detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
26.02.2024 18:20
Суд заарештував Пашинського на два місяці з альтернативою застави 272,5 млн грн
Суд заарештував Пашинського на два місяці з альтернативою застави 272,5 млн грн
Сторона захисту просила не відправляти ексдепутата за ґрати з урахуванням того, що інкримінований йому злочин було скоєно майже десять років тому, а зараз він «відіграє важливу роль в забезпеченні обороноздатності держави».

Вищий антикорупційний суд заарештував колишнього депутата Верховної Ради України Сергія Пашинського, який разом із бізнесменом Сергієм Тищенком підозрюється у привласненні в 2014–2015 роках заарештованих «нафтопродуктів Курченка». Слідча суддя Наталя Мовчан у понеділок, 26 лютого, оголосила про те, що як запобіжний захід для Пашинського обрано тримання під вартою до 25 квітня з альтернативою у вигляді застави 272,5 млн грн. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

За версією НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Пашинський і Тищенко домоглися передачі 97 000 тонн нафтопродуктів групи СЄПЕК Сергія Курченка, які після Революції гідності були заарештовані, державному підприємству «Укртранснафтопродукт», яке існувало лише на папері й не мало навіть власного офісу, а потім продали їх.

Пашинський відкидає підозру. Під час свого виступу в суді він сказав, що не мав ніякого фінансового інтересу в цій операції й ніколи не був бізнес-партнером Тищенка, хоча й знає його з 2004 року.

Він вважає, що НАБУ хоче посадити його, нібито щоб зірвати програму виробництва боєприпасів.

«Знаєте, чому 300 мільйонів (розмір застави, який просила САП. — “ДМ”)? Тому що у них достеменно є інформація, що в даний момент “Українська бронетехніка” реалізує інвестиційний проєкт з виробництва снарядів, і в першому кварталі цього року обсяг інвестицій складає 300 млн грн. Застава Пашинського — це обсяг інвестицій у виробництво снарядів 122 мм, мін 82 мм і 120 мм», — сказав Пашинський.

Сторона захисту просила не відправляти ексдепутата за ґрати з урахуванням того, що інкримінований йому злочин було скоєно майже десять років тому, а зараз він як голова асоціації підприємств оборонної промисловості України відіграє важливу роль в забезпеченні обороноздатності держави.

Взяти на поруки Пашинського готові були військовослужбовець Мирослав Гай, екснардеп, а нині військовослужбовець Ігор Лапін та генерал-майор Іван Лісовий.

Раніше повідомлялося, що 12 лютого 2024 року Апеляційний суд задовольнив скаргу прокурора та заарештував екскерівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва з правом внесення застави. Суд обрав Лієву, який є підозрюваним у справі про розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі боєприпасів для ЗСУ, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 8 квітня включно з правом внесення застави в розмірі 50 млн грн. Сам Лієв після засідання сказав журналістам, що його шокувало рішення суду, та назвав запропоновану заставу незіставною з його доходами і зарплатою. 

Читайте також: 

На фото — адвокат Андрій Федур та Сергій Пашинський 

Фото: Макс Требухов / LB.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY