Використовував телеграм: СБУ затримала у Миколаєві агента російських спецслужб

Використовував телеграм: СБУ затримала у Миколаєві агента російських спецслужб

11 Грудня 2023
666
11 Грудня 2023
14:40

Використовував телеграм: СБУ затримала у Миколаєві агента російських спецслужб

666
За виконання ворожих завдань агент встиг отримати від «кураторів» з РФ 10 тис. грн «авансу» на банківську картку.
Використовував телеграм: СБУ затримала у Миколаєві агента російських спецслужб
Використовував телеграм: СБУ затримала у Миколаєві агента російських спецслужб

Контррозвідка Служби безпеки України затримала ще одного агента спецслужб РФ. На виконання їхнього завдання житель Миколаєва мав передавати інформацію розвідувального характеру за грошову винагороду. Про це повідомляє сайт СБУ.

Для реалізації злочинного наміру агент російських спецслужб використовував месенджер «Телеграм». Він надсилав своєму куратору інформацію про розташування на території Миколаєва підрозділів ЗСУ та інших військових формувань.

Передусім фігурант намагався виявити можливі місця дислокації зенітно-ракетних комплексів протиповітряної оборони ЗСУ на території регіону. На виконання цього завдання ворожий агент отримав від своїх «кураторів» з російського ГРУ 10 тис. грн «авансу» на власну банківську картку. Наступні суми мали надходити йому в міру надання нових координат базування та переміщення українських військ.

Розвіддані потрібні були агресору для підготовки нових та коригування повторних ударів по області із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed.

Після виконання всіх ворожих завдань окупанти обіцяли «евакуювати» свого поплічника на лівобережну частину Херсонщини, де проживали його батьки. Однак співробітники СБУ завадили реалізації цих «планів» — встановили місцеперебування російського агента та затримали його на спробі передачі розвідінформації загарбникам.

За даними слідства, затриманим є місцевий житель, якого воєнна розвідка РФ дистанційно завербувала через його рідних. Вони проживають на тимчасово окупованій частині Херсонщини і вже тривалий час співпрацюють з російською спецслужбою.

За вказівкою загарбників родичі передали фігуранту контакт «куратора» з російського ГРУ та «умовні фрази», які зрадник використав для встановлення агентурного зв’язку з окупантом.

Під час обшуку в затриманого вилучено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Він перебуває під вартою і йому загрожує довічне ув’язнення.

Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ в Миколаївській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

Нагадуємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в Києві СБУ викрила хакера, який на замовлення встановлював на гаджети шпигунські програми.

Також ми писали про те, що СБУ затримала російського агента, який навів ракети на Київський університет у переддень Нового року.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
666
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду