СБУ затримала ворожого інформатора, який шпигував за бойовими літаками ЗСУ на Кіровоградщині

СБУ затримала ворожого інформатора, який шпигував за бойовими літаками ЗСУ на Кіровоградщині

17 Січня 2024
2672
17 Січня 2024
13:22

СБУ затримала ворожого інформатора, який шпигував за бойовими літаками ЗСУ на Кіровоградщині

2672
Результати своєї шпигунської діяльності ворожий агент надсилав до спеціалізованих телеграм-каналів, які були створені спецслужбами РФ для збору розвідувальної інформації про українських захисників.
СБУ затримала ворожого інформатора, який шпигував за бойовими літаками ЗСУ на Кіровоградщині
СБУ затримала ворожого інформатора, який шпигував за бойовими літаками ЗСУ на Кіровоградщині

Кіберфахівці Служби безпеки України затримали ще одного інформатора російських спецслужб, який збирав розвіддані про Повітряні сили ЗСУ на території Кіровоградської області. Про це повідомляє сайт СБУ.

Ворожого агента цікавили насамперед напрямки і частота польотів українських бойових літаків, у тому числі фронтових бомбардувальників та винищувачів.

Також він намагався виявити оперативні аеродроми військової авіації, пункти управління та склади з боєприпасами Збройних сил України.

«Отримані відомості зловмисник надсилав до спеціалізованих телеграм-каналів, які були створені спецслужбами РФ для збору розвідувальної інформації про українських захисників. Для маскування злочинних дій він періодично змінював нікнейм профілю у месенджері та використовував проксі-сервер для анонімізації», — йдеться в повідомленні.

Співробітники СБУ задокументували факти незаконної діяльності фігуранта і затримали його у власному помешканні.

За даними слідства, російським інформатором виявився мешканець Кропивницького. Понад три місяці тому він потрапив у поле зору агресора через свої антиукраїнські дописи в соцмережах. Усю подальшу комунікацію з окупантами чоловік здійснював через підконтрольні їм інтернет-ресурси.

Для збору розвідінформації зловмисник самостійно об’їжджав регіон та приховано фіксував військові об’єкти Сил оборони.

Також «потрібні» відомості він випитував у своїх знайомих, яких використовував «втемну».

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта виявлено комп’ютерну техніку та мобільний телефон з доказами злочинних дій.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Зловмиснику обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою без права внесення застави. Йому загрожує до восьми років тюрми.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Кіровоградській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що киянин, який готував ворожі удари по позиціях ЗСУ і Нацгвардії, отримав 15-річний термін ув'язнення. Він був учасником агентурної групи ФСБ, яку було знешкоджено восени минулого року. 

Крім того, ми писали про те, що Служба безпеки України затримала інформатора спецслужб РФ у прифронтових районах Донеччини. Згідно з повідомленням СБУ, той збирав для агресора розвіддані про місця базування Сил оборони у Слов’янську, Лимані та навколишніх селищах.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2672
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду