Росіяни збираються законодавчо заборонити українські книги в тимчасово захоплених регіонах

Росіяни збираються законодавчо заборонити українські книги в тимчасово захоплених регіонах

28 Березня 2024
3276
28 Березня 2024
23:41

Росіяни збираються законодавчо заборонити українські книги в тимчасово захоплених регіонах

3276
У РФ розробили законопроєкт, який регулює потрапляння до фондів бібліотек «книг інфоагентів».
Росіяни збираються законодавчо заборонити українські книги в тимчасово захоплених регіонах
Росіяни збираються законодавчо заборонити українські книги в тимчасово захоплених регіонах

На тимчасово окупованих територіях росіяни планують легалізувати заборону української літератури, повідомляє Центр національного спротиву.

«Нацистська політика кремля направлена на поневолення підкорених народів та знищення їх самоідентифікації. Тому з самого початку окупації росіяни захоплювали бібліотеки та вивозили й спалювали українські книги», — йдеться у повідомленні.

За інформацією ЦНС, окупанти збираються створити правову базу «своїм нацистським діям». У РФ розробили законопроєкт, який регулює потрапляння до фондів бібліотек «“книг інфоагентів” — тобто, будь-яких книг, що спонукають до мислення». 

Сили спротиву закликали українців, які проживають у тимчасово захоплених регіонах, берегти українську літературу, обмінюватись нею і поширювати серед знайомих. «Не дайте росіянам зламати код нації», — наголосили в ЦНС.

Нагадаємо, нещодавно на тимчасово окуповані території Херсонщини росіяни завезли партію пропагандистських книг з Рязані. За інформацією Центру національного спротиву, традиційно більшість книг є псевдоісторичними, «адже саме на фейкове бачення історії робить ставку кремль у своїй пропаганді».

Російські загарбники системно завозять у бібліотеки ТОТ свої книжки замість вилучених українських. Для цього вони, зокрема, відряджають у тимчасово захоплені регіони так званих «волонтерів», які розвозять книги з «історії росії» та «художню літературу» по селах

На тимчасово окуповані території Луганської області росіяни завезли понад 750 тисяч книжок з кремлівською пропагандою«Макулатуру звозять у шкільні бібліотеки замість українських книг, які окупанти вивезли та спалили. Більшість примірників — це "історія рф". Акцент йде саме на цей предмет, адже він відіграє ключову роль у російській "системі освіти"», — наголошували в ЦНС.

У Маріуполі окупанти знищили чотири бібліотеки і майже 200 тисяч книжок. За попередніми даними, половина видань з бібліотечного фонду міста згоріли під час обстрілів або були ліквідовані як «екстремістські». 

На тимчасово окупованих частинах Донеччини та Луганщини росіяни знищили майже всю українську літературу в бібліотеках

Водночас в  Україні накопичують книжки, щоб відразу після деокупації поновити бібліотечні колекції на захоплених нині територіях

Фото: колаж з сайту ЦНС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3276
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Avreli
29 дн. тому
А что, хохляндия делала не тоже самое? Чего обижаться?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду