У Франції вийшла друком сатирична газета, яку випускають лише 29 лютого

У Франції вийшла друком сатирична газета, яку випускають лише 29 лютого

1 Березня 2024
1545
1 Березня 2024
12:33

У Франції вийшла друком сатирична газета, яку випускають лише 29 лютого

1545
La Bougie du Sapeur — це 20-сторінковий «антиполіткоректний» таблоїд, єдине у світі друковане видання, яке виходить лише раз у високосний рік.
У Франції вийшла друком сатирична газета, яку випускають лише 29 лютого
У Франції вийшла друком сатирична газета, яку випускають лише 29 лютого

У французьких кіосках з’явився новий випуск газети La Bougie du Sapeur — єдиної у світі газети, яка виходить раз на чотири роки 29 лютого, повідомляє ВВС.

La Bougie du Sapeur («Свічка сапера») — це 20-сторінковий таблоїд, єдине у світі друковане видання, яке виходить лише 29 лютого.

Газету заснувала група друзів, які «хотіли посміятися». Перше видання вийшло друком у 1980 році, а цьогорічний випуск — уже дванадцятий.

Видання має тираж 200 тисяч екземплярів, коштує 4,90 євро й повністю рентабельне.

«Коли перший випуск розпродали за два дні, агентства почали закликати нас зробити ще, тож ми сказали: гаразд, але за чотири роки! Газету досі видає купка товаришів. Ми зустрічаємося в барі й обговорюємо ідеї за напоями. Нам дуже весело, а якщо читачеві теж — то це вишенька на торті», — розповідає редактор видання Жан д’Інді.

La Bougie позиціонується як антиполіткоректне видання й структурована як звичайна газета, з рубриками про політику, спорт, міжнародні справи, мистецтво, головоломки й плітки про зірок.

Втім, статті на її сторінках задумані як гумористичні коментарі. Наприклад, останній випуск має статтю під заголовком «Ми всі будемо інтелектуалами» про те, як іспити й інтелектуальні досягнення знецінюються через штучний інтелект.

Інший матеріал із заголовком «Що потрібно знати чоловікам перед тим, як стати жінками» описує «виклики», що стоять перед чоловіками, які хочуть змінити стать.

«Це французький гумор, він не перекладається іншими мовами. Ми намагаємося бути дотепними, але не злими. Сміятися без жорстокості», — каже д’Інді.

У рубриці міжнародних новин опублікували короткий матеріал про Ліз Трасс як про найбільш «забутого» зі сучасних британських прем’єр-міністрів.

У спортивній рубриці редакція радить заснувати премію Вінстона Черчилля для першої людини, яка вибуває з Олімпійських ігор — адже, як пише газета, девізом Черчилля було «Жодного спорту».

Також газета публікує серійне оповідання «Потопання у ставку», наступна частина якого вийде у 2028 році.

La Bougie du Sapeur названа на честь одного з перших карикатурних персонажів у Франції, сапера Камамбера. Цей солдат-простак був героєм комічних картинок про життя військових у 1890-х роках.

Газета не має електронної версії й може бути куплена лише в газетних кіосках.

«Сподіваюся, ми даємо людям подих свіжого повітря кожні чотири роки. В ці часи всім потрібна можливість посміятися», — каже д’Інді.

Читайте також:

Фото: BBC

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1545
Читайте також
29.12.2023 20:38
Роман Мельник
«Детектор медіа»
4 756
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду