Керівник BookChef заявив, що купує видавництво і залучить аудиторів, щоб перевірити зв'язки з Росією

Керівник BookChef заявив, що купує видавництво і залучить аудиторів, щоб перевірити зв'язки з Росією

9 Січня 2024
1497

Керівник BookChef заявив, що купує видавництво і залучить аудиторів, щоб перевірити зв'язки з Росією

1497
Керівник видавництва заявив, що домовився про купівлю BookChef ще до виходу розслідування Molfar. Йому невідомо, чи мав чинний власник якісь зв’язки з Росією, але жодних дивідендів від видавництва він начебто не отримує.
Керівник BookChef заявив, що купує видавництво і залучить аудиторів, щоб перевірити зв'язки з Росією
Керівник BookChef заявив, що купує видавництво і залучить аудиторів, щоб перевірити зв'язки з Росією

Керівник видавництва BookChef, яке фігурувало в розслідуванні про зв'язки українського книжкового ринку з Росією, Олександр Кірпічов, заявив, що купує видавництво та залучить аудиторів до перевірки його діяльності. Про це він сказав у коментарі Укрінформу.

«Видавництвом BookChef де-факто керую я. Власник компанії Андрій Плєхов жодного разу не отримував дивідендів, бо всі зароблені кошти ми інвестуємо у розвиток компанії. Тож це наше спільне рішення», — сказав Кірпічов.

За його словами, компанія залучає аудиторів до перевірки всіх своїх платежів, щоб вони підтвердили відсутність будь-яких фінансових зв’язків з російськими чи афілійованими до них компаніями.

Крім того, Кірпічов заявив, що йому невідомо, чи чинний власник компанії Андрій Плєхов мав якісь відносини з Росією або російськими юрособами.

Керівник видавництва BookChef наголосив, що вони з Плєховим розпочали діалог про купівлю компанії ще до початку повномасштабної війни. Однак тоді не домовилися про ціну через зростання доходів, повʼязане з дією програми «єПідтримка».

Остаточне рішення про купівлю ухвалили у 2023 році, коли ринок стабілізувався, ще до виходу розслідування OSINT-агенції Molfar та онлайн-видання «Сенсор», у якому стверджувалося про російський слід в діяльності кількох українських видавництв, зокрема й BookChef.

Кірпічов також повідомив, що за кілька місяців до публікації розслідування правоохоронні органи проводили перевірку у видавництві BookChef, однак не знайшли в діяльності компанії порушень.

Він стверджує, що BookChef ніколи не мав стосунку до російських компаній, не співпрацює з правовласниками з Росії та видає книжки українською мовою. За його словами, компанія розпочалась як редакція в межах видавництва «Форс». З часом виросла до повноцінного та самостійного видавництва.

Нагадаємо, наприкінці грудня аналітики OSINT-агенції Molfar разом із журналістами медіа «Сенсор» опублікували розслідування про те, які видавництва та книгарні продовжують, попри повномасштабну війну, вести бізнес з Росією.

У розслідуванні йшлося, що власник BookСhef Андрій Плєхов нібито має карту російського «Сбербанку», що «може свідчити про його ймовірне проживання або діяльність в Росії». Крім того, йшлося у розслідуванні, книжки BookСhef, надруковані в Україні у 2022 році, продаються на російській платформі WildBerries.

Після виходу розслідування група народних депутатів направила спільне звернення до Служби безпеки з проханням перевірити діяльність видавництв «Форс Україна», BookСhef, «Альпіна Паблішер Україна», «Рідна мова», а також інтернет-магазину book24.

Кілька книжкових мереж та онлайн-платформ, зокрема Vivat, Yakaboo та «Книгарня Є», оголосили, що призупиняють продаж книжок від BookChef та інших видавництв, які фігурують у розслідуванні про видавничі бізнеси, які досі мають зв’язки з Росією

BookChef — одне з найбільших видавництв України. Його портфель налічує понад 450 назв книг, серед яких світові бестселери Ювала Ноя Харарі, Мішель і Барака Обамів, Метью Макконахі, Вілла Сміта, Джорджа Орвелла, Чарльза Буковскі, Лю Цисіня, Дженніфер Л. Арментраут, Джима Лоулесса, Ніка Вуйчича тощо.

Фото: Олександр Кірпічов /  Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1497
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду