Суд призначив 14 років позбавлення волі кореспонденту проросійського сайту «Политнавигатор»

Суд призначив 14 років позбавлення волі кореспонденту проросійського сайту «Политнавигатор»

14 Грудня 2023
4669
14 Грудня 2023
17:41

Суд призначив 14 років позбавлення волі кореспонденту проросійського сайту «Политнавигатор»

4669
Після початку повномасштабного вторгнення, у період із 24 лютого по 10 березня 2022-го Володимиру Михайлову доручили готувати заздалегідь неправдиві матеріали, спрямовані на розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні, викривлення реальних обставин воєнної агресії та приховування злочинів російських військових.
Суд призначив 14 років позбавлення волі кореспонденту проросійського сайту «Политнавигатор»
Суд призначив 14 років позбавлення волі кореспонденту проросійського сайту «Политнавигатор»

Вінницький міський суд визнав позаштатного кореспондента проросійського пропагандистського сайту «Политнавигатор» Володимира Михайлова винним у державній зраді та засудив його до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 7 грудня.

Навесні 2014 року власник і головний редактор проросійського інтернет-видання «Политнавигатор», що працювало в окупованому Криму, Сергій Степанов найняв Михайлова позаштатним кореспондентом.

За версією обвинувачення, у квітні-травні 2014-го він підготував такі матеріали:

  • «Жириновский: На Востоке Украины гибнут русские люди, требуем от руководства России принятия всех необходимых мер»;
  • «11 мая прийди на референдум! Поддерживаете ли Вы акт о государственной самостоятельности Донецкой Народной Республики»;
  • «Лидер "Оплота" засветился на параде в Севастополе и призвал вооружаться».

Після початку повномасштабного російського вторгнення, у період із 24 лютого по 10 березня 2022-го, Михайлову доручили готувати заздалегідь неправдиві матеріали, спрямовані на розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні, викривлення реальних обставин воєнної агресії та приховування злочинів російських військових.

Під псевдонімом на сайті вийшли матеріали «В Киеве заканчиваются продукты, ретейлеры поднимают цены»; «Зеленский намекнул на возможность подрыва Киевской ГЭС, затопит все города ниже по течению»; «Никогда Путин не допустит, чтобы убивали гражданских — Черновецкий»; «Украинские власти намеренно увеличивают жертвы среди мирного населення».

Під час судового засідання чоловік частково визнав свою вину. За його словами, він був репортером видання «Политнавигатор» у Києві, однак нібито не отримував завдання, а працював з інформацією у столиці, а також не писав репортажів із Севастополя й тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей.

Михайлов запевняв, що готував статті лише з економіки під псевдонімом, однак багато з його робіт не публікувалися. За свою роботу він отримував зарплату на банківську картку.

Після початку великої війни з Михайловим звʼязався головний редактор і сказав готувати матеріали. Михайлов стверджує, що писав статтю про відсутність продуктів у Києві та матеріал про Черновецького на основі інших публікацій. Водночас обвинувачений заперечив, що йому належать статті 2014 року.

За висновком експерта, на сторінках інтернет-сайту «Политнавигатор» через цитування або прямо поширюються заклики до сепаратизму, публічно схвалюється та виправдується збройна агресія Росії проти України, підтримується окупація частини України, формується негативне ставлення до української влади, ЗСУ і до держави загалом.

«Судовий репортер» додає, що під час обшуку в помешканні Михайлова вилучили ноутбук і два телефони, на яких виявили листування з головредом «Политнавигатора» вже після початку повномасштабного вторгнення. Листування свідчать про те, що Степанов давав настанови Михайлову писати матеріали більш драматичного характеру, рекомендував дивитися Трухана (російського військового у запасі), надсилав посилання на пропагандистські ютуб-канали.

На зауваження кореспондента про те, що Трухан буде «жестко за РФ», Степанов відповів, що саме так і треба. Одразу після цього обвинувачений підготував та надіслав «інтервʼю» Трухана, а також низку інших публікацій з викривленими фактами працівнику «Политнавигатора».

Нагадаємо, у квітні власнику підсанкційного видання «Политнавигатор», яке є одним з головних «рупорів» Росії в окупованому Криму, Сергію Степанову висунули підозру в державній зраді та зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України. Нині пропагандист Степанов переховується в окупованому Криму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4669
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду