Ексвидавець таблоїда у США визнав у суді, що приховував негативну інформацію про Трампа та за гроші очорняв його опонентів

Ексвидавець таблоїда у США визнав у суді, що приховував негативну інформацію про Трампа та за гроші очорняв його опонентів

24 Квітня 2024
543
24 Квітня 2024
10:28

Ексвидавець таблоїда у США визнав у суді, що приховував негативну інформацію про Трампа та за гроші очорняв його опонентів

543
Девід Пекер є першим свідком у справі про фінансові махінації Трампа при підкупі порнозірки за мовчання про секс. Він детально розповів про свою закулісну роль у просуванні Трампа від новачка у політиці до кандидата в президенти.
Ексвидавець таблоїда у США визнав у суді, що приховував негативну інформацію про Трампа та за гроші очорняв його опонентів
Ексвидавець таблоїда у США визнав у суді, що приховував негативну інформацію про Трампа та за гроші очорняв його опонентів

Ексвидавець таблоїда National Enquirer Девід Пекер дав у суді Нью-Йорка свідчення у справі експрезидента Дональда Трампа, розповівши про те, що обіцяв усіляко перешкоджати оприлюдненню інформації, яка б шкодила його президентській кампанії 2016 року.

Як повідомляють АР та CNN, у вівторок, 23 квітня, продовжив роботу суд присяжних у справі Трампа про фінансові махінації при підкупі порнозірки за мовчання.

Пекер є першим свідком у цій справі. Він докладно розповів про свою закулісну роль у просуванні Трампа від новачка у політиці до участі у президентських виборах.

Пекер визнав, що поширював чутки у вигляді сенсаційних публікацій у таблоїдах, які очорняли Трампових супротивників, і водночас використовував свої зв'язки, щоб приховувати негативну інформацію про нього.

«Ми використовували журналістику чекової книжки (checkbook journalism). І ми платили за статті», — зізнався Пекер.

Він сказав, що редактори можуть витратити понад 10 000 доларів на історію, але всі публікації, що стосуються Трампа, мають отримати його чітке схвалення.

Пекер додав, що добровільно зголосився публікувати позитивні історії про Трампа й негативні про його опонентів, пообіцявши йому: «Я буду вашими очима й вухами».

«Я сказав йому: усе, що почую… негативне, якщо почую про жінок, які продають історії, то повідомлю [Трампового адвоката. — Ред.] Майкла Коена, щоб права були викуплені, а історії знищені», — розповів свідок.

Прокурори стверджують, що приховування негативної інформації мало на меті чинити незаконний вплив на президентські вибори 2016 року. Вони кажуть, що Трамп намагався впливати на перегони за допомогою практики, відомої в індустрії таблоїдів як «зловити і вбити» — викуповувати права на «зловлену», потенційно шкідливу історію, а потім «убивати» її за допомогою угод, які забороняють розповідати її комусь іншому.

Щоб проілюструвати свою позицію, прокурори продемонстрували скриншоти різних хвалебних заголовків, опублікованих National Enquirer про Трампа, та принизливі й саркастичні публікації про його опонентів, зокрема й про республіканців.

У 2018 році Коен визнав себе винним за федеральними звинуваченнями, пов'язаними з його роллю в таємних грошових виплатах порнозірці. Раніше він був довіреною особою Трампа, але їхні стосунки різко погіршилися. Очікується, що Коен стане головним свідком у нинішньому судовому процесі.

Як писав «ДМ», колишньому президенту Сполучених Штатів Дональду Трампу висунули обвинувачення в тому, що він приховав фінансові платежі, здійснені під час президентської кампанії 2016 року, щоб замовчати інформацію про свої позашлюбні сексуальні стосунки. Це вперше в історії США, коли нинішній чи колишній президент зіткнувся з кримінальними обвинуваченнями. 

Розслідування стосується коштів, які представники Трампа виплатили порноакторці Стормі Деніелс і колишній моделі Playboy Карен Макдуґал (130 та 150 тисяч доларів відповідно), щоб ті не виступили публічно із заявами, що вони мали з Трампом позашлюбні сексуальні стосунки. Крім того, прокурори стверджували, що колишньому швейцару готелю Trump Tower через підставну компанію заплатили 30 тисяч доларів, щоб він не розповів про нібито позашлюбну дитину Трампа.

Трамп відкинув звинувачення, назвавши розслідування «політичним переслідуванням та втручанням у вибори на найвищому рівні в історії».

4 квітня 2023 року Дональда Трампа заарештували в офісі окружного прокурора Мангеттена у Нью-Йорку. Після того йому зачитали обвинувачення й офіційно звільнили з-під формального арешту. Обвинувальний акт містить 34 пункти і передбачає до чотирьох років ув’язнення.

Крім того, в січні 2024 року експрезидента США Дональда Трампа зобов'язали виплатити 83,3 млн доларів журналістці Джин Керролл за наклеп. Раніше федеральне журі Мангеттена визнало, що Трамп справді сексуально домагався Керролл у 1996 році, та присудило виплатити їй 5 млн доларів як відшкодування за наклепницькі публічні заяви.

Нещодавно суддя Верховного суду Нью-Йорка Роберт Рід також зобов’язав Дональда Трампа виплатити The New York Times майже 400 тисяч доларів витрат після програного позову проти видання. Ще у 2018 році газета оприлюднила розслідування про те, що Трамп брав участь у «сумнівних податкових схемах».

Фото: Девід Пекер і Дональд Трамп / із соцмереж

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
543
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду