detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
12.02.2024 12:43
Рух «Чесно» презентував новий рейтинг відкритості парламентських комітетів
Рух «Чесно» презентував новий рейтинг відкритості парламентських комітетів
За даними «Чесно», переважна більшість комітетів відновила онлайн-трансляції засідань або ж публікує відео через певний час.

Рух «Чесно» презентував черговий етап моніторингу відкритості роботи комітетів Верховної Ради в умовах дії воєнного стану. Презентація пройшла в медіацентрі «Укрінформ», а результаті моніторингу опубліковані на сайті «Чесно».

Останній моніторинг охопив друге півріччя 2023 року. Як розповів редактор Руху «Чесно» Олександр Саліноженко, оцінювали за трьома критеріями: наявність власного ютуб-каналу, власної фейсбук-сторінки та її регулярне оновлення, онлайн-трансляції та подальша публікація відеозаписів засідань комітету.

Цього разу відразу сім комітетів отримали максимальні 9 балів за відкритість. І лише один комітет потрапив до антирейтингу.

Так, уже понад рік залишається відкритим Комітет з питань здоров’я нації, який, за словами Саліноженка, навіть публікує результати поіменного голосування на засіданнях.

Найбільше зростання порівняно з оцінкою першого півріччя 2023 року має Комітет з питань інтеграції України до ЄC. Минулого разу він перебував у переліку найбільш закритих комітетів з оцінкою лише 4,5 бала. Проте наразі виконав усі рекомендації і з грудня 2023 року почав публікувати відеотрансляції засідань не лише на своїй фейсбук-сторінці, а й на ютуб-каналі.

Значне зростання відкритості показав і Комітет з питань соціальної політики. На сайті комітету створили окремий розділ «Моніторинг новин», де у зручному форматі зібрано основні результати роботи комітету, анонси тематичних подій та можливостей для громадян.

Комітет з питань антикорупційної політики у минулому моніторингу мав низькі бали через погану наповненість сайту, проте цьогоріч став публікувати всі протоколи, стенограми та аудіозаписи засідань і розділив першу сходинку за відкритістю. 

Аналітики відзначають, що за час моніторингу між комітетами почалася позитивна конкуренція та запровадження власних ініціатив, яких не було в рекомендаціях «Чесно». Так, Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг і Комітет з питань інтеграції України до ЄС публікують частину матеріалів про свою діяльність англійською мовою. Комітет з питань прав людини не лише публікує відео своїх засідань, а й розставляє в ньому часові мітки за темами обговорень. Комітет з питань організації державної влади має власний впізнаваний дизайн публікацій.

Антирейтинг відкритості цьогоріч включає в себе лише один комітет — Комітет з питань транспорту та інфраструктури, який досі не транслює відео зі своїх засідань, не має ютуб-каналу, не публікує порядків денних, протоколи та аудіозаписи засідань, а остання опублікована в розділі стенограма — за грудень 2022 року. Цей комітет очолює заступник голови фракції «Слуга народу» Юрій Кісєль

Крім того, низьку оцінку відкритості мають Комітет з питань національної безпеки, розвідки та оборони (3 бали) та Комітет з питань правоохоронної діяльності (4 бали). Проте закритість їхньої роботи є виправданою протягом дії воєнного стану, пишуть аналітики. 

Втім, Комітет з питань нацбезпеки наприкінці січня опублікував порядки денні, в яких зазначені законопроєкти до розгляду, і є примітка, що засідання проходять у закритому форматі. Комітет з питань правоохоронної діяльності активно інформує про засідання на фейсбук-сторінці, а його представники окремо повідомляють про результати розгляду законопроєктів під час засідань комітету і про рішення, що були ухвалені оперативно.

Моніторинг відзначив також низку дрібних прогалин у відкритості кількох комітетів. Скажімо, Комітет з питань гуманітарної політики чомусь не публікує всіх відео засідань, а Комітет з питань свободи слова, попри зміну голови, так і не розпочав публікацію відео засідань. 

«Чесно» зазначає, що наразі Апарат ВРУ здійснює модернізацію та оновлення сайтів парламентських комітетів. Із 23 комітетів 16 уже мають новий дизайн сайтів з уніфікованою структурою та наповненням. 

Читайте також: 

Фото з відкритих джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY