detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
06.12.2023 15:10
Ексредактор газети «Нова Каховка» перейшов на бік окупантів: йому загрожує до 12 років за ґратами
Ексредактор газети «Нова Каховка» перейшов на бік окупантів: йому загрожує до 12 років за ґратами
Віктор Васильєв влаштувався у пресслужбу окупаційної адміністрації Нової Каховки і агітував в окупаційних ЗМІ за «референдум». Раніше він керував місцевою комунальною газетою та історичним музеєм.

СБУ 5 грудня заочно повідомила про підозру колишньому редактору газети Новокаховської міськради «Нова Каховка» Віктору Васильєву. Його звинувачують у колабораційній діяльності і виправдовуванні збройної агресії Росії, йому загрожує від 10 до 12 років за ґратами з конфіскацією майна. Про це з посиланням на текст підозри СБУ повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Васильєв добровільно перейшов на бік ворога і відтоді відповідає за інформаційну діяльність в окупаційних органах влади Херсонської області.

Зокрема, він працював «завідувачем сектором пресслужби ВДА Каховського району», а потім «завідувачем сектором пресслужби ВДА Новокаховського міського округу».

Васильєв активно давав проросійські коментарі окупаційним медіа і виправдовував вторгнення Росії в Україну.

У підозрі йдеться, що він представлявся «членом районної територіальної виборчої комісії» і розповідав на камеру про проведення так званого референдуму за «приєднання» Херсонської області до складу РФ. На тлі звуку сирени він казав, що людей повітряною тривогою не залякати і вони нібито йдуть на виборчі дільниці «голосувати».

Васильєву заочно повідомили про підозру за ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) і ч. 1 ст. 436-2 КК України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Йому загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як пише ЦЖР, 66-річний Віктор Васильєвуродженець Харкова, мешкає в Таврійську Каховського району на Херсонщині.

Раніше Васильєв був директором комунального музею історії Нової Каховки, звідки його відсторонили 3 липня 2022 року. А також висвітлював діяльність міської ради на різних інтернет-сайтах.

Протягом багатьох років він був головним редактором тоді ще комунальної газети міської ради «Нова Каховка», а в 2010–2015 роках — депутатом Новокаховської міськради від Партії регіонів. 

До Нової Каховки він переїхав на початку нульових років з Криму, після того як пішов у відставку за вислугою років — він служив у ВМС України «замполітом» і дослужився до звання капітана другого рангу.

З червня 2023 року Васильєв працює журналістом окупаційної газети Херсонщини «Надднепрянская правда».

8 березня 2022 року під час виконання військового обов’язку перед Батьківщиною поблизу Лисичанська Луганської області загинув його син, заступник командира 2-ї танкової роти танкового батальйону 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка з виховної роботи Євген Васильєв. 

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки повідомила працівниці окупаційного телеканалу «Таврія» Юлії Сипко про підозру в колабораціонізмі та глорифікації ворога. Влітку 2023 року на псевдовиборах вона отримала мандат «депутатки» «Херсонської обласної думи» від путінської партії «Єдина Росія».

Фото: Віктор Васильєв / РИА Новости, ЦЖР

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY