СБУ підтвердила, що звільнений суддя Львов має російське громадянство, яке виявили журналісти «Схем»

СБУ підтвердила, що звільнений суддя Львов має російське громадянство, яке виявили журналісти «Схем»

25 Квітня 2024
4001
25 Квітня 2024
19:00

СБУ підтвердила, що звільнений суддя Львов має російське громадянство, яке виявили журналісти «Схем»

4001
Під час засідання 25 квітня представник спецслужби зазначив, що для встановлення факту набуття Богданом Львовом громадянства РФ використали бази даних Федеральної податкової служби та МВС Росії.
СБУ підтвердила, що звільнений суддя Львов має російське громадянство, яке виявили журналісти «Схем»
СБУ підтвердила, що звільнений суддя Львов має російське громадянство, яке виявили журналісти «Схем»

Шостий апеляційний адміністративний суд 25 квітня продовжив розгляд справи за позовом колишнього судді Верховного суду Богдана Львова, в якого журналісти проєкту «Схеми» знайшли російський паспорт. Представник СБУ у залі суду підтвердив, що спецслужба встановила факт набуття Львовом громадянства РФ, а також дані його російського паспорта та податкового коду, повідомляє «Схеми».

Під час засідання 25 квітня представник спецслужби зазначив, що для встановлення факту набуття Львовом громадянства РФ використали бази даних Федеральної податкової служби та Міністерства внутрішніх справ Росії.

«Наслідками нашої перевірки є те, що у позивача Львова є російський паспорт і отриманий ідентифікаційний код РФ, який виданий на підставі російського паспорта. На наше переконання, це свідчить про цілеспрямоване добровільне набуття громадянства», — сказав він.

Захисник Львова запитав у представника СБУ про лист на адресу Міграційної служби від травня 2023 року, в якому спецслужба вказувала, що «офіційним шляхом отримати докази неможливо». Правоохоронець зі свого боку пояснив, що йшлося про неможливість отримати їх запитами на правову допомогу від державних органів Росії через війну.

Богдан Львов у суді продовжив заперечувати, що коли-небудь отримував громадянство Російської Федерації: «А якщо це документи-прикриття чи підробка? А якщо вони видані іншій особі просто на мої дані? Те, що десь в реєстрі зазначено моє прізвище, не означає, що я отримав цей паспорт, що я є та сама особа в реєстрі».

За його словами, позов до Верховного суду «обґрунтований тим, що голова ВС не мав ані повноважень, ані підстав для звільнення» Львова зі штату.

Після заслуховування сторін колегія суддів оголосила перерву і вирішила продовжити розгляд справи 30 травня.

Нагадаємо, у вересні 2022 року «Схеми» опублікували розслідування «Український суддя з російським паспортом». У ньому журналісти доводили, що суддя Верховного Суду Богдан Львов є громадянином Російської Федерації. Він отримав громадянство ще у 1999 році у Москві, на той момент уже працюючи суддею в Україні. А у 2012 році, за даними журналістів, оновив паспорт після досягнення 45-річчя.

Після виходу матеріалу «Схем» Львов у фейсбук-дописі заперечив, що має російський паспорт, і заявив, що інформація, яку поширили журналісти, «не відповідає дійсності».

Згодом Служба безпеки підтвердила наявність у Богдана Львова паспорта громадянина Росії.

5 жовтня 2022 року тодішній голова Верховного Суду Всеволод Князєв відрахував Львова зі штату Верховного Суду на підставі листа СБУ про наявність у нього громадянства Росії.

25 грудня 2023 року стало відомо, що Державна міграційна служба України зупинила розгляд питання про позбавлення громадянства України Богдана Львова. У відомстві не дали відповіді на запит журналістів про причини такого рішення, пославшись на «конфіденційність» такої інформації.

У листопаді 2022 року Богдан Львов подав позов до Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), де просив визнати протиправним та скасувати наказ голови Верховного Суду Всеволода Князєва про його відрахування зі штату суду.

У січні цього року Київський окружний адміністративний суд поновив Богдана Львова на посаді голови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду України. Суд задовільнив позов Львова і постановив виплатити його заробітну плату «за час вимушеного прогулу».

Фото: «Схеми»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4001
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду