detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
24.03.2024 14:02
Російські пропагандисти поширюють фейк про те, що Україна нібито планувала перейменувати Крим
Російські пропагандисти поширюють фейк про те, що Україна нібито планувала перейменувати Крим
У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зазначили, що з 2015 року Україна проводить політику з декомунізації та деколонізації символічного простору, частиною якої є повернення населеним пунктам їхніх історичних назв. Водночас українські посадовці ніколи не виголошували намірів «перейменувати Крим».

Російські пропагандисти розповсюджують фейк з посиланням на слова депутата Держдуми РФ Михайла Шеремета про те, що українська влада нібито хотіла перейменувати Крим, якби мешканці півострова «не підтримали повернення у склад Росії». Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

«Російські заяви про "перейменування Криму" — це доведення до абсурду політики з декомунізації та деколонізації символічного простору, яку проводить Україна з 2015 року», — зазначили фактчекери.

У Центрі також додали, що частиною цієї політики є повернення населеним пунктам їхніх історичних назв, однак українські посадовці ніколи не виголошували намірів «перейменувати Крим».

Ще в 2006 році депутати Верховної Ради України проголосували за перейменування 70 топонімів у Криму. Їм повернули історичні кримськотатарські назви, які були змінені на російські після примусової депортації кримських татар у 1944 році.

У лютому 2024-го постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева також розповіла про те, що наразі на рівні уряду триває робота над зміною топонімічних назв у Криму, що були перейменовані після депортації кримськотатарського народу, ще до деокупації півострова.

У листопаді минулого року Мінреінтеграції повідомило про те, що географічним об’єктам у тимчасово окупованому Криму, які мають тюркське походження або історичні кримськотатарські найменування, повернуть історичні назви. Підготовка цього рішення триває на виконання закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Фото: «Укрінформ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY