Верховна Рада відхилила обмеження військовим на свободу слова в соцмережах та медіа

Верховна Рада відхилила обмеження військовим на свободу слова в соцмережах та медіа

21 Березня 2024
1340
21 Березня 2024
13:49

Верховна Рада відхилила обмеження військовим на свободу слова в соцмережах та медіа

1340
Депутати обґрунтували, що заборона поширювати небезпечну інформацію вже регулюється підзаконними актами, а порушення трапляються через їх недосконале виконання і відсутність невідворотності покарання.
Верховна Рада відхилила обмеження військовим на свободу слова в соцмережах та медіа
Верховна Рада відхилила обмеження військовим на свободу слова в соцмережах та медіа

Верховна Рада України підтримала в другому читанні та в цілому законопроєкт про забезпечення прав військовослужбовців та поліціянтів на соціальний захист. Як повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Ярослав Железняк, за законопроєкт №10313 проголосували 296 депутатів.

За словами Железняка, до другого читання із законопроєкту вилучили всі норми про заборону військовим поширювати певну інформацію в медіа та інтернеті.

«Військовослужбовці матимуть ті ж права на свободу слова в соцмережах, що і інші українці. Цензури для військових в соцмережах не буде», — написала Геращенко.

Зокрема, як свідчить порівняльна таблиця у картці законопроєкту на сайті парламенту, документ передбачає, що «Військовослужбовці мають право вільного одержання, використання, поширення інформації відповідно до Закону України “Про інформацію” та інших законів України».

Натомість із нової редакції закону вилучили норму: «Військовослужбовці не мають права поширювати в медіа, інформаційних системах загального доступу (в мережі Інтернет та інших телекомунікаційних мережах загального користування) інформацію, яка дозволяє визначити (зокрема шляхом обробки, аналізу та узагальнення за допомогою спеціального програмного забезпечення): геопросторові дані про військові об’єкти, військові частини (підрозділи) та військовослужбовців під час виконання покладених на них завдань; характер цих завдань та сили і засоби, що залучені до їх виконання».

В обґрунтуванні вилучення цієї норми від депутатки Соломії Бобровської вказано, що заборона поширення цієї інформації вже регулюється підзаконними нормативно-правовими актами, а також керівними документами ЗСУ та інших військових формувань, а за її оприлюднення військовослужбовці несуть дисциплінарну та кримінальну відповідальність.

Як ідеться в обґрунтуванні, відсутність забезпечення належного рівня операційної безпеки під час виконання ЗСУ та іншими військовими формуваннями своїх завдань відбуваються не через відсутність правового регулювання, а через недосконале виконання існуючих приписів законодавства і відсутність невідворотності покарання.

В інших положеннях законопроєкт дозволяє військовослужбовцям перебувати на лікуванні до 12 місяців, зокрема за кордоном, без необхідності через чотири місяці проходити військово-лікарську комісію. Він забезпечує також можливість звільнення військовослужбовців для догляду за хворою дитиною віком до 14 років, відпустки для військовослужбовців у разі народження дитини і відпустки після поранення та лікування, які можуть тривати до 12 місяців.

Документ також встановлює грошову виплату в розмірі 15 млн гривень родині захисника в разі його загибелі.

У законопроєкті також визначили, що військовими капеланами не можуть бути люди, що належать до Російської православної церкви та афілійованих з нею структур.

Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт про соціальний захист військовослужбовців та поліціянтів 23 лютого. Серед іншого, він обмежував право військовослужбовців на збір та поширення певного виду інформації. Втім, уже в березні Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки вилучив із законопроєкту норми, які обмежували свободу слова захисників.

Фото ілюстративне: Міноборони України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1340
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду