Журналістка Ірина Матвіїшин отримала стипендію імені Вацлава Гавела від «Радіо Свобода»

Журналістка Ірина Матвіїшин отримала стипендію імені Вацлава Гавела від «Радіо Свобода»

8 Січня 2024
560

Журналістка Ірина Матвіїшин отримала стипендію імені Вацлава Гавела від «Радіо Свобода»

560
Наступні пів року вона проведе у штаб-квартирі «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» в Празі, а згодом — у локальному бюро в Україні.
Журналістка Ірина Матвіїшин отримала стипендію імені Вацлава Гавела від «Радіо Свобода»
Журналістка Ірина Матвіїшин отримала стипендію імені Вацлава Гавела від «Радіо Свобода»

Журналістка Ірина Матвіїшин виграла конкурс на стипендію імені Вацлава Гавела від «Радіо Свобода» у 2024 році. Про це повідомила українська служба мовника.

«Протягом останніх років я завжди розповідала про Україну світу, але також відчувала потребу писати тексти й відео українською. Завдяки стипендії Вацлава Гавела залюбки повертаюся до аудиторії, з якою ми говоримо рідною мовою. Як і до повномасштабної війни, моїм фокусом залишаються історії порушення прав людини в умовах війни — від геноцидної риторики російської пропаганди до воєнних злочинів», — прокоментувала журналістка.

Понад рік Ірина Матвіїшин як відеорепортерка англомовного медіа The Kyiv Independent створювала відеоексплейнери та репортажі, зокрема зі звільненого Херсона. Вона також працювала локальною продюсеркою американського суспільного радіо NPR у різних регіонах України, висвітлювала гуманітарну кризу, історії військовополонених, вплив війни на цивільних та інше.

На початку повномасштабної війни Ірина брала участь в ефірах CNN, BBC, Times Radio, Monocle24 та інших міжнародних радіо й телеканалів, а також публікувала свої матеріали у таких виданнях, як New Eastern Europe, Geneva Solutions, La Stampa, La Repubblica, La Vie тощо.

До того Ірина Матвіїшин була координаторкою медіапроєктів, журналісткою та аналітикинею ГО «Інтерньюз-Україна» та медіа UkraineWorld, а також вивчала права людини в Європейському міжуніверситетському центрі з прав людини та демократизації у Венеції.

Наступні пів року журналістка проведе у штаб-квартирі «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» в Празі, а згодом — у локальному бюро в Україні.

Нагадаємо, раніше стипендію отримували головна редакторка онлайн-медіа «Свідомі» Юлія Бондар, журналістка Катерина Лихогляд, редакторка та ведуча програми телевізійних розслідувань «Схеми. Корупція в деталях» Наталія Седлецька, кореспондентка BBC Ольга Мальчевська, ведуча телеканалу ART Сафіє Абляєва, журналістка та авторка книжки «Лабораторія Ісландія» Ярослава Куцай, журналіст Гліб Жаворонков, кримський журналіст Давид Аксельрод та культурний репортер The Kyiv Independent Артур Корнієнко.

Фото: Ліза Пирожкова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
560
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду