detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
14.12.2023 17:41
Суд призначив 14 років позбавлення волі кореспонденту проросійського сайту «Политнавигатор»
Суд призначив 14 років позбавлення волі кореспонденту проросійського сайту «Политнавигатор»
Після початку повномасштабного вторгнення, у період із 24 лютого по 10 березня 2022-го Володимиру Михайлову доручили готувати заздалегідь неправдиві матеріали, спрямовані на розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні, викривлення реальних обставин воєнної агресії та приховування злочинів російських військових.

Вінницький міський суд визнав позаштатного кореспондента проросійського пропагандистського сайту «Политнавигатор» Володимира Михайлова винним у державній зраді та засудив його до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 7 грудня.

Навесні 2014 року власник і головний редактор проросійського інтернет-видання «Политнавигатор», що працювало в окупованому Криму, Сергій Степанов найняв Михайлова позаштатним кореспондентом.

За версією обвинувачення, у квітні-травні 2014-го він підготував такі матеріали:

Після початку повномасштабного російського вторгнення, у період із 24 лютого по 10 березня 2022-го, Михайлову доручили готувати заздалегідь неправдиві матеріали, спрямовані на розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні, викривлення реальних обставин воєнної агресії та приховування злочинів російських військових.

Під псевдонімом на сайті вийшли матеріали «В Киеве заканчиваются продукты, ретейлеры поднимают цены»; «Зеленский намекнул на возможность подрыва Киевской ГЭС, затопит все города ниже по течению»; «Никогда Путин не допустит, чтобы убивали гражданских — Черновецкий»; «Украинские власти намеренно увеличивают жертвы среди мирного населення».

Під час судового засідання чоловік частково визнав свою вину. За його словами, він був репортером видання «Политнавигатор» у Києві, однак нібито не отримував завдання, а працював з інформацією у столиці, а також не писав репортажів із Севастополя й тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей.

Михайлов запевняв, що готував статті лише з економіки під псевдонімом, однак багато з його робіт не публікувалися. За свою роботу він отримував зарплату на банківську картку.

Після початку великої війни з Михайловим звʼязався головний редактор і сказав готувати матеріали. Михайлов стверджує, що писав статтю про відсутність продуктів у Києві та матеріал про Черновецького на основі інших публікацій. Водночас обвинувачений заперечив, що йому належать статті 2014 року.

За висновком експерта, на сторінках інтернет-сайту «Политнавигатор» через цитування або прямо поширюються заклики до сепаратизму, публічно схвалюється та виправдується збройна агресія Росії проти України, підтримується окупація частини України, формується негативне ставлення до української влади, ЗСУ і до держави загалом.

«Судовий репортер» додає, що під час обшуку в помешканні Михайлова вилучили ноутбук і два телефони, на яких виявили листування з головредом «Политнавигатора» вже після початку повномасштабного вторгнення. Листування свідчать про те, що Степанов давав настанови Михайлову писати матеріали більш драматичного характеру, рекомендував дивитися Трухана (російського військового у запасі), надсилав посилання на пропагандистські ютуб-канали.

На зауваження кореспондента про те, що Трухан буде «жестко за РФ», Степанов відповів, що саме так і треба. Одразу після цього обвинувачений підготував та надіслав «інтервʼю» Трухана, а також низку інших публікацій з викривленими фактами працівнику «Политнавигатора».

Нагадаємо, у квітні власнику підсанкційного видання «Политнавигатор», яке є одним з головних «рупорів» Росії в окупованому Криму, Сергію Степанову висунули підозру в державній зраді та зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України. Нині пропагандист Степанов переховується в окупованому Криму.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY