«Інша Росія» відмовилася зняти «Тіні забутих предків» з Фестивалю російського кіно у Франції

«Інша Росія» відмовилася зняти «Тіні забутих предків» з Фестивалю російського кіно у Франції

15 Березня 2024
10183
15 Березня 2024
19:26

«Інша Росія» відмовилася зняти «Тіні забутих предків» з Фестивалю російського кіно у Франції

10183
Національна кіностудія Довженка, яка є правовласницею фільму Параджанова, заявила, що не отримувала жодних запитів на показ стрічки.
«Інша Росія» відмовилася зняти «Тіні забутих предків» з Фестивалю російського кіно у Франції
«Інша Росія» відмовилася зняти «Тіні забутих предків» з Фестивалю російського кіно у Франції

Організатори Фестивалю російського кіно у Франції — асоціація «Інша Росія» — відмовилися зняти стрічку Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» з фестивальних показів. Своє рішення вони аргументували тим, що залишаються «осторонь від політичної боротьби». Про це організатори повідомили у відповідь на заклик представництва Українського інституту у Франції, повідомляє «УП.Культура».

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що фільм Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» включив до своєї програми так званий Фестиваль російського кіно у Парижі. Цей фестиваль організовує асоціація «Інша Росія», цьогоріч його присвятили пам’яті Олексія Навального.

Посольство України у Франції звернулось до міністерства культури країни через показ фільму як частини «російської культури» і заявило про «кричущий випадок привласнення організаторами української кінематографічної спадщини».

А представництво Українського інституту у Франції офіційно звернулося до організаторів фестивалю з вимогою зняти фільм з показів.

«Використання імені Сергія Параджанова та його фільмів під загальною назвою “Інша Росія” відповідає політиці СРСР та сучасної Росії, а саме — колонізації та привласненню досягнень інших культур», — заявив Інститут у зверненні.

Зранку 15 березня вони отримали відповідь, у якій організатори заявили, що відмовляються зняти «Тіні забутих предків» з фестивальних показів, бо залишаються «осторонь від політичної боротьби».

Організатори запевняють, що «рішуче дистанціюються від імперського великоросійського ставлення» та обрали фільми і режисерів «з повним знанням фактів».

«Не всі вони були зняті російськими кінематографістами, але режисерами, які навчалися в Росії, розмовляли однією мовою... Усі вони стали жертвами тиску з боку радянської кіновлади та політичних сил свого часу. Більшість із цих фільмів не показували в СРСР або показували в обмеженій кількості», — йдеться у відповіді.

Український інститут зауважив, що крім «Тіней» у програму фестивалю включили також ретроспективу фільмів кінорежисерки родом з Бахмута Лариси Шепітько. Організатори пояснили, що хоча Шепітько народилася в Україні та закінчила школу у Львові, проте професійну освіту здобула в Москві і зняла всі свої фільми російською.

Присутність «вірменина з Тифлісу» Параджанова у програмі організатори пояснюють так: «Для нас він є символом тих творців, які систематично намагаються вийти за межі мовних чи етнічних поділів».

В Українському інституті розповіли, що готують подальшу спільну відповідь разом із посольством у Франції та Міністерством закордонних справ. І додали, що домовилися з фестивальною локацією провести покази стрічок Сергія Параджанова та Олександра Довженка.

Тим часом Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка, яка є правовласницею фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», не отримувала жодних звернень щодо показу стрічки на фестивалі російського кіно у Франції, повідомляє «УП.Культура».

У кіностудії також розповіли, що оригінальний негатив «Тіней» ще в радянські часи передали фільмосховищу Держкіно СРСР «Білі стовпи», що розташований неподалік Москви. Після розвалу Радянського Союзу кіностудія Довженка неодноразово зверталася до «Білих стовпів» з проханням повернути оригінал кінофільму Україні, але позитивного рішення так і не одержала.

«Росія діє у своєму звичному амплуа, не звертаючи жодної уваги на міжнародні правила і закони щодо використання інтелектуальної власності художніх творів», — заявили на кіностудії.

Фільм «Тіні забутих предків» зняв Сергій Параджанов у 1964 році за мотивами повісті Михайла Коцюбинського на базі Кіностудії імені Олександра Довженка. Стрічка здобула світову славу на багатьох міжнародних фестивалях.

«Тіні забутих предків» заклали основи українського поетичного кіно, а після протестів проти арештів українських інтелектуалів на презентації фільму в Києві стали одним із головних символів дисидентського руху та боротьби українців з радянським режимом.

Фото: кадр із фільму

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10183
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
KV
42 дн. тому
Тобто як робити фестиваль на честь льохи-бутерброда то так, а в іншому вони "осторонь від політичної боротьби".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду