуватися до розпаду РФ. У коментарі для програми заступниця міністра закордонних справ Чеченської Республіки Ічкерія Асет Сабб заявила: «Ми, чеченці ніколи не залишимо справу незалежної Чеченської Республіки Ічкерія. І основна причина чому й досі живе ідея суверенітету Чеченської Республіки у тому, що народ від цієї ідеї насправді ніколи й не відмовлявся».

Окрім цього, у випуску розповіли про перший конгрес Ліги вільних націй в Естонії, ситуацію з паводком в РФ, зокрема в Бурятії та Карелі.

«Новини вільних народів» доповнюють лінійку проєктів «Деколонізація», «Народ» та «Скарби нації», які вже зібрали понад 2,5 млн переглядів на ютуб-майданчиках каналу. Більшість цих переглядів припадає на національні автономії та на країни-сусідки РФ: Киргизстан, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Монголію.

Нагадаємо, раніше в ефірі телеканалу «FreeДом» стартувала інформаційно-аналітична програма власного виробництва «В ізоляції» з ведучим Юрієм Кулінічем. У проєкті розповідають про різні аспекти санкційної політики країн Заходу щодо Росії.

Фото: МПІУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
363
Читайте також
25.06.2024 15:43
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
323
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду