«Свідомі» запустили подкаст, присвячений темі Криму та кримських татар

«Свідомі» запустили подкаст, присвячений темі Криму та кримських татар

15 Грудня 2023
497
15 Грудня 2023
17:53

«Свідомі» запустили подкаст, присвячений темі Криму та кримських татар

497
Разом з експертами та представниками кримської спільноти ведучі говоритимуть про мову, історію, культуру, депортацію кримських татар.
«Свідомі» запустили подкаст, присвячений темі Криму та кримських татар
«Свідомі» запустили подкаст, присвячений темі Криму та кримських татар

Онлайн-медіа «Свідомі» запускають подкаст «Пізнай Qirim», який стане ґрунтовним продовженням дослідження питань Криму та кримських татар, яким медіа займається вже понад п’ять років. Про це автори проєкту повідомили «Детектору медіа» пресрелізом.

Ведучі подкасту — засновниця «Свідомі» Анастасія Бакуліна та журналістка Qirim media, кримська татарка Наджіє Аметова — досліджуватимуть історію і культуру кримських татар та українців через особисті історії.

«Українське суспільство тільки починає знайомитися з кримськотатарським народом, людьми, з якими ми жили, живемо і будемо жити на одній землі. Через те, що століттями російська імперська пропаганда викривлювала нашу історію, намагалася нас розсварити і вороже налаштувати, зараз ми дуже мало знаємо одне про одного, а якщо і знаємо, то в дуже спрощеній формі. Наш подкаст має на меті пролити світло на ті теми, які були затерті, вивести в дискурс питання кримських татар і дати людям можливість через історії відчути те, що прожив і проживає народ», — каже продюсерка подкастів онлайн-медіа «Свідомі» Ольга Круглій.

За її словами, проєкт важливий ще й тому, що питання Криму та кримських татар треба піднімати на державному рівні вже сьогодні, не чекаючи на деокупацію півострова.

До запису епізодів команда залучила представників кримської спільноти, серед яких Алім Алієв, Ахтем Сеітаблаєв, Еміне Джапарова, Мамурє Чабанова. Разом з експертами ведучі поговорять про мову, історію, культуру, депортацію. Один з випусків подкасту «Свідомі» присвятили Саїде Аріфовій — кримській татарці, яка рятувала євреїв під час Другої світової війни.

«Ми додаємо нові формати, експериментуємо, щоб люди пам’ятали Крим і усвідомлювали важливість його деокупації. Подкаст “Пізнай Qirim” — це ще один спосіб достукатися до українців, аби вони зрозуміли, якою прекрасною і колоритною є культура кримських татар, і що насправді у нас є дуже багато спільного», — говорить СЕО онлайн-медіа «Свідомі» та співведуча подкасту Анастасія Бакуліна.

Команда планує випустити п’ять епізодів подкасту в грудні та ще п’ять — у  наступному році. Реалізувати проєкт вдалося за підтримки DW Academy.

«Через призму своєї власної історії я намагаюсь розказати історію кримських татар, поговорити про ситуацію з мовою, депортацію нашого народу з Криму під час Другої світової війни та його повернення, а також про російську окупацію. Сподіваюся, що подкаст хоча б трішки спонукатиме слухачів зацікавитися кримськими татарами як одним із корінних народів України. Для мене важливо зараз, в умовах повномасштабної війни, допомогти українцям розібратися в темі Криму», — коментує журналістка та співведуча подкасту Наджіє Аметова.

Перший епізод «Пізнай Qirim» з’явиться 18 грудня на всіх подкаст-платформах і ютубі.

Проєкт створено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie / Програми Медіафіт для сходу і півдня України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», команда проєкту «Крим.Реалії» завершила зйомки документальної стрічки «Тиха депортація» про те, як Росія витісняє кримських татар з півострова та залишає їх без дому.

Також ми писали про те, що, за прогнозами представництва президента України в АРК, період когнітивної деокупації Криму займе від десяти років до одного покоління.

Читайте також: 

Фото: «Свідомі»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
497
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду