Ексредактор газети «Нова Каховка» перейшов на бік окупантів: йому загрожує до 12 років за ґратами

Ексредактор газети «Нова Каховка» перейшов на бік окупантів: йому загрожує до 12 років за ґратами

6 Грудня 2023
1794
6 Грудня 2023
15:10

Ексредактор газети «Нова Каховка» перейшов на бік окупантів: йому загрожує до 12 років за ґратами

1794
Віктор Васильєв влаштувався у пресслужбу окупаційної адміністрації Нової Каховки і агітував в окупаційних ЗМІ за «референдум». Раніше він керував місцевою комунальною газетою та історичним музеєм.
Ексредактор газети «Нова Каховка» перейшов на бік окупантів: йому загрожує до 12 років за ґратами
Ексредактор газети «Нова Каховка» перейшов на бік окупантів: йому загрожує до 12 років за ґратами

СБУ 5 грудня заочно повідомила про підозру колишньому редактору газети Новокаховської міськради «Нова Каховка» Віктору Васильєву. Його звинувачують у колабораційній діяльності і виправдовуванні збройної агресії Росії, йому загрожує від 10 до 12 років за ґратами з конфіскацією майна. Про це з посиланням на текст підозри СБУ повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Васильєв добровільно перейшов на бік ворога і відтоді відповідає за інформаційну діяльність в окупаційних органах влади Херсонської області.

Зокрема, він працював «завідувачем сектором пресслужби ВДА Каховського району», а потім «завідувачем сектором пресслужби ВДА Новокаховського міського округу».

Васильєв активно давав проросійські коментарі окупаційним медіа і виправдовував вторгнення Росії в Україну.

У підозрі йдеться, що він представлявся «членом районної територіальної виборчої комісії» і розповідав на камеру про проведення так званого референдуму за «приєднання» Херсонської області до складу РФ. На тлі звуку сирени він казав, що людей повітряною тривогою не залякати і вони нібито йдуть на виборчі дільниці «голосувати».

Васильєву заочно повідомили про підозру за ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) і ч. 1 ст. 436-2 КК України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Йому загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як пише ЦЖР, 66-річний Віктор Васильєвуродженець Харкова, мешкає в Таврійську Каховського району на Херсонщині.

Раніше Васильєв був директором комунального музею історії Нової Каховки, звідки його відсторонили 3 липня 2022 року. А також висвітлював діяльність міської ради на різних інтернет-сайтах.

Протягом багатьох років він був головним редактором тоді ще комунальної газети міської ради «Нова Каховка», а в 2010–2015 роках — депутатом Новокаховської міськради від Партії регіонів. 

До Нової Каховки він переїхав на початку нульових років з Криму, після того як пішов у відставку за вислугою років — він служив у ВМС України «замполітом» і дослужився до звання капітана другого рангу.

З червня 2023 року Васильєв працює журналістом окупаційної газети Херсонщини «Надднепрянская правда».

8 березня 2022 року під час виконання військового обов’язку перед Батьківщиною поблизу Лисичанська Луганської області загинув його син, заступник командира 2-ї танкової роти танкового батальйону 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка з виховної роботи Євген Васильєв. 

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки повідомила працівниці окупаційного телеканалу «Таврія» Юлії Сипко про підозру в колабораціонізмі та глорифікації ворога. Влітку 2023 року на псевдовиборах вона отримала мандат «депутатки» «Херсонської обласної думи» від путінської партії «Єдина Росія».

Фото: Віктор Васильєв / РИА Новости, ЦЖР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1794
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду