Керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку «Беркуту», — «Слідство.Інфо»

Керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку «Беркуту», — «Слідство.Інфо»

19 Квітня 2024
2086
19 Квітня 2024
10:47

Керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку «Беркуту», — «Слідство.Інфо»

2086
Інформацію про це «Слідству.Інфо» підтвердили в Офісі генпрокурора, а також колишній керівник департаменту розслідувань злочинів Майдану Сергій Горбатюк.
Керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку «Беркуту», — «Слідство.Інфо»
Керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку «Беркуту», — «Слідство.Інфо»

Фігурант розслідування «Слідства.Інфо», екскерівник департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку «Беркуту» як оперативник служби. Це з’ясували журналісти «Слідства.Інфо», виявивши запис, на якому людина, схожа на Вітюка, веде зйомку подій на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. У той день, як відомо, спецпризначенці київського «Беркуту» розстріляли 48 учасників Революції гідності та поранили ще 80 протестувальників.

«На одному з відео на 3 хвилині 10 секунд зі сторони “Беркуту”, а саме на розі вулиць Банкова та Інститутська, з’являється чоловік у цивільному одязі і темній шапці. Він знімає на свій телефон, як працівники спецпідрозділу “Беркуту” стріляють у мітингувальників», — ідеться у повідомленні на сайті медіа.

Журналісти «Слідства.Інфо» запитали в Офісу генпрокурора, департамент якого розслідує злочини, вчинені під час Революції гідності, чи ідентифікована ця людина на відео, чи надала вона кадри, зняті на свій телефон, та чи була ця людина допитана. 

«Вказану в запиті особу, яка зафіксована на 03:10 хв відеозапису, розміщеного на інтернет-відеохостингу Youtube за покликанням, ідентифіковано як співробітника Служби безпеки України. Зазначену особу допитано в якості свідка, однак корисної інформації, яка представляла б доказовий характер чи інтерес для слідства, з її показів не отримано», — відповіли в ОГП на запит «Слідства.Інфо». 

«Слідство.Інфо» звернулось по коментар до екскерівника Департаменту розслідувань злочинів, вчинених під час Майдану, а зараз військовослужбовця Сергія Горбатюка, спитавши, кого саме з працівників Спецслужби допитували як свідка через це відео.

Оперативник СБУ під час розстрілів протестувальників на Майдані у 2014 році / Фото: скриншот з відео

«Так, ми встановили цю особу в 2019-му, тоді ж і викликали на допит. Це Ілля Вітюк, на той час оперативний співробітник СБУ. Відео, яке він знімав з боку спецпідрозділу “Беркут”, він нам не надав. Сказав, що в нього вкрали в спортзалі телефон, а відео з Інститутської він видалив ще до цього. Нікого з тих, хто стріляв, він теж не впізнав», — відповів Сергій Горбатюк. 

На запитання «Слідства.Інфо», чому Вітюка допитали лише в 2019 році щодо подій 2014-го, Горбатюк сказав, що його особу довго не могли встановити. А сам він до слідчих не звернувся за всі ці роки, хоча це був його обов’язок як представника правоохоронних структур, а не його право, зауважив Горбатюк. 

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися з запитом до СБУ щодо участі Іллі Вітюка в подіях під час Майдану. Але відповіді поки не отримали.

Оперативник СБУ під час розстрілів протестувальників на Майдані у 2014 році / Фото: скриншот з відео

Нагадаємо, на початку квітня 2024 року журналісти «Слідства.Інфо» опублікували розслідування про майно сім’ї керівника департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Іллі Вітюка. У матеріалі йшлося про те, що його дружина у грудні 2023 року придбала квартиру в житловому комплексі преміумкласу на столичному Печерську. У декларації посадовця зазначено, що за квартиру сплачено 12,8 млн гривень, проте його офіційної зарплати на таке житло не вистачило б.

Через два дні після виходу розслідування журналісти «Слідства.Інфо» оприлюднили ще одну публікацію, в якій повідомили, що, на їхню думку, співробітники ТЦК намагалися вручити повістку автору цього матеріалу, журналісту Євгенію Шульгату.

Медіарух підтримав журналістів-розслідувачів і виступив із заявою, в якій вимагав відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через інцидент з журналістом «Слідства.Інфо».

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доручив командувачу Сухопутних військ провести службову перевірку щодо оприлюдненої інформації виданням «Слідство.Інфо» про спроби вручити повістку їхньому журналістові після розслідування про співробітника СБУ.

8 квітня 2024 року стало відомо, що Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо» Євгенієм Шульгатом.

Крім перешкоджання журналістській діяльності, провадження відкрито також за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями. Розслідування проводиться за попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 171 КК України. 

9 квітня 2024 року голова Служби безпеки Василь Малюк відсторонив керівника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов'язків на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами «Слідства.Інфо». Тоді ж було повідомлено, що під час проведення перевірок Вітюк проходитиме службу в бойовому підрозділі СБУ, який служить на фронті

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2086
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду