detector.media
08.12.2023 09:38
Стали відомі переможці Національного конкурсу журналістських розслідувань 2023
Стали відомі переможці Національного конкурсу журналістських розслідувань 2023
Ключовим критерієм відбору фіналістів та визначення переможців цьогорічного конкурсу організатори назвали використання OSINT і винахідливість журналістів разом із дотриманням стандартів та етики.

7 грудня в колишній приватній резиденції президента-втікача Віктора Януковича «Межигір’ї» відбулася церемонія нагородження Національного конкурсу журналістських розслідувань. Організатор конкурсу — Media Development Foundation — визначив переможців у двох номінаціях: головний приз і спеціальна відзнака.

Головний приз — статуетку Proxy Prize та грошову премію в 1000 євро — отримала Олеся Біда із відділу воєнних розслідувань The Kyiv Independent за фільм «Діти для Путіна. Як Росія викрадала дітей з Маріуполя» (режисер — Віталій Гавура, ресерчер — Костянтин Нечипоренко). Стрічка розповідає, як російські загарбники систематично викрадають українських дітей з окупованих територій і вивозять їх до Росії, створивши для цього фактично цілу інфраструктуру. «Детектор медіа» писав про неї в статті «Депортація під виглядом порятунку. Про що фільм “Діти для Путіна”».

Спеціальною відзнакою нагородили Наталю Онисько та Катерину Родак з NGL.media за матеріал «Сліпа довіра. Брудні руки, фальшиві препарати і гроші. Як 22 українці втратили зір через лікарів». Це історія з масовою втратою зору пацієнтами лікарні в містечку Чортків на Тернопільщині внаслідок медичної недбалості і корупції. Лікарі намагалися її приховати, однак журналістки виявили підміну справжніх ліків підробними препаратами.

Катерина Родак (ліворуч), Наталія Онисько (праворуч)

Цьогоріч участь у конкурсі взяли 104 роботи, які стосувалися воєнних злочинів і корупції в тилу. Одним з головним критеріїв відбору фіналістів організатори назвали використання OSINT і винахідливість журналістів разом із дотриманням стандартів та етики. Фіналістів оголосили 21 листопада. Крім двох робіт, що стали переможцями, це:

Минулого року в Конкурсі перемогло розслідування Суспільного «Буча 22» — про військових РФ, які розстріляли сім’ю в Бучі (авторка — Інна Білецька, співавтори — Алла Садовник, Олександр Стратонов, Владислав Васильченко, Світлана Коваль).

Спеціальну відзнаку торік отримав репортаж Reporters «Паша і дідо. Історія однієї рятувальної спецоперації» (авторка — Ольга Омельянчук).

Національний конкурс журналістських розслідувань запровадили 2014 року ініціатива YanukovychLeaks та Media Development Foundation.

Media Development Foundation — центр розвитку незалежних медіа в Україні.

YanukovychLeaks — ініціатива, що займалася вивченням та публікацією документів, покинутих у резиденції «Межигір'я» після втечі з України президента Віктора Януковича. 

На головному фото — переможці Національного конкурсу журналістських розслідувань 2023 Костянтин Нечипоренко (ліворуч), Олеся Біда (посередині)

Фото: Media Development Foundation

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY