Ексжурналіста з Маріуполя, який очолив пресслужбу окупантів, засудили заочно до п’яти років

Ексжурналіста з Маріуполя, який очолив пресслужбу окупантів, засудили заочно до п’яти років

27 Грудня 2023
1846
27 Грудня 2023
14:36

Ексжурналіста з Маріуполя, який очолив пресслужбу окупантів, засудили заочно до п’яти років

1846
Андрій Кіор очолював у 2022 році «інформаційно-аналітичний відділ» окупаційної адміністрації Маріуполя. Раніше він працював журналістом, певний час очолював медіагрупу Ріната Ахметова.
Ексжурналіста з Маріуполя, який очолив пресслужбу окупантів, засудили заочно до п’яти років
Ексжурналіста з Маріуполя, який очолив пресслужбу окупантів, засудили заочно до п’яти років

Жовтневий районний суд Дніпра засудив заочно до п'яти років позбавлення волі колишнього журналіста з Маріуполя Андрія Кіора, визнавши його винним у колабораційній діяльності. Таке рішення суд ухвалив 11 грудня 2023 року, повідомляє «Судовий репортер».

Повідомляється, що в період із травня до 1 вересня 2022 року обвинувачений очолював інформаційно-аналітичний відділ окупаційної адміністрації Маріуполя. У його обовʼязки входило висвітлювати роботу окупаційної влади, виробляти пропагандистські матеріали тощо.

Зокрема, Кіор створив відеоматеріал про початок роботи першої школи в окупованому місті, в якому наголосив, що у відновленні навчального процесу допомогла путінська партія «Единая Россия».

Крім того, російське державне інформаційне агентство «ТАСС» повідомляло, що голова пресцентру окупаційної адміністрації Маріуполя Кіор повідомив їм, що у місті відкрилась перша державна аптека. В ефірі російського «Першого каналу» ведучий представив Кіора як «начальника інформаційно-аналітичного відділу адміністрації Маріуполя».

Кіор начебто працював на посаді речника окупаційної влади до вересня 2022 року. Тоді до Маріуполя приїхали представники донецької окупаційної телекомпанії, які взяли під свій контроль усі посади і телеканал, який Кіор мав намір очолити.

Після відсторонення Кіор створив власний ютуб-канал, до якого залучає молодь на волонтерських засадах. Він продовжив тиражувати основні російські наративи про «один народ», що «Росія — сильна країна», а «СРСР — рай на землі», який в українців украли нацисти, що українці не мали чинити спротиву росіянам, маріупольський театр розбомбили самі українці та інше.

Журналісти, які виїхали з Маріуполя і знали обвинуваченого, підтвердили працівникам СБУ, що Кіор працює на окупантів і що в пропагандистських відеороликах звучить саме його голос.

Подруга Кіора на засіданні суду розповіла, що на початку березня 2022-го втратила з Кіором звʼязок, а потім він не відповідав на її телефонні дзвінки. Згодом з нею на зв'язок виходила дружина Кіора, яка повідомила, що її чоловік погодився очолити пресслужбу окупаційного мера Маріуполя. Дружина розповіла, що в Кіора начебто згоріла квартира і вся професійна техніка в ній, тож він не мав засобів для існування, а тому погодився на співпрацю з окупантами.

Свідка вважає, що її колишній друг міг покинути Маріуполь, бо вона знає багатьох людей, які йому пропонували виїхати з міста. Кіор нібито вивіз свою сімʼю до російського міста Ростова, а коли ситуація стабілізувалася, то сімʼя повернулася, крім старшої доньки, яка виїхала на підконтрольну Україні територію.

Суд врахував показання свідки, що під час блокади міста військами окупанта Кіор влаштував у власному будинку бомбосховище, де переховувалось багато мирних жителів, і приносив їм продукти харчування від волонтерів. З огляду на це суд погодився призначити мінімальне тюремне покарання, а саме на строк п'ять років.

На додачу в Кіора конфіскують усе майно. Після відбуття ув’язнення йому на 10 років забороняється обіймати деякі посади в органах державної влади, державного управління і місцевого самоврядування.

Андрій Кіор до війни був журналістом, працював у газеті «Іллічівець», на телебаченні, створив власну телестудію «Адамаха». Протягом нетривалого часу був президентом медіахолдингу Ріната Ахметова, фактично очоливши телеканал МТВ, газету «Приазовський робочий» і сайт mrpl.city. Пізніше, після звільнення, намагався створити власний телеканал. Зняв документальний фільм про історію козацтва в Маріуполі. Розвивав власну продакшн-студію, його послугами користувалися місцеві телеканали.

За даними журналістів Маріуполя, Андрій Кіор проходив підготовку у Вищий школі КДБ під час служби в армії. У віці 40 років навчався в Московському інституті кінематографії. У журналістику прийшов з бізнесу, попрацював декілька років у Польщі, а потім в Україні.

18 жовтня 2022 року Андрію Кіору оголосили підозру за частиною 5 статті 111-1 (колабораційна діяльність) ККУ.

Фото: сайт «0629»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1846
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду