detector.media
08.12.2023 17:42
Transparency International Ukraine: Українці демонструють повну нетерпимість до корупції
Transparency International Ukraine: Українці демонструють повну нетерпимість до корупції
Як і раніше, корупція у питаннях майбутнього відновлення країни турбує населення навіть більше, ніж повторення воєнних дій.

Корупція та війна лишаються для українців основними проблемами країни. Причому корупція у питаннях майбутнього відновлення турбує населення навіть більше, ніж повторення воєнних дій. 

Такі дані презентувала Transparency International Ukraine у другій хвилі соціологічного дослідження, яке на замовлення організації провела дослідницька агенція Info Sapiens за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія”». Опитування про потреби та очікування від майбутньої відбудови України проводилося серед населення та мерів.

Загалом 2024 рік українці зустрічатимуть з більш прагматичними та тверезими поглядами, але при цьому з великим прагненням долучатися до суспільних процесів, зробили експерти висновки з результатів вивчення суспільної думки. 

Як і навесні, українці вважають корупцію найбільшим ризиком у відновленні, причому одразу за двома параметрами: повернення корупційних схем (79%) та відсутність контролю і, як наслідок, розкрадання коштів (75%). 65% опитаних зізнались у тому, що їх непокоїть великий масштаб руйнувань, 63% з них бентежить загроза повторення бойових дій. Ці показники істотно виросли за пів року.

Основними проблемами країни учасники дослідження також вважають війну (у листопаді таких було 96%, тоді як у березні — 98%), корупцію (у листопаді — 88%, тоді як у березні — 77%) та руйнування інфраструктури й житла (у листопаді — 82%, тоді як у березні — 87%). Проте якщо війни та руйнувань наприкінці року стали боятися менше опитаних, то кількість тих, кого турбують корупційні ризики, збільшилась на 11%.

Водночас, за висновками експертів Transparency International Ukraine, погляди населення щодо відновлення України стали більш прагматичними, ніж пів року тому. У порівнянні з минулою хвилею дослідження значно збільшилася частка українців, які вважають, що відбудова триватиме понад 10 років. У березні 2023 року так вважали 63% населення, а в листопаді так думають вже 73% опитаних. 92% з них переконані, що влада має консультуватися з громадськістю у питаннях відбудови.

Красномовним Transparency International Ukraine вважають той факт, що більшість (65%) тих, хто зазнав збитків та руйнувань (17% від усіх опитаних), не подавали заявку на компенсацію. З них кожен третій (37%) вважає, що у держави є більш нагальні потреби.

«Під кінець 2023 року фокус українців все більше спрямовується на внутрішні проблеми. З них люди яскраво виокремлюють корупцію як уособлення усіх найбільших викликів України. Це дослідження також показує те, що українці стають все більш вимогливими не тільки до результатів, а й до чітко прокомунікованих планів, які могли б нівелювати їхні тривоги. І вимагають від влади повноцінного долучення і чесного діалогу», — резюмувала заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine Анастасія Мазурок.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що, згідно з результатами соціологічного дослідження КМІС, більше половини українців вважають, що Україна робить спроби подолати корупцію і має позитивні зрушення в цьому.

Також ми писали про те, що більшість українців не підтримує табу на критику влади за неефективність у боротьбі з корупцією. Про це свідчать результати соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

Читайте також:

Фото: Єдиний портал викривачів корупції, НАЗК / фейсбук, Transparency International Ukraine

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY