Російські пропагандисти поширюють фейк про те, що Україна нібито планувала перейменувати Крим

Російські пропагандисти поширюють фейк про те, що Україна нібито планувала перейменувати Крим

24 Березня 2024
83970
24 Березня 2024
14:02

Російські пропагандисти поширюють фейк про те, що Україна нібито планувала перейменувати Крим

83970
У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зазначили, що з 2015 року Україна проводить політику з декомунізації та деколонізації символічного простору, частиною якої є повернення населеним пунктам їхніх історичних назв. Водночас українські посадовці ніколи не виголошували намірів «перейменувати Крим».
Російські пропагандисти поширюють фейк про те, що Україна нібито планувала перейменувати Крим
Російські пропагандисти поширюють фейк про те, що Україна нібито планувала перейменувати Крим

Російські пропагандисти розповсюджують фейк з посиланням на слова депутата Держдуми РФ Михайла Шеремета про те, що українська влада нібито хотіла перейменувати Крим, якби мешканці півострова «не підтримали повернення у склад Росії». Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

«Російські заяви про "перейменування Криму" — це доведення до абсурду політики з декомунізації та деколонізації символічного простору, яку проводить Україна з 2015 року», — зазначили фактчекери.

У Центрі також додали, що частиною цієї політики є повернення населеним пунктам їхніх історичних назв, однак українські посадовці ніколи не виголошували намірів «перейменувати Крим».

Ще в 2006 році депутати Верховної Ради України проголосували за перейменування 70 топонімів у Криму. Їм повернули історичні кримськотатарські назви, які були змінені на російські після примусової депортації кримських татар у 1944 році.

У лютому 2024-го постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева також розповіла про те, що наразі на рівні уряду триває робота над зміною топонімічних назв у Криму, що були перейменовані після депортації кримськотатарського народу, ще до деокупації півострова.

У листопаді минулого року Мінреінтеграції повідомило про те, що географічним об’єктам у тимчасово окупованому Криму, які мають тюркське походження або історичні кримськотатарські найменування, повернуть історичні назви. Підготовка цього рішення триває на виконання закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
83970
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
29 дн. тому
Враховуючи те, що цю статтю прочитали майже сто тисяч користувачів сайту, чи не є її опублікування продовженням поширення російських фейків? Про цю херню я тільки тут і дізнався, бо по кремлівським помийкам не шастаю. Так навіщо переносити це лайно і сюди? Я не хочу читати тут вільні перекази ворожих ресурсів, створюйте свій контент, а не розжовуйте дурням шкідливість ворожого. Розжовування забудуть, а фейк запам 'ятають і понесуть далі з посиланням на вас же. Бо дурні.
Вячеслав
33 дн. тому
А може, підете на фронт? Чи сидіти в теплі і ситості та перейменовувати назви якось безпечніше?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду