detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
08.04.2024 18:03
Музей Булгакова назвав висновок УІНП щодо письменника ненауковим та маніпулятивним
Музей Булгакова назвав висновок УІНП щодо письменника ненауковим та маніпулятивним
У Музеї вважають, що висновок УІНП змішує аргументацію та оцінні судження, містить маніпуляції та фактологічні помилки, а його автори не мають відповідної компетенції.

Київський Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова відреагував на висновок експертів Українського інституту національної пам’яті (УІНП), у якому російського письменника Михайла Булгакова назвали українофобом, а використання його імені — пропагандою імперської політики Росії. Відповідна заява опублікована на сайті музею 8 квітня.

«Висновок не є експертизою повною мірою. Більшість найскладніших змістовних тверджень, які б мали бути підставою для висновків та рекомендацій такого роду документа, тут подані без аргументації, мають вигляд емоційно забарвлених, з розмитими інтерпретаціями, визначень», — ідеться в повідомленні музею.

У музеї Булгакова вважають, що фрази «затятий українофоб», «огидно-ніщивної», «відданості монархізму», «віддано служив» тощо є «надміру категоричними судженнями, які в результаті скоріше образно нав’язують, ніж аргументовано обґрунтовують рекомендаційну частину документа».

Вони зазначають, що у висновку змішані елементи аргументації і доказовості та оцінні судження. «Підсумкові ж висновки документа, не тільки не аргументовані, але і не деталізовані, і не містять рекомендацій щодо умов обставин їх застосування», — переконані у музеї.

«Наведені аргументи стосовно постаті, творчості М. Булгакова явно перебільшені, тенденційні, поверхневі, не базуються на джерелах або спотворюють їх. Метафорична, емоційно-категорична подача тез говорить більше про особисту неприязнь та тенденційність сприйняття авторів, аніж про наукову, фахову експертизу», — йдеться у повідомленні.

У музеї Булгакова заявляють, що восьмеро з дев’яти експертів УІНП не мають фаху, релевантного темі дослідження, а отже не мають відповідної компетенції. І зазначають, що наукових співробітників музею не запрошували до участі в експертизі.

Також у своєму повідомленні науковці музею виклали фрагменти висновку УІНП, який вважають маніпулятивними та фактологічно помилковими.

У Музеї також зауважили, що елементи літературознавчої експертизи з висновку УІНП приписують Булгакову погляди його персонажів поза аналізом задокументованих поглядів автора, а в самих висновках не враховано історичні контексти подій.

У Музеї вважають, що текст висновку є, по суті, компіляцією з декількох публікацій різних авторів за попередні роки без посилань на першоджерела, а натомість має ґрунтуватися на повноцінному дослідженні, яке, у свою чергу, має містити посилання на джерела. Крім того, стверджують у Музеї, текст висновку містить маніпуляції і фактологічні помилки в біографічних даних Булгакова та його родини.

З огляду на це музей вимагає оприлюднити повний текст дослідження, адже «без вичерпної фахової аргументації висновок комісії не може вважатися науковим».

В музеї Булгакова вважають, що для великої частини населення України Булгаков «може бути зручною точкою входу до розуміння справжньої української історії, саме через розвінчання російських імперських наративів», а музей письменника в столиці — «провідником до інших музейних майданчиків Києва».

У Музеї підсумовують, що імʼя Булгакова в назві музею і памʼятник йому у місті, де він народився і жив, — «ознака не глорифікації, а чітке означення власного українського (на відміну від привласненого Москвою), права на бренд Булгакова».

Нагадаємо, 3 квітня Український інститут національної пам’яті (УІНП) опублікував експертний висновок, в якому вказано, що пам’ятники, назви юридичних осіб, географічні та інші об’єкти, пов’язані з Михайлом Булгаковим, слід розцінювати як такі, що містять символіку імперської політики Росії, а подальше перебування в публічному просторі встановлених на честь письменника пам’ятників — як пропаганду такої політики.

У коментарі до висновку експерти УІНП зазначають, що російський та радянський письменник Михайло Булгаков був «затятим українофобом» та «імперцем за світоглядом».

Читайте також:

Фото: Музей Булгакова / Київ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY