detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
15.03.2024 22:33
Співробітники Херсонського художнього музею ідентифікували вже 96 робіт, викрадених росіянами
Співробітники Херсонського художнього музею ідентифікували вже 96 робіт, викрадених росіянами
Твори, викрадені російськими окупантами перед відходом з Херсона на початку листопада 2022 року, вивезено до т.о. Криму, де вони незаконно перебувають у сімферопольському Центральному музеї Тавриди.

Херсонський художній музей ідентифікував уже 96 творів мистецтва, викрадених російськими окупантами, повідомили співробітники музею у фейсбуці.

Зазначається, що під час чергового перегляду пропагандистського сюжету росіян, знятого у вересні 2023 року в Центральному музеї Тавриди, херсонським музейникам на відео вдалось розпізнати ще дві незаконно вивезені роботи. «Тож кількість ідентифікованих творів сягнула 96», — зазначили вони, нагадавши, що в Центральному музеї Тавриди в Сімферополі окупанти зберігають викрадені з Херсона твори мистецтва. 

Музейники ідентифікували картину Ярослава Прохазки (1886–1949) «Вид з косогору на Прагу» (1942 рік).

Ярослав Прохазка — «чеський живописець, член Празької спілки художників, відомий як майстер пейзажів, особливо міських. Він вмів передавати особливий настрій міських куточків і провулків. На творчість живописця вплинув рух імпресіонізму, однак в його роботах присутні і елементи романтизму. Ярослав Прохазка виставляв свої твори на численних персональних і групових виставках у Чехії та Європі, зокрема в Парижі, Осло та Копенгагені. За серію картин європейських міст у 1931 році він був відзначений щорічною премією Празької Академії мистецтв», — ідеться в дописі Херсонського музею.

Можливо, це витвір мистецтва

Ярослав Прохазка, «Вид з косогору на Прагу». Твір викрадений російською окупаційною владою перед відходом з Херсона на початку листопада 2022 року. Вивезений до Криму, незаконно перебуває в Сімферополі, в Центральному музеї Тавриди.

Друге ідентифіковане полотно — «Зелений день» (1993 рік), що належить пензлю херсонського художника-нонконформіста Івана Старенкова (1955–2010), який «був відомий своїм нестандартним підходом до живопису, а його прагнення нових тем і уникнення реалістичного трактування привнесло в мистецтво регіону ноту свіжості».
Можливо, це ілюстрація text
Іван Старенков, «Зелений день»

Співробітники Херсонського музею також повідомляють, що «Зелений день» — не єдина вкрадена росіянами картина Старенкова, «але друга, яка точно перебуває в Криму, в Центральному музеї Тавриди. На цьому ж кадрі (в сюжеті, знятому окупантами) можна побачити його полотно «Терція», ідентифіковане раніше.

Загалом, за словами музейників, у відеосюжеті можна побачити ще шість творів, ідентифікованих раніше. «Уважно вдивляємось в цей стоп-кадр і сподіваємось, що він ще відкриє нам свої секрети і дозволить ідентифікувати інші роботи», — зазначили співробітники Херсонського музею. 

Фото: фейсбук-сторінка Херсонського художнього музею

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY