Пригожин визнав, що створив «фабрику тролів» у соцмережах

Пригожин визнав, що створив «фабрику тролів» у соцмережах

15 Лютого 2023
2032
15 Лютого 2023
11:03

Пригожин визнав, що створив «фабрику тролів» у соцмережах

2032
«Агентство інтернет-досліджень» Пригожина раніше звинувачували в антиукраїнській пропаганді у фейсбуці та втручанні у вибори в США .
Пригожин визнав, що створив «фабрику тролів» у соцмережах
Пригожин визнав, що створив «фабрику тролів» у соцмережах

Засновник «ПВК Вагнера» Євгеній Пригожин визнав, що також є засновником «Агентства інтернет-досліджень», яке називають «фабрикою тролів» і раніше звинувачували у поширенні пропаганди в соцмережах та втручанні у вибори в США. Про це пише російське незалежне видання Insider, передає «Бабель». 

«Я ніколи не був просто фінансистом «Агентства інтернет-досліджень». Я його вигадав, я його створив, я ним керував тривалий час. Створено його було для захисту російського інформаційного простору від хамської агресивної пропаганди антиросійських тез із боку Заходу», — заявив Пригожин. 

Видання пише, що раніше Пригожин позивався до ЗМІ, які називали його засновником «Агентства інтернет-досліджень». Зокрема, Пригожин подав позов про захист честі та гідності до британської газети The Guardian та головного виконавчого директора державної цифрової служби Великої Британії Тома Ріда через статтю, в якій йшлося про звʼязок між ним та «фабрикою тролів». 

Відзначимо, у США ботоферму під назвою «Агентство інтернет-досліджень» вже давніше пов’язують із бізнесменом Євгенієм Пригожиним та звинувачували у втручанні в американські вибори з 2014 року. У лютому 2021-го Федеральне бюро розслідувань США оголосило Пригожина у розшук  за підозрою у втручанні у вибори у Сполучених Штатах у 2016 році. 

У липні 2022 року Державний департамент США оголосив нагороду в $10 мільйонів за інформацію про втручання в американські вибори самого Пригожина, його «Агентства інтернет-досліджень» («фабрика тролів») і повʼязаних з ними людей та організацій. 

Крім того, у липні 2022 року компанія Meta відключила понад тисячу фальшивих акаунтів у Facebook та Instagram, які пов'язувала з «Агентством інтернет-досліджень» і з яких поширювалися численні коментарі на підтримку російського вторгнення в Україну.  

У вересні Євгеній Пригожин визнав, що він є засновником ПВК «Вагнер», хоча раніше теж це заперечував. 

Пригожин перебуває під санкціями США з 2018-го року, а з 2020-го — також Британії та Євросоюзу. У жовтні 20220го проти Пригожина запровадили санкції й в Україні.

Фото: Delfi

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2032
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду