«Труднощі перекладу» 87-річного понтифіка: дайджест пропаганди за 8-10 березня 2024 року

«Труднощі перекладу» 87-річного понтифіка: дайджест пропаганди за 8-10 березня 2024 року

11 Березня 2024
3138
11 Березня 2024
14:04

«Труднощі перекладу» 87-річного понтифіка: дайджест пропаганди за 8-10 березня 2024 року

3138
Папу Римського все важче розуміти не тільки його пастві.
«Труднощі перекладу» 87-річного понтифіка: дайджест пропаганди за 8-10 березня 2024 року
«Труднощі перекладу» 87-річного понтифіка: дайджест пропаганди за 8-10 березня 2024 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 8-10 березня 2024 року.

  1. «Патріотичний» сморід від Запашного
  2. Як «розморожується» нейтральна Швейцарія
  3. Путін намагається «прибрати» Україну на ТОТ
  4. Що не так із папським «білим прапором»

«Патріотичний» сморід від Запашного

8 березня безумовним хітом став вислів гендиректора Великого Московського державного цирку Едгарда Запашного про те, що цирк в Росії не може залишатися поза політикою.

НАСПРАВДІ, цирк як і кінематограф з його сміттєвою долею – дійсно є одним з найважливіших «мистецтв» путінської Росії. Сам головний циркач РФ Едгард Запашний є давнім і відданим прихильником Путіна: «я готовий у всьому і надалі підтримувати його. Якщо мені випаде честь і надалі бути його довіреною особою, я із задоволенням прийму це запрошення». На попередніх своїх так званих «виборах» у 2012 та 2018 роках Путін вже довіряв Запашному себе представляти.

До речі, Запашний дуже ображається, коли йому кажуть, що людина культури має залишатися поза політикою і наводить приклади акторів – «одного із найшанованіших президентів в історії США Рональда Рейгана, або Арнольда Шварценеггера, який не став американським президентом лише тому, що народився в Австрії». Водночас нинішньому президенту України Зеленському Запашний чомусь відмовляє у цьому праві.

Хоча чого можна чекати від цього «аналітика», який у жовтні 2022 року заявив, що «українці пішли б у наступ на Росію, і… я вірю, що Путін та Шойгу випередили їх на кілька годин».

Подібний «патріотичний» сморід від Запашного чутно вже давно. Але якось нудно він це робить. Ось пригожинський танк, що застрягнув у будівлі ростовського цирку – є дійсним проявом таланту російської клоунади. І навіть її символом. 

Як «розморожується» нейтральна Швейцарія

Рада кантонів Швейцарії схвалила ідею використати заморожені російські активи (понад $8 млрд), які належать Центробанку РФ. Після цього уряд країни зможе розпочати роботу над створенням міжнародно-правової бази для їхнього використання для допомоги Києву. Російська пропаганда вже приречено повідомила, що «знамениті швейцарські рахунки, що асоціюються із безпекою, тепер канули під політичною кон’юнктурою».

НАСПРАВДІ, раніше Швейцарія приєдналася до 13-го пакету санкцій ЄС (до якого, нагадаємо, не входить) і знайшла юридичні підстави, щоб постачати військову техніку ЗСУ (нехай і з формулюванням «у виключних випадках»). Раніше міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Лондон готовий «позичити» Україні всі заморожені російські активи. Росія зможе повернути ці гроші, якщо виплатить репарації, пояснив Кемерон. Як уточнює The Guardian, у Великій Британії заморожено приблизно $32 млрд російських грошей.

Як бачимо, американці своєю «заморозкою» підганяють європейців до «розморозки» проблеми російських активів. І цілком ймовірно, що справа може вирішитись у досить стислі терміни. 

Сама Швейцарія напевно також має великий інтерес до цього, оскільки володіє досить потужним військово-промисловим потенціалом (у 2016–2020 роках країна перебувала на 14 місці у світовому рейтингу країн – експортерів ОВТ). Це виробництво та ремонт авіаційної, бронетанкової, артилерійської, радіоелектронної техніки. 

Отримавши фінансування, швейцарці можуть швидко наростити відповідне виробництво. Отже, після вступу Швеції до НАТО, чергова «геополітична» перемога Путіна виглядає так: спровокувати ще одну історично нейтральну країну і «дати» їй гроші на те, щоб та допомогла з ним воювати Україні.

Путін намагається «прибрати Україну» на ТОТ

Триває й цирк з приводу підготовки до виборів Путіна на тимчасово окупованих українських територіях. Соціологічна асоціація України (САУ) закликала фахівців-соціологів, які вимушено перебувають на ТОТ, уникати участі в «виборчому» процесі, соцопитуваннях, екзит-полах та інших громадських та непублічних заходах, які легітимізують окупаційну владу. САУ нагадує, що за добровільну участь в організації та проведенні незаконних виборів чи референдумів або публічні заклики до їх проведення на ТОТ передбачено кримінальну відповідальність.

НАСПРАВДІ, є ще один аспект спроби цієї «легітимізації». 11 березня у російських школах в рамках курсу «Розмови про важливе» заплановано урок «Від південних полів до полярного краю», на якому школярам на ТОТ розкажуть про історію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей після розпаду СРСР і до початку війни, не згадавши при цьому Україну.

Видання «Агентство», яке подивилось відповідні «навчальні» відео, цитує «історичну довідку», яку зачитує закадровий голос: «30 років тому всі країни колишнього СРСР переживали сильну економічну кризу. У «ЛНР» кожне друге підприємство не приносило доходу, а працювало на збиток. А в «ДНР» закривали шахти та заводи, багато людей залишилося без роботи…Сьогодні після возз’єднання з Росією регіони отримують підтримку з усієї країни». Тобто жодної згадки про Україну. Виключно: СРСР-«ЛДНР»-РФ.

У другому відео розповідається окремо про регіони, в яких школярі проживають. І так само Україна не згадується в ролику для ТОТ. Отже, після того, як «Ленін разом з австрійським Генштабом вигадав Україну», Путін  її тепер намагається прибрати з пам’яті тих, хто у ній живе. 

Що не так із папським «білим прапором»

Гостру реакцію викликала заява папи Римського в інтерв’ю швейцарській телерадіокомпанії RSI про буцімто необхідність України вийти з «білим прапором» на переговори з Росією. Повністю інтерв’ю має вийти 20 березня, але його частину кинули в інфопростір вже зараз. 

Голова пресцентру римської церкви Маттео Бруні пояснив, що тему «білого прапора» порушив не понтифік, а інтерв’юер Лоренцо Бучелла: «Папа використовує термін «білий прапор» у відповідь на образ, запропонований інтерв’юером, що означає припинення військових дій, перемир’я, досягнуте завдяки сміливості переговорів».

НАСПРАВДІ, Лоренцо Бучелла дійсно каже Папі: «В Україні деякі закликають до сміливих поступок, білого прапора. Але інші вважають, що такий крок узаконить найсильнішого. Що ви думаєте з цього приводу?».

Той відповідає: «Це інтерпретація. Я впевнений, що найсильніший – той, хто усвідомлює ситуацію, думає про людей і має мужність білого прапора, щоб сісти за стіл переговорів. Сьогодні можна домовитись за допомогою міжнародних сил. «Переговори» – це дуже сміливе слово. Коли ви бачите, що зазнаєте поразки, що справи йдуть не найкращим чином, потрібно мати мужність провести переговори. Можна відчувати сором, але ціною скількох смертей це має закінчитися? Необхідно вчасно розпочати переговори, знайти якусь країну-посередника…Не можна соромитися переговорів, поки все не стало ще гіршим».

Свою рибку намагалася зловити та пропаганда, заявивши, що Франциска за його слова, буцімто, вже внесли до бази «Миротворець». Але одразу ж була вимушена вдруге сама і спростувати цей фейк. (Вперше це було влітку).

А тоді, у серпні УГКЦ зажадала від Святого Престолу пояснень з приводу низки заяв понтифіка на зустрічі з католицькою молоддю 25 серпня 2023 року. «Слова про «велику Росію Петра І, Катерину ІІ, тієї імперії – великої, просвіченої, країни великої культури та великої гуманності» – найгірший приклад імперіалізму та крайнього російського націоналізму», – йшлося, зокрема, у тодішній заяві УГКЦ.

Не промовчала вона й цього разу. 10 березня її предстоятель Святослав Шевчук заявив: «Україна зранена, але нескорена! Україна змучена, але стоїть і вистоїть! Повірте мені, нікому й на гадку не спадає здатися, навіть там, де сьогодні йдуть бойові дії — послухайте наших людей у Херсоні, Запоріжжі, Одесі, Харкові, Сумах! Бо ми знаємо, якщо Україна, не дай, Боже, була хоча б частково завойована — розшириться межа смерті. Всі ви бачили страшні кадри з Бучі. Це був лише вступ. Росіяни так хотіли залити кров’ю весь Київ».

А до всіх тих, хто зі скептицизмом дивиться на здатність України вистояти, він звернувся такими словами: «Приїдьте в Україну і подивіться!». 

Глава МЗС Дмитро Кулеба у своїй відповіді Франциску підкреслив: «Найсильніший — той, хто в битві між добром і злом стоїть на боці добра, а не намагається поставити їх на один щабель і називати це «переговорами. Наш прапор — синьо-жовтий. Під ним ми живемо, помираємо та перемагаємо. Ми не підійматимемо інших прапорів.

Ми вдячні Його Святості Папі Франциску за постійні молитви за мир і продовжуємо сподіватися, що після двох років нищівної війни в серці Європи він знайде можливість здійснити Апостольський візит в Україну, щоб підтримати понад мільйон українців-католиків, понад пʼять мільйонів греко-католиків, усіх християн і всіх українців».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3138
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду