detector.media
Юлія Лавришин
22.04.2024 21:22
Микита Потураєв: Свобода слова не має нічого спільного з анонімністю
Микита Потураєв: Свобода слова не має нічого спільного з анонімністю
«Перевага медіа над анонімними джерелами в тому, що вони є більш авторитетними», вважає очільник парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики

Хоч би як було складно, медіа повинні дотримуватися професійних стандартів. Власне, у цьому і є перевага медіа над анонімними інформаційними каналами — їхня інформація перевірена та авторитетна, вважає народний депутат та очільник парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв. Анонімність — це не свобода слова, переконаний він. Про це він сказав під час круглого столу на тему  «Роль українських медіа в протидії дезінформації та інформаційним маніпуляціям під час війни», який відбувся 22 квітня в національному інформагентстві «Укрінформ».

«Я розумію, як медійникам важко. Я розумію, скільки людей пішли на фронт чи були змушені виїхати. Але все ж певні професійні стандарти не можна самоскасовувати. І перевага медіа над анонімними джерелами якраз і полягає в тому, що вони в очах публіки мають бути і, сподіваюся, досі залишаються більш авторитетними, тобто тими джерелами, які розповсюджують перевірену інформацію, які професійно оцінюють інформацію, — сказав Микита Потураєв. —  Інформаційні битви, які за останній час відбувалися, ми програли. Не Україна і не ми конкретно, а програв увесь світ, який дотримується захисту свободи слова. Тому що вороги демократії використали це. Вони використали і принцип свободи слова, і новітні технології — я кажу про соціальні мережі. Тут важливо зазначити, що, на мій особистий погляд, свобода слова не має нічого спільного з анонімністю. А програємо ми всі анонімності. Програємо всі без винятку: всі медіа, всі суспільства в демократичних вільних країнах».

Він також зазначив, що, на жаль, українці з запізненням зрозуміли всі небезпеки того, що відбувається в інформаційному полі. І через це, на його думку, медіа піддалися спокусі клікбейту. Але він переконаний, що клікбейт — це похідне від необхідності конкурувати з соціальними мережами, проте ця проблема не така загрозлива, як тренд на анонімність. 

Нагадаємо, що в межах того ж круглого столу обговорили проблему дезінформації. Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк сказала, що за 10 років від початку війни Росії проти України українці переконали себе, що знають про дезінформацію все і вміють з нею боротися, але тим самим зробили себе вразливими. А заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Сергій Демедюк вважає, що головна проблема — це недовіра до офіційних джерел інформації.

Участь у круглому столі взяли також керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко, речник Головного управління розвідки Андрій Юсов, представник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко, експертка з перевірки фактів StopFake Олена Полулях, а також медійники, зокрема й представники «Детектора медіа».

Фото: rada.gov.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY