Проєкту «Крим. Реалії» виповнилось десять років

Проєкту «Крим. Реалії» виповнилось десять років

25 Березня 2024
542
25 Березня 2024
11:10

Проєкту «Крим. Реалії» виповнилось десять років

542
Медіа, що розпочало свою роботу навесні 2014 року на захопленому РФ півострові і складалося з шести журналістів, сьогодні налічує десятки співробітників, які працюють над трьома сайтами, ютуб-каналом, подкастами, виробництвом кількох програм для українських телеканалів і радіо.
Проєкту «Крим. Реалії» виповнилось десять років
Проєкту «Крим. Реалії» виповнилось десять років

Сьогодні «Крим.Реалії» виповнюється десять років. Це кримський проєкт української служби «Радіо Свобода», який стартував у березні 2014 року, в перші дні окупації та анексії Російською Федерацією Кримського півострова. Перший російськомовний сайт «Крым.Реалии» побачив світ 25 березня 2014 року, а українськомовний «Крим.Реалії» і сайт кримськотатарською мовою Qırım.Aqiqat — на початку квітня того ж року. Про це повідомляє редакція проєкту. 

За цей час три сайти проєкту відвідали майже 230 мільйонів читачів. А ютуб-канал «Крим.Реалії» на сьогодні має близько 440 тисяч підписників. За час його існування відео, опубліковане на ньому, дивилися понад 247 млн разів та майже 14 млн годин. На ютубі також транслює свої програми радіо «Крим.Реалії», які виходять в ефірі громадського мовника — «Українського радіо».

Крім того, «Крим.Реалії» представлений у більшості провідних соціальних мереж і месенджерів. Також кримська команда «Радіо Свобода» готує щотижневу телевізійну програму «Крим.Реалії» з унікальним контентом — українською мовою для загальнонаціональних і регіональних телеканалів України та російською мовою для міжнародного супутникового телеканалу «Настоящее Время».

Російська влада кілька разів намагалася заблокувати роботу сайтів «Крим.Реалії» та глушити сигнал радіо «Крим.Реалії», а також постійно перешкоджала роботі журналістів медіа. З початку широкомасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року Росія заблокувала сайти «Крим.Реалії» на території РФ та окупованих нею регіонів України, а також захопила радіопередавач у Херсонській області, який ретранслював програми радіо «Крим.Реалії» на територію майже всього Кримського півострова.

За 10 років понад 70 журналістів «Крим.Реалії» зазнали тиску чи переслідування з боку російських спецслужб, більшість з них були змушені покинути окупований Росією півострів. Оглядач «Крим.Реалії» Микола Семена був засуджений підконтрольним Росії кримським судом до 2,5 років умовно із забороною на три роки займатися публічною (у тому числі журналістською) діяльністю. У лютому 2021 року російськими спецслужбами було заарештовано, звинувачено у зберіганні боєприпасів та засуджено на 6 років ув'язнення фрилансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка

Загалом більше десятка блогерів і громадянських журналістів, які передавали інформацію «Крим.Реалії», було заарештовано російською владою та засуджено за звинуваченням у тероризмі й екстремізмі. Декільком журналістам «Крим.Реалії» російська влада заборонила в'їзд на Кримський півострів на тривалі терміни.

Низка кримських журналістів зазнали і продовжують зазнавати цькування в російських і місцевих ЗМІ через припущення, що вони публікуються в «Крим.Реалії».

Проте, за словами головного редактора «Крим.Реалії» Володимира Притули, медіа продовжує працювати для кримчан, незважаючи на протидію з боку російської влади на півострові. «Журналісти “Крим.Реалії” і далі надають своїй аудиторії те, що їй недоступно з місцевих засобів інформації: новини без цензури, відповідальний обмін думками, відкрите обговорення проблем», — сказав Притула.

Більш докладну розповідь головреда проєкту про те, з чим «Крим.Реалії» підійшов до свого 10-річчя і як працює сьогодні, читайте в «Детекторі медіа» найближчим часом. 

Як повідомлялось раніше, в рамках відзначення 10-ліття «Крим.Реалії» 25 березня, о 18:00 у Кримському Домі (м. Київ, вул.Михайла Омеляновича-Павленка, 9) відкриється фотовиставка «10 років окупації і спротиву Криму у фотографіях журналістів Крим.Реалії» та дискусія «Крим: візії майбутнього».

Комада «Детектора медіа» вітає колег з проєкту «Крим.Реалії» та всіх причетних до його становлення і діяльності з 10-річчям. Бажаємо й надалі з честю справлятися з викликами, що постали перед медіа і свободою слова в умовах агресії Російської Федерації проти України. 

Фото: Павло Шевчук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
542
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду