Опублікована низкою українських медіа й ТГ-каналів новина про смерть Чарльза ІІІ виявилась фейком

Опублікована низкою українських медіа й ТГ-каналів новина про смерть Чарльза ІІІ виявилась фейком

18 Березня 2024
3076
18 Березня 2024
16:06

Опублікована низкою українських медіа й ТГ-каналів новина про смерть Чарльза ІІІ виявилась фейком

3076
Інформація про смерть короля Британії зʼявилася в російських ЗМІ, що посилалися буцімто на заяву Букінгемського палацу, якої насправді немає на офіційній сторінці чи в соцмережах.
Опублікована низкою українських медіа й ТГ-каналів новина про смерть Чарльза ІІІ виявилась фейком
Опублікована низкою українських медіа й ТГ-каналів новина про смерть Чарльза ІІІ виявилась фейком

У понеділок, 18 березня, в українському медіапросторі з’явилась і почала швидко поширюватися новина про смерть короля Британії Чарльза ІІІ. 

За даними Інституту масової інформації, першим допис про те, начебто король помер, опублікував телеграм-канал «Инсайдер UA / Україна» з понад мільйоном підписників. За ним цю інформацію поширили й інші канали із сотні найпопулярніших в українському сегменті телеграму, у тому числі «Телеграмна служба новин», «Труха», «Лещенко тут» та інші.  

А звідти потік повідомлень про «смерть» британського монарха перекинувся на класичні медіа, зокрема 5 канал, «Ліга.net», «Обозреватель», «Еспресо»,» Главком», «Знай.юа», УНІАН, «Інформатор», gazeta.ua та інші. Також новину про смерть Чарльза ІІІ було опублікувано на фейсбук-сторінці  «Детектора медіа». Велика кількість ресурсів або не вказували джерело цієї інформації, або посилалися на Букінгемський палац, у той час як на офіційному сайті Букінгемського палацу повідомлення про те, що король помер, не було. Жодних повідомлень на цю тему також не опублікувало й британське агентство BBC.

Згодом стало відомо, що почали публікувати новину стосовно смерті Чарльза російські ЗМІ, які при тому додавали нібито оприлюднене Букінгемським палацом оголошення. Як з'ясувалося, скриншот був фейком. Посольство Великої Британії в Україні спростувало інформацію про смерть короля Чарльза ІІІ.

Після цього українські медіа, які встигли розповісти про «смерть» монарха, почали прибирати з новинних стрічок це повідомлення, однак не всі вказували, що була допущена помилка. «Детектор медіа» видалив новину з фейсбук-сторінки та перепросив у читачів за помилку. На це звернула увагу експертка Інституту масової інформації Олена Голуб: «В українських медіа існує нечіткість у виправленні помилок. Багато медіа просто переписують новину, не вказуючи, що раніше була допущена помилка. Тим більше, вони не просять вибачення у власної аудиторії за ці помилки. Один з основоположних стандартів журналістики — це достовірність. Джерела фактів мають бути чітко ідентифіковані та надійні. Нині, в час соціальних мереж, надійність джерел дійсно викликає питання, адже ледь не у кожної третьої новин першоджерелом інформації є соціальні мережі. Зовсім не заслуговують на довіру анонімні телеграм-канали», — зазначила Голуб.

За її словами, оперативність — це не завжди про якість, а іноді взагалі всупереч якості. Іноді, наголосила експертка ІМІ, варто дочекатися офіційного повідомлення і лише тоді публікувати новину.

На фото — король Великої Британії Чарльз ІІІ

Фото: Charles

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3076
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду