ВВС: Фейк про яхти Зеленського запустили через сайт, який є частиною російської пропагандистської машини

ВВС: Фейк про яхти Зеленського запустили через сайт, який є частиною російської пропагандистської машини

22 Грудня 2023
1289
22 Грудня 2023
13:51

ВВС: Фейк про яхти Зеленського запустили через сайт, який є частиною російської пропагандистської машини

1289
Метою дезінформаційної операції було вплинути на конгресменів США, які ухвалюють рішення щодо військової підтримки України.
ВВС: Фейк про яхти Зеленського запустили через сайт, який є частиною російської пропагандистської машини
ВВС: Фейк про яхти Зеленського запустили через сайт, який є частиною російської пропагандистської машини

Журналісти ВВС дослідили, як фейк про купівлю Володимиром Зеленським двох розкішних яхт вплинув на конгресменів США, котрі ухвалюють рішення щодо військової підтримки України, і хто організував цю дезінформаційну кампанію.

Наприкінці листопада 2023 року на маловідомому ютуб-каналі з кількома підписниками та одним відео з’явилась інформація про те, що люди з оточення Володимира Зеленського буцімто придбали дві яхти загальною вартістю 75 млн доларів.

Наступного дня це повідомлення опублікував новинний сайт DC Weekly, додавши фото обох яхт — «Lucky Me» і «My Legacy» — та документи, які нібито підтверджують продаж плавзасобів соратниками Зеленського.

В Офісі президента України спростували інформацію про купівлю яхт. Про її неправдивість заявили й брокери, повідомивши, що документи про продаж підроблені, а обидва судна досі виставлені на продаж.

«Але кампанія з дезінформації досягла своїх цілей. Інформація активно ширилась інтернетом і дійшла до конгресменів США, які ухвалюють рішення щодо військової підтримки України», — зауважують у ВВС.

Медіа виявило: ця дезінформаційна спецоперація мала результат завдяки пов’язаному з Росією сайту, який нібито розташований у Вашингтоні. На думку ВВС, він є «інструментом, який спеціально створили для відмивання пов’язаних з російським урядом наративів».

Незважаючи на назву, видання DC Weekly не розташоване у столиці США. Дослідження Даррена Лінвілла та Патріка Воррена з Університету Клемсона свідчить, що DC Weekly заснував Джон Марк Дуган, колишній офіцер морської піхоти США та поліції Флориди, який у 2016 році переїхав до Росії.

«Там Дуган знайшов себе в журналістиці: висвітлював вторгнення РФ в Україну, а також поширив низку неправдивих і необґрунтованих тверджень — наприклад, про те, що Росія намагалася знищити в Україні лабораторії біологічної зброї», — стверджують автори дослідження в матеріалі ВВС.

Вони виявили, що тижневик DC Weekly публікує новини, скопійовані з інших сайтів і переписані за допомогою штучного інтелекту. «Кореспонденти» сайту мають фальшиві імена, а їхні фото скопійовані з інших джерел в інтернеті. До переписаних історій (очевидно, створених для того, щоб надати сайту легітимності) додаються сумнівні оригінальні звіти.

Однією з таких історій і був фейк про яхти Зеленського. BBC Verify та дослідники з Університету Клемсона відстежили його шлях після публікації на DC Weekly і дійшли висновку: він був поширений за тією ж схемою, що й інші статті, які виходили на цьому сайті з серпня по грудень цього року. Зокрема, це неправдиві повідомлення про те, що принц Ендрю здійснив секретний візит до України, що Україна постачала зброю ХАМАСу, що американська некомерційна організація купує людські органи в Україні і що адміністрація Зеленського дозволила західним компаніям використати українські сільськогосподарські угіддя для утилізації токсичних відходів.

Статті на DC Weekly часто з’являлися за кілька днів після появи на ютубі. Деякі з них також публікувались на кількох прокремлівських англомовних сайтах та на офіційних новинних сайтах в Африці, які приймають «спонсорований» (платний) контент, поширювались у соцмережах.

Крім того, зібрані дослідниками докази вказують на те, що сайт DC Weekly був підключений до того ж сервера, що й кілька інших сайтів Дугана. BBC Verify також виявила, що частина сайту розміщена на сервері у Москві.

«Для мене цілком очевидно, що Дуган вже давно пов'язаний з DC Weekly та інфраструктурою, яка стоїть за ним», — каже співавтор дослідження про кампанію дезінформації проти українського президента Патрік Воррен.

«Історія з яхтами поєднує фейки та реальні побоювання щодо корупції, яка є давньою проблемою в Україні. Її вирішення — одна з умов приєднання до західних інституцій, таких як Європейський Союз. Але увага, що приділяється реальним корупційним проблемам в країні, не йде в жодне порівняння з онлайн-балаканиною про фейки, підкріплені фальшивими документами та тіньовими акаунтами в соцмережах», — резюмує ВВС.

Раніше Центр протидії дезінформації при РНБО повідомляв про збільшення кількості фейкових телеграм-каналів, які маскуються під канали українських військових підрозділів.

Крім того, в листопаді цього року ворожі телеграм-канали скоординовано поширювали відеозвернення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, створені за допомогою технології дипфейк. У цих відео Залужний нібито закликав населення України вийти на площі своїх міст, а військових — не виконувати «злочинні накази» влади.

Читайте також:

Головне фото — сredit: iStock / Getty Images Plus

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1289
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду