Україна співпрацюватиме зі США у розслідуванні злочинів Росії проти культурної спадщини

Україна співпрацюватиме зі США у розслідуванні злочинів Росії проти культурної спадщини

19 Лютого 2024
602
19 Лютого 2024
17:55

Україна співпрацюватиме зі США у розслідуванні злочинів Росії проти культурної спадщини

602
Команда ФБР з боротьби зі злочинами у сфері мистецтва зустрілася сьогодні в Києві з очільником Мінкульту та генпрокурором.
Україна співпрацюватиме зі США у розслідуванні злочинів Росії проти культурної спадщини
Україна співпрацюватиме зі США у розслідуванні злочинів Росії проти культурної спадщини

США та Україна обговорили створення спільної оперативної групи для розслідування російських злочинів проти культурної спадщини України. Про це йшлося сьогодні на зустрічі т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва з представниками Федерального бюро розслідувань США, повідомляє пресслужба МКІП.

З американської сторони у зустрічі взяли участь представники Офісу аташе з правових питань ФБР у Києві та представники команди ФБР з боротьби зі злочинами у сфері мистецтва.

Ростислав Карандєєв подякував уряду США й усім американцям за співпрацю та систематичні зусилля щодо збереження культурної спадщини України, зокрема за повернення минулого року 14 викрадених українських історичних цінностей. 

За його словами, статус майже 85 тисяч цінностей культури на окупованих Росією територіях України наразі невідомий.

Крім того, сьогодні провів зустріч з представниками ФБР Крістін Кох, Джейком Арчером та Ланцем Ніксоном та обговорив співпрацю щодо захисту українських культурних цінностей і Генеральний прокурор Андрій Костін.

«Знищення та викрадення об'єктів української культурної спадщини — одні з поширених та масових воєнних злочинів, які росія чинить в ході своєї підступної війни проти України. Усі причетні до них мають понести відповідальність, а національне надбання має бути повернуте українському народові», — повідомив генпрокурор.

За його словами, станом на сьогодні в Україні задокументовано пошкодження або знищення внаслідок російської агресії щонайменше 902 культурних об'єктів та історичних пам'яток. Серед них є, зокрема, об'єкти, внесені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та захищені міжнародним гуманітарним правом. Українські органи правопорядку розслідують 71 кримінальне провадження щодо таких злочинів.

Костін додав, що для ефективного протистояння російському варварству необхідно діяти спільно, обмінюватися досвідом і техніками розслідування таких злочинів, напрацьовувати спільні рішення для боротьби з контрабандою культурних цінностей та сприяти їх поверненню на батьківщину.

Команда ФБР з боротьби зі злочинами у сфері мистецтва — це спеціалізована група, яка займається протидією злочинам, пов’язаним з мистецтвом, включаючи злочини проти культурної спадщини. З 2004 року команда спеціалізується на боротьбі з мародерствами під час збройних конфліктів, масовими злочинами.

Нагадаємо, за даними МКІП, станом на 25 грудня 2023 року 1907 об’єктів культурної інфраструктури без урахування пам’яток культурної спадщини зазнали збитків унаслідок повномасштабної російської агресії. З них 306 — знищені (16%). 

Фото: МКІП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
602
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду