Українська режисерка Аліса Коваленко отримала американську премію Chicken & Egg 2024

Українська режисерка Аліса Коваленко отримала американську премію Chicken & Egg 2024

2 Лютого 2024
890
2 Лютого 2024
13:46

Українська режисерка Аліса Коваленко отримала американську премію Chicken & Egg 2024

890
Документалістка відома за стрічками «Аліса в країні війни», «Домашні ігри» та «Ми не згаснемо», які отримали чимало міжнародних нагород.
Українська режисерка Аліса Коваленко отримала американську премію Chicken & Egg 2024
Українська режисерка Аліса Коваленко отримала американську премію Chicken & Egg 2024

Українська режисерка та військова Аліса Коваленко, яка відома за стрічками «Аліса в країні війни», «Домашні ігри» та «Ми не згаснемо», отримала американську премію Chicken & Egg 2024.

Про це сповістила організація Chicken & Egg Pictures, яка фінансово підтримує жінок і гендерно-неконформних режисерів-документалістів. 

«Не можу уявити більшої особистої та професійної підтримки в ці важкі для нас часи в Україні. Це перша нагорода такого рівня для мене», — прокоментувала нагороду Аліса Коваленко.

Окрім неї, лавреатками Chicken & Egg 2024 стали: Бет Аала, Джумана Манна, Кеті Лена Ндіає, Найла Джефферсон, Сьєрра Петтенгілл, Урсула Лян та Вайолет Ду Фенг. Кожна з них отримає грант у 75 тисяч доларів: 50 тисяч на вільний кар’єрний розвиток та 25 тисяч проєктного гранту, а також індивідуальну річну програму менторства, орієнтовані на реалізацію їхніх проєктів.

«Chicken & Egg Pictures вважає, що кінематографісти, особливо ті, які стикаються з бар'єрами, пов'язаними з їхньою статтю, расою, класом та місцем проживання, повинні мати фінансову свободу та гнучкість, коли починають працювати над новими проєктами», — говорить проєктна менеджерка компанії Елайша Стоукс.

За словами Аліси Коваленко, на початку повномасштабної війни вона «повністю втратила віру в себе як режисерку в кіно, у свою здатність робити щось далі у цій сфері». І хоч, за її словами, ця віра повернулася, вона досі «дуже тендітна» — і саме така підтримка «не дає цій вірі згаснути».

Режисерка повідомила, у 2024-му планує працювати над двома документальними проєктами. Перший — у форматі її «материнського» особистого щоденника з передової, в якому жінка пише синові листи з фронту.

Другий — стрічка «Сліди» (у співавторстві з Марисею Нікітюк). Вона зафіксує свідчення шістьох жінок, які пережили сексуальне насильство та катування, спричинені російською агресією в Україні.

Аліса Коваленко — українська режисерка-документалістка й членкиня Європейської кіноакадемії, яка з перших днів повномасштабної війни доєдналася до лав Української добровольчої армії (УДА). Вона брала безпосередню участь у бойових діях на фронті в Київській та Харківській областях.

24 лютого 2016 року Аліса Коваленко випустила повнометражний документальний фільм «Аліса у країні війни» (у співавторстві з Любов'ю Дураковою). Це кінощоденник подорожі молодої режисерки Донбасом. У фільмі вона зафіксувала полон у сепаратистів, бої у Слов'янську та оборону Донецького аеропорту. Фільм здобув численні нагороди за найкращий документальний фільм на міжнародних кінофестивалях.

Другий документальний фільм Аліси Коваленко «Домашні ігри» (2018) здобув дев'ять міжнародних нагород. Окрім цього, Українська кіноакадемія номінувала його в категорії «Найкращий документальний фільм» у 2019 році на Одеському міжнародному кінофестивалі. Стрічка розповідає про 20-річну футболістку з Києва, яка намагається вирватися зі злиднів завдяки футболу.

У лютому 2023 року на Берлінському міжнародному кінофестивалі відбулася прем’єра документального фільму Аліси Коваленко «Ми не згаснемо». Сюжет стрічки розгортається на Донбасі 2019 року. У центрі оповіді — п'ятеро підлітків, які роздумують над своїм майбутнім на тлі війни.

Фото: Аліса Коваленко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
890
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду