Війна і мир з «ДНР» очима журналіста: відгук про книгу Юрія Луканова

5 Січня 2021
4111
5 Січня 2021
13:25

Війна і мир з «ДНР» очима журналіста: відгук про книгу Юрія Луканова

Світлана Єременко, «Новинарня»
4111
Війна і мир з «ДНР» очима журналіста: відгук про книгу Юрія Луканова

Дочитала книгу Юрія Луканова.

“Репортера Волковського” прочитала дуже швидко і легко. У ній Юрко розповідає про роботу журналіста на війні, війні Росії проти України. Вже є чимало книжок про цю війну, автори – здебільшого ветерани. Юрій Луканов – перший, хто написав художній твір саме про роботу і, як говориться в підзаголовку, “карколомні пригоди” журналістів на війні.

На мій погляд, найбільша цінність твору в тому, що його головний герой, журналіст Волковський, як і сам Юрій Луканов, називає речі своїми іменами та чітко розставляє акценти. Для нього цілком зрозуміло і не підлягає сумніву, що Росія – ворог, окупант, агресор. Що відбулося віроломне захоплення Криму й окупація частини Донбасу російськими військами. Волковський чітко усвідомлює, що “ДНРівці”, які воюють проти України й українців, – тільки маріонетки в руках Кремля.

Важко уявити, що герой твору міг бодай піддати сумніву, що українську армію варто називати “нашою”, а Росію – визнавати окупантом. А такі суперечки відбувалися і, на жаль, відбуваються серед журналістів і політиків досі. На сьомому році війни!

Одним словом, якби більшість журналістів мали такі погляди, як Волковський, і висвітлювали війну об’єктивно, але й із розумінням, що це війна за справжню незалежність країни, ми б мали б зовсім іншу ситуацію в суспільстві. Більш шанобливе ставлення до армії, ветеранів, більш співчутливе – до переселенців, родичів загиблих захисників. Думаю, і голосували б по-іншому.

А от фантасмагоричні оповідання “Знайти убивцю Фільова” я довго відкладала. Справа в тому, що Юрко написав про те, що мені й уявити страшно! Настав “мир любой ценой” на умовах Росії, маріонеткові “ДНР” та “ЛНР” увійшли до складу України на правах автономії. Позаду загальна амністія. Колишні бандити і найманці – ті, хто воював проти України, вбивав цивільних, “віджимав” власність, жорстоко катував наших полонених військових та цивільних в “Ізоляції” й інших підвалах-катівнях – переїхали до Києва, зайняли керівні посади, отримують задоволення від життя. До чого це призведе? Знаючи про “чесність і об’єктивність” наших судів і суддів, розуміємо: навіть ті, проти кого будуть прямі свідчення антиукраїнської діяльності, не будуть покарані. Найжорстокіші злочини можуть бути забуті, а злочинці святкуватимуть перемогу.

Таких прикладів маємо досить вже зараз. На жаль. І тоді справедливість почне відновлюватися через самосуд, вважає Юрій Луканов, та переконливо описує, як це може статись.

Ці химерні жорсткі фантазії насправді змушують серйозно задуматися і діяти, поки ще не пізно! Фактично, вони є застереженням проти миру на путінських умовах.

Мені дуже болить Донецьк і Крим. І я б дуже хотіла, щоб окуповані території повернулися в Україну, але не будь – якою ціною. Бандити і найманці мають бути покарані!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Світлана Єременко, «Новинарня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4111
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду