Ростислав Карандєєв щодо випадку з ведучим 24 каналу Печієм: Це жодним чином не має кидати тінь на інших українських журналістів

Ростислав Карандєєв щодо випадку з ведучим 24 каналу Печієм: Це жодним чином не має кидати тінь на інших українських журналістів

24 Грудня 2023
1361
24 Грудня 2023
13:52

Ростислав Карандєєв щодо випадку з ведучим 24 каналу Печієм: Це жодним чином не має кидати тінь на інших українських журналістів

1361
В.о. міністра культури та інформаційної політики переконаний, що українські медійники, митці та волонтери роблять велику справу для привернення уваги світової спільноти до війни Росії проти України, а такі випадки, як з Олексієм Печієм, як правило, є поодинокими.
Ростислав Карандєєв щодо випадку з ведучим 24 каналу Печієм: Це жодним чином не має кидати тінь на інших українських журналістів
Ростислав Карандєєв щодо випадку з ведучим 24 каналу Печієм: Це жодним чином не має кидати тінь на інших українських журналістів

В. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв переконаний, що випадок із ведучим 24 каналу Олексієм Печієм, який виїхав на саміт ЄС і не повернувся в Україну, не має кидати тінь на інших українських журналістів. Про це очільник Мінкульту написав на своїй фейсбук-сторінці. 

«Цей випадок жодним чином не має кидати тінь на інших українських журналістів, які щоденно працюють для привернення уваги світової спільноти до війни в Україні. Ми пишаємося тими людьми, які втримують Україну на світовому порядку денному», — написав очільник Мінкульту.

У коментарі «Детектору медіа» Ростислав Карандєєв зазначив, що подібні випадки, як правило, поодинокі, а міністерство продовжує працювати на засадах довіри.

«Ми довіряємо людям. Українські журналісти, митці, волонтери, які виїжджають, роблять велику справу. Метою заборони на виїзд є перебування військовоспроможних громадян в Україні в разі необхідності призову до Збройних сил. Якщо людина повертається з-за кордону, це досягнення, бо вона не кидає країну в складний момент. Саме тоді мета закону про виїзд за кордон досягнена. 

Погоджуючи громадянам України виїзд за кордон, ми розуміємо, що ми одного духу та цінностей, і хочемо, щоб, виїхавши, вони зробили важливу для країни справу. 99,9% повертаються. Тому ми розуміємо, що так правильно і так повинно бути й надалі», — сказав в. о. міністра культури та інформаційної політики. 

Голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у коментарі «ДМ» також висловив упевненість у тому, що українська медіаспільнота не має нести відповідальність за ганебний вчинок одного з її представників.

«По-перше, колективна відповідальність суперечить логіці верховенства права. По-друге, ускладнюючи процедуру виїзду за кордон журналістам, ми втрачаємо ще один комунікаційний канал зі світом, послаблюємо себе на міжнародній арені. Тому я вітаю оцінку МКІП, що через поведінку одного представника професії не можуть страждати інші та й суспільний інтерес загалом», — сказав Юрчишин.

Як нагадав очільник МКІП Ростислав Карандєєв, після випадку зі стендап-коміком Андрієм Щегелем, який у березні цього року виїхав з України до Туреччини та вирішив уже не повертатися, в Україні посилили вимоги для отримання дозволу на тимчасовий виїзд чоловіків за кордон та розробили порядок документів, які «певною мірою є однією з гарантій, що людина повернеться». 

«Додаткові вимоги полягають у наявності в претендента на отримання дозволу на виїзд оформлених в установленому порядку та чинних на дату виїзду військо-облікових документів. Раніше ми не звертали уваги на наявність, наприклад, військового квитка, відповідності місця проживання заявника з місцем військової реєстрації, але після того випадку (зі стендап-коміком Андрієм Щегелем. — Ред.) для заявників в обов'язкових умовах зазначена необхідність пред'явлення таких документів. Громадянин України, який їде за кордон, також пред'являє, зокрема, виклик від іноземного партнера та наказ організації, в якій він працює, про відрядження. Зазначається період цього відрядження, мета й особисті зобов'язання повернутися», — сказав Карандєєв.

Зауважимо, що таку заяву з особистими зобов'язаннями підписував і ведучий 24 каналу Олексій Печій. Очільник Мінкульту опублікував її на своїй фейсбук-сторінці. 

Нагадаємо, журналіст і ведучий 24 каналу Олексій Печій отримав акредитацію на саміт ЄС, який проходив 14–15 грудня, і вирішив не повертатися в Україну. У своєму дописі Печій написав, що не припинятиме «робити те, що вміє, і те, що може трохи наблизити перемогу». Зараз ця публікація недоступна на сторінці журналіста, однак збереглася в скриншотах.  

На сайті 24 каналу колеги Олексія засудили його вибір. Зокрема, ведуча Ірина Узлова зазначила, що «позиція і рішення всього однієї людини не віддзеркалює внесок та ідеологію всього колективу, який і думки не має їхати жити та боротися деінде». Ведучий Арсен Цимбалюк «наголосив, що такі, як Олексій Печій, повинні збагнути, що жодна Польща, жодна Західна Європа не врятують усіх, якщо не встоїть Україна».

На світлині — в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв

Фото: Ростислав Карандєєв / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду