В Одесі скасували виставку художника-анархіста про військових через шквал критики

В Одесі скасували виставку художника-анархіста про військових через шквал критики

24 Січня 2024
963
24 Січня 2024
18:44

В Одесі скасували виставку художника-анархіста про військових через шквал критики

963
Людей у соцмережах обурили давніші роботи художника, де він, як вони кажуть, порівнював українських та російських військових.
В Одесі скасували виставку художника-анархіста про військових через шквал критики
В Одесі скасували виставку художника-анархіста про військових через шквал критики

Одеський національний художній музей скасував виставку художника-анархіста Давида Чичкана, присвячену українським військовим, які сповідують анархізм. Причиною стало невдоволення громадськості попередніми роботи художника на військову тематику.

Давид Чичкан — відомий художник-анархіст, який своїми картинами пропагує ліві, соціалістичні цінності. Член творчого угруповання «А. Е.».

21 січня в Одесі мала відкритися виставка Чичкана «Зі стрічками та прапорами», присвячена українським військовим, яких автор зобразив у стилістиці політичного плаката кінця ХІХ — першої половини XX століть. 

Як стверджує сам автор, виставка присвячується військовій анархістській організації «Комітети спротиву», волонтерській антиавторитарній лівій організації «Колективи Солідарності» та особисто військовим, які сповідують анархізм. 

Нижче наведені кілька картин, які мали б бути представлені на виставці: 

Фото: фейсбук сторінка художника

Але одразу після анонсу на інстаграм-сторінці музею читачі розкритикували художника, вимагаючи скасувати виставку. Причиною невдоволення людей стали попередні картини художника. Ось деякі з них:

Фото: Цензор.НЕТ

Фото: «Львів — Новини Live»

Фото: ART UKRAINE 

На думку користувачів, попередні роботи Чичкана, створені до 2022 року, принижують честь і гідність українських захисників, адже порівнюють їх із російськими військовими.

Коментатори закликали національний музей скасувати «антинаціональну виставку», деякі вдавались до погроз звернутися до правоохоронних органів.

Скриншоти: Суспільне, «ДМ»

Адміністрація музею після критики видалила свій пост з анонсом виставки, але згодом написала, що продовжить співпрацю з Давидом Чичканом, «незважаючи на критику, включно з погрозами, через попередні проєкти митця».

«Музей представляє творчість українських художників та художниць різних поглядів. Цензурування культури є ознакою тоталітарних суспільств і є неприйнятним для команди музею», — додали в установі.

Однак уже 23 січня на сторінці музею з’явився новий допис, де адміністрація повідомила, що виставку Давида Чичкана «Зі стрічками та прапорами» скасовано.

«Ми припустилися помилки, недооцінивши ризик негативного сприйняття широкою авдиторією практики художника до 24 лютого 2022 року, та не зуміли спрогнозувати можливі наслідки проведення цієї виставки. Якби ми тоді володіли інформацією, яку маємо зараз, ми б не ухвалили таке рішення. Ми усвідомлюємо інституційну відповідальність за ситуацію, що склалася», — написали в музеї.

Сам Чичкан пояснює критику на свою адресу тим, що він є носієм «антиавторитарних лівих поглядів». Тому, за його словами, носії «правих авторитарних поглядів» намагаються зашкодити його діяльності, свідомо хибно інтерпретуючи його доробок. Художник переконаний, що тиск на музей здійснює ультраправа організація «Традиція і порядок». 

На підтримку художника висловились військові, яких він зобразив на картинах. Зокрема, Євген Лешан на своїй сторінці у фейсбуці закликав підтримати музей та завадити ультраправим організаціям визначати мистецьку політику країни. Також Давида підтримала організація «Колективи Солідарності», яка вважає скасування виставки атакою на всю антиавторитарну спільноту.

Нагадаємо, що виставку Чичкана вимушено закривають не вперше. 2017 року невідомі знищили його картини в Київському центрі візуальної культури. Схожа ситуація повторилася і в 2022 році, незадовго до повномасштабного вторгнення, коли у Львівському муніципальному мистецькому центрі зірвали виставку художника. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
963
Читайте також
29.01.2024 16:54
Анастасія Платонова
для «Детектора медіа»
1 026
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду