Платформа «Меморіал» презентувала ютуб-програму, присвячену збереженню пам'яті про загиблих на війні

Платформа «Меморіал» презентувала ютуб-програму, присвячену збереженню пам'яті про загиблих на війні

13 Грудня 2023
1000
13 Грудня 2023
15:50

Платформа «Меморіал» презентувала ютуб-програму, присвячену збереженню пам'яті про загиблих на війні

1000
Мета проєкту — допомогти Україні знайти власну мову памʼяті: виробити традиції, ритуали, архітектурні та візуальні рішення, які дадуть можливість зберегти і вшановувати памʼять про українців, чиї життя забрала війна.
Платформа «Меморіал» презентувала ютуб-програму, присвячену збереженню пам'яті про загиблих на війні
Платформа «Меморіал» презентувала ютуб-програму, присвячену збереженню пам'яті про загиблих на війні

Платформа пам’яті «Меморіал», яка з березня 2022 року збирає інформацію та розповідає про загиблих на війні цивільних і військових, презентувала програму «Нація, яка пам’ятає». Про це «Детектор медіа» дізнався від команди «Меморіалу».

Веде програму Лєра Лауда  — співзасновниця Агенції медійного росту «Або» та платформи «Меморіал», яка є проєктом агенції. Вона спілкуватиметься з гостями про збереження пам'яті, світові приклади цього та виклики, які стоять перед Україною в цій сфері.

«Україні потрібно знайти власну мову памʼяті. Ті традиції, ритуали, архітектурні та візуальні рішення для великих міст і селищ, які дадуть можливість зберегти і вшановувати памʼять про українців, чиї життя забрала війна. Нині немає готових рішень, їх лиш починають шукати  —  різні фахівці, проєкти, громади. Нам важливо розуміти, хто в який бік рухається, а де можна обʼєднати зусилля», — пояснила Лєра Лауда ключову ідею нового проєкту.

Першим гостем програми, яка виходить на ютубі, став Антон Дробович — керівник Українського інституту національної пам'яті України, який сьогодні поєднує службу в ЗСУ і роботу в інституті. У випуску, серед іншого, підняли й тему Національного військового меморіального кладовища.

Як відомо, 8 грудня Верховна Рада України проголосувала за створення Національного меморіального військового кладовища. Цвинтар мають збудувати в Гатненській громаді Фастівського району на Київщині, неподалік від села Віта-Поштова. Перший сектор поховань обіцяють у першій половині 2024 року. Тоді як рідні загиблих більшою мірою виступають за локацію у Биківні.

«Ми живемо у вільній країні, і в кожної людини може бути своя думка на будь-яку тему. Але не можна керуватися лише власними відчуттями й уявленнями, які часто не мають нічого спільного з експертизою у певній сфері, у питаннях такого рівня», — прокоментував Антон Дробович питання, чому кладовище буде не безпосередньо в Києві, як цього прагне частина рідних загиблих. 

Крім того, у першому випуску програми йшлося про те, у який спосіб, на думку військових, потрібно вшановувати пам'ять полеглих, про рекомендації для громад щодо вшанування загиблих, а також про вплив громадськості на ухвалення рішень щодо цього. 

«У наступних випусках будемо говорити з людьми, які довго і наполегливо працюють з темою пам'яті, є експертами у цій сфері. Спробуємо спільно з ними знайти відповіді на складні питання: як нації, суспільству працювати з темою загиблих так, аби справді пам'ятати і мати шанс на світле майбутнє», — прокоментувала шефредакторка «Меморіалу» Анастасія Абрамець

Команда «Меморіалу» також працює над документальними фільмами про загиблих, які покликані зберегти пам'ять про вбитих у війні, зафіксувати свідчення очевидців, привернути увагу суспільства до важливої теми. Стрічки можна переглянути на ютуб-каналі «Меморіалу»:

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що платформа «Меморіал» створила відео на підтримку журналістів, які пишуть про загиблих.

Також ми писали про те, що ексредактор «Бабеля» Євген Спірін долучився до команди Агенції медійного росту «Або». Журналіст займатиметься платформою пам’яті «Меморіал» та допомагатиме «перевинайти себе» онлайн-журналу «Свої.City».

Фото: платформа пам’яті «Меморіал»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1000
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду