«Буратіно» і «Ветеран». Деталі справи про мережу російської воєнної розвідки, у причетності до якої підозрюють нардепа Олександра Дубінського

«Буратіно» і «Ветеран». Деталі справи про мережу російської воєнної розвідки, у причетності до якої підозрюють нардепа Олександра Дубінського

24 Листопада 2023
727
24 Листопада 2023
09:18

«Буратіно» і «Ветеран». Деталі справи про мережу російської воєнної розвідки, у причетності до якої підозрюють нардепа Олександра Дубінського

Максим Каменєв, «Ґрати»
727
Осінню 2019 року Олександр Дубінський, щойно обраний народним депутатом від «Слуги народу», на пресконференції в Києві разом з колегою по парламенту Андрієм Деркачем розповідав, що Хантер Байден, син кандидата в президенти США Джо Байдена, отримував «брудні» гроші в Україні.
«Буратіно» і «Ветеран». Деталі справи про мережу російської воєнної розвідки, у причетності до якої підозрюють нардепа Олександра Дубінського
«Буратіно» і «Ветеран». Деталі справи про мережу російської воєнної розвідки, у причетності до якої підозрюють нардепа Олександра Дубінського

За чотири роки українські правоохоронці стверджують, що ту пресконференцію Дубінський та Деркач організували за завданням російської воєнної розвідки. Слідство вважає, що обидва народні обранці входили до агентурної мережі, яка мала дискредитувати керівництво України, в першу чергу перед США, та завадити подальшій євроатлантичній інтеграції. 

13 листопада співробітники СБУ повідомили Олександру Дубінському про підозру у державній зраді  частина 1 статті 111 Кримінального кодексута участі у злочинній організації  частина 1 статті 255 КК. Печерський райсуд Києва арештував його на два місяці. Дубінському загрожує до 15 років позбавлення волі. Своєї вини він не визнає. 

Детальніше про справу народного депутата та агентурну мережу ГРУ в Україні читайте у статті «Ґрат».

«Буратіно»

Суддя Галина Матійчук арештувала Олександра Дубінського після опівночі 14 листопада. До того часу у суді не залишилось жодного журналіста, тож про свій арешт Дубінський розказав команді свого телеграм-каналу.

Суддя Печерського райсуду Галина Матійчук, 13 листопада 2023 року. Фото: Стас Юрченко, Ґрати

Запобіжний захід Дубінському суд обирав у закритому режимі, тому зміст підозри не відомий. Втім ще до судового засідання СБУ та Державне бюро розслідувань оприлюднили деталі розслідування щодо нардепа. 

СБУ стверджує, що Олександр Дубінський мав псевдо «Буратіно» і був агентом російської воєнної розвідки. Він входив до мережі, яку створив заступник начальника головного розвідуправління генштабу збройних сил РФ (ГРУ) Володимир Алєксєєв. Операційне керування здійснював його підлеглий Олексій Савін. В Україні, окрім Дубінського, вони завербували позафракційного народного депутата Андрія Деркача та колишнього військового прокурора Костянтина Кулика. В останнього був позивний «Птичка». 

Ще одного члена мережі — Ігоря Колеснікова, колишнього помічника Андрія Деркача, — СБУ називає її координатором та зазначає, що він працював у ГРУ ще за часів СРСР та мав позивний «Ветеран». 

Коли саме Дубінський став агентом ГРУ, слідство не вказує, але ДБР повідомило, що у жовтні 2019 року, вже нардеп, він літав до Москви. Повернувшись в Україну Дубінський організував пресконференцію, на якій, вважають правоохоронці, розповсюджував неправдиву інформацію про втручання українських посадовців у президентські вибори у США. 

Саме поширення дезінформації було задачею мережі російської воєнної розвідки. ДБР стверджує, що таким чином ГРУ прагнуло дискредитувати українсько-американські відносини та загальмувати інтеграцію України у ЄС та НАТО. 

Слідство зазначає, що за задумом російських кураторів, як професійний «медіакілер», Дубінський мав «розганяти» проросійські наративи на пресконференціях та розставляти необхідні акценти насамперед для західної аудиторії.

Крім того, Деркач та Дубінський реєстрували у парламенті проєкти постанов щодо утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для розслідування «фактів», які вони викривали на своїх пресконференціях. Експрокурор Костянтин Кулик публічно «обґрунтовував» їх фейки з точки зору права.

Правоохоронці зазначають, шо за попередніми оцінками російські спецслужби витратили на діяльність цієї агентурної мережі щонайменше 10 млн доларів США.

Олександр Дубінський під час засідання в Печерському райсуді Києва, 13 листопада 2023 року. Фото: Стас Юрченко, Ґрати

За інформацією слідства, після повномасштабного вторгнення Андрій Деркач та Костянтин Кулик виїхали з України. Натомість колишнього помічника Деркача Ігоря Колеснікова слідчі СБУ затримали 3 березня минулого року. Він пішов на угоду зі слідством, визнав вину та дав покази. 

За два місяці, 5 травня 2022 року, суддя Шевченківського районного суду Лідія Щебуняєва визнала Колеснікова винним у державній зраді та засудила його до п’яти років позбавлення волі без конфіскації майна. Це покарання м’якше ніж передбачене законом. 

Кримінальний кодекс передбачає, що за державну зраду передбачається покарання у вигляді позбавлення волі від 12 років. Колесніков отримав менше, тому що суддя застосувала статтю 69 КК. Вона дозволяє більш м’яке покарання за наявності кількох обставин, що істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення.

«Ветеран»

Через півтора місяця після вироку Ігорю Колеснікову, 24 червня 2022 року, СБУ повідомила, що викрила агентурну мережу ГРУ, до якої входив Андрій Деркач. 

Голова пресслужби СБУ Артем Дехтяренко зазначав, що оперативна розробка мережі велася давно, але остаточно спецслужба нейтралізувала її на початку війни, затримавши Колєснікова. Дійсно, у вироку Колеснікову вказано, що кримінальне провадження відносно нього СБУ відкрила ще у вересні 2020 року. За версією слідства, Колесніков був зв’язківцем і фінансовим кур’єром між спецслужбами РФ і Деркачем. 

Повідомивши про викриття мережі агентів російської розвідки, СБУ оприлюднила відео зізнання Ігоря Колеснікова, а також фрагменти записів його телефонних розмов з російським куратором. 

Ігор Колесніков. Фото: скріншот з відео СБУ

На відео Колесніков, зокрема, розповідав, що його завербували у центральному апараті ГРУ в Москві, однак не зазначив, коли саме це відбулось. Він повідомив, що заступник голови ГРУ Володимир Алєксєєв та полковник Олексій Савін, поставили йому задачу організувати комунікацію та зв’язок з Андрієм Деркачем.

«Андрій Леонідович довго не йшов на контакт. Десь за три-чотири місяці він мені сказав, що готовий. Ми виїхали у Москву, де ця зустріч і відбулась, — розповідав на відео СБУ Колесніков і продовжував, — перша зустріч була чисто ознайомча, дружня, у кабінеті у Володимира Степановича [Алексєєва]. Потім для ознайомлення за деякий час було знайомство з керівником ГРУ Костюковим Ігорем Олеговичем».

За словами Колеснікова, ГРУ використовує Деркача у своїх цілях з 2016 року. СБУ повідомляла, що до мережі входили не тільки Колесніков та Деркач, але інших її членів тоді спецслужба не назвала. Зазначивши лише, що про співпрацю Деркача з ГРУ знав його зять Дмитро Ковальчук.

Про те, що мережа займалась поширенням дезінформації, правоохоронці тоді не згадували. За показами Колеснікова, Андрій Деркач залучався ГРУ до підготовки повномасштабного вторгнення, а саме створення і фінансування у східних та південних областях України мережі приватних охоронних підприємств. Їх співробітники під час вторгнення мали забезпечити просування російської броньованої техніки. 

«Вони мали сідати на «броню» з російськими прапорами в руках і таким чином забезпечувати мирне входження у міста», — стверджував Колесніков. 

За даними СБУ, Колесніков регулярно передавав Деркачу гроші, які отримував від росіян.  

«Загальна сума сягає десятків мільйонів, — повідомив Артем Дехтяренко та зазначив, що значна частина цих грошей «осіла в кишенях народного депутата» (Деркача — Ґ). 

СБУ знайшла у Москві дві елітні квартири Деркача, які зʼявились у нього за час співпраці з ГРУ. 

Схема агентурної мережі ГРУ в Україні. Фото: скріншот з відео СБУ

Українська спецслужба оприлюднила також фрагменти телефонних розмов Колеснікова з Алєксєєвим та Савіним із ГРУ, а також їх переписку. 

— Щось там не виходить? Не можу зрозуміти, — питав Колесников Савіна на одному з оприлюднених СБУ аудіозаписів

— Ну не зовсім. Лікар сказав трохи почекати, тому що він зовсім щось… Його стан не дуже, — відповідав Савін

— Лікар — це зрозуміло. Я маю на увазі на рахунок тієї проплати, — продовжував Колесников

— Ну не виходить. Там інші варіанти пропонують, — відповів Савін

За поясненням Артема Дехтяренко, «лікар», про якого згадано у розмові, — це псевдо Володимира Алєксєєва. Так само «лікарем» Колесніков та росіяни називали Деркача, інші співробітники ГРУ були «медбратами», а матеріали, що цікавили росіян — «знімками». 

У ролику СБУ Ігор Колесніков розказує, що з Москви йому платили доларами, які він отримував у Києві через конвертаційний центр, але який саме не уточнив. Ці гроші за командою Деркача він передавав людям нардепа. Однак прізвища цих людей Колесников не назвав. 

У справі Олександра Дубінського теж згадуються аудіозаписи. ДБР повідомило, що має зафіксовані розмови співробітника ГРУ та завербованого агента, однак, не зазначили, про кого саме йдеться. 

«Вони обговорюють деталі операції та згадують про учасника цієї схеми під оперативним псевдо «Буратіно». Як вважає слідство, під ним приховується саме діючий народний депутат (Дубінський — Ґ)», — сказано у повідомленні ДБР.

Ймовірно, йдеться про ті ж розмови Колеснікова з Алєксєєвим та Савіним, що їх фрагменти раніше оприлюднило СБУ. 

Про те, що його справа базується на показах агента ГРУ, який півтора року тому отримав п’ять років за держзраду після судового засідання, розповідав і сам Олександр Дубінський. Він також не називав ім’я агента, аби не розкривати матеріали справи.

Заступник голови ГРУ Володимир Алєксєєв та Ігор Колесніков. Фото: Скріншот з відео СБУ

Народний депутат зазначив, що минулого року давав свідчення у справі Деркача, і тоді у правоохоронців не було до нього претензій. Однак з того часу вони ще раз допитали засудженого агента і той розповів, що Дубінський отримував гроші і про щось домовлявся з Деркачем та компанією. 

«У сторони обвинувачення немає жодного факту, які б свідчили про здійснення мною державної зради», — сказав нардеп на відео, оприлюдненому в його телеграм-каналі, та додав, що всі докази у справі сфальшовані та отримані під тиском. 

Втім, один факт, зібраний слідством проти нього, Дубінський спростовувати не став: восени 2020-го він дійсно проводив спільну пресконференцію з Деркачем, на якій говорив, зокрема, про Хантера Байдена. 

Нардепи повідомили, що син кандидата в президенти США Джо Байдена фігурує у кримінальному провадженні, яке відкрив Офіс генерального прокурора. 

Дубінський та Деркач розповіли, що у 2014-2019 роках Хантер Байден входив до наглядової ради газовидобувної компанії Burisma. Її співвласник — український бізнесмен Микола Злочевський — за цей час виплатив членам наглядової ради 16,5 млн доларів. При чому платив Хантеру Байдену Злочевський «відмитими» грошима, отриманими злочинним шляхом. 

«Байден отримав гроші, які були вкрадені в українського народу — так вважає генеральна прокуратура», — заявив на пресконференції Деркач.  

Він же стверджував, що у 2016 році Україна втручалась у попередні вибори президента США. За версією Деркача, тоді Національне антикорупційне бюро на завдання штабу кандидатки від Демократичної партії США оприлюднило інформацію, що Пол Манафорт, голова виборчого штабу кандидата в президенти від Республіканської партії Дональда Трампа, отримував гроші як політтехнолог Віктора Януковича, коли той був президентом України. 

Санкції США

Українські правоохоронці — не єдині, хто стверджує, що Олександр Дубинський — російський агент. Ще майже три роки тому, у січні 2021-го року, такого висновку дійшло Міністерство фінансів США та застосувало до українського нардепа санкції. 

Тоді Дубинський опинився у списку з семи осіб, яких управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США визнало частиною мережі зовнішнього впливу, пов’язаної Андрієм Деркачем. До мережі також входили експрокурор Костянтин Кулик, дипломат Анатолій Теліженко, чинний нардеп Олександр Дубинський та колишній — Олександр Онищенко, медіаменеджер Петро Журавель та помічники Деркача Антон Симоненко та Дмитро Ковальчук. 

Андрій Деркач. Фото: Петро Журавель

У повідомленні про санкції, Мінфін США зазначив, що принаймні з 2019 року Деркач і його соратники використовували американські ЗМІ, соціальні медіаплатформи та впливових осіб США для поширення «оманливих і необґрунтованих» звинувачень про причетність нинішніх та колишніх посадовців США до корупції, відмивання грошей та незаконного політичного впливу в Україні. 

Таким чином, зазначалось у повідомленні Мінфіну, Андрій Деркач намагався вплинути на вибори президента США у 2020 році. 

«Російські кампанії з дезінформації, спрямовані проти американських громадян, становлять загрозу нашій демократії», — заявив тогочасний державний секретар США Стівен Мнучін. 

За три місяці до запровадження санкцій проти Дубінського, у жовтні 2020-го, з відповідним запитом до Мінфіну США звернулась українська громадська організація «Центр протидії корупції». З 2012 року вона на кошти урядів США та країн ЄС, а також приватних міжнародних фондів бореться з корупцією в Україні. 

У листі ЦПК за підписом виконавчої директорки організації Дарини Каленюк перераховано випадки співпраці Олександра Дубінського з Андрієм Деркачем. Окрім згаданої вище їх спільної пресконференції, на якій нардепи розповідали як Хантер Байден заробляв «брудні» гроші в Україні, ЦПК зазначив, що 10 жовтня 2019 року Дубінський та Деркач ініціювали створення тимчасової парламентської комісії, яка серед іншого мала розслідувати витрати 5,3 млрд доларів американської технічної допомоги Україні. Комісію у підсумку не створили. 

ЦПК вказувало, що проєкти американської технічної допомоги два нардепи критикували й у листах до американських сенаторів-республіканців, спікерки Конгресу Ненсі Пелосі та голові адміністрації Дональда Трампа Міка Малвені. До того ж вони дискредитували прозахідних колег по Верховній Раді, яких називали «грантожерами» та «соросятами». 

Крім того, йшлось у листі ЦПК, на початку грудня 2019 Деркач та Дубінський зустрілися у Києві з Руді Джуліані, адвокатом Дональда Трампа, який прилетів до Києва аби зібрати інформацію про ймовірні правопорушення Джо Байдена. Згодом він опублікував ролик, в якому стверджував, що за часів президентства Барака Обами в Україні зникло 5,3 млрд доларів, однак Обама і тодішній віцепрезидент Джо Байден заблокували відповідне розслідування.  

У відповідь Олександр Дубінський провів пресконференцію, де заявив, що санкції проти нього США запровадили по «доносу» ЦПК, який він назвав «корупційними паразитами». 

«Я ніколи не втручався у вибори в інших державах, у тому числі і в американські вибори. Я також ніколи не мав відношення до оприлюднення так званих «плівок Порошенко-Байдена», — сказав тоді Дубінський.

 

Плівки та імпічмент президента США

Плівки, про які говорив Дубінський, у повідомленнях СБУ та ДРБ про справу відносно нього не згадуються. 

Їх оприлюднив Андрій Деркач разом з колишнім прокурором Костянтином Куликом: двома частинами у травні та червні 2020 року на пресконференції у Києві. Дубинського з ними тоді не було. 

Деркач стверджував, що на записах — розмови п’ятого президента Петра Порошенка та Джо Байдена, який у той час був віцепрезидент США. На них, серед іншого, Порошенко звітував Байдену, що змусив генпрокурора Віктора Шокіна написати заяву на відставку та питав дозволу призначити на цю посаду Юрія Луценка. 

«Записи свідчать про факти міжнародної корупції та держзраду на найвищому державному рівні та чітко показують… Україною керував Байден», — розповідав на пресконференції Деркач.

Команди Байдена та Порошенка заявили, що записи Деркача сфальшовані, і назвали їх російською провокацією. Наступного дня після оприлюднення плівок президент Володимир Зеленський на пресконференції повідомив журналістам, що на підставі цих записів та заяв Деркача Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальне провадження і буде розслідувати можливу державну зраду. 

Андрій Деркач. Фото: Вадим Чуприна

У 2019-му, за рік до того, Віктор Шокін заявляв, що Байден вимагав, аби президент звільнив його з посади, оскільки його підлеглі вели п’ять кримінальних проваджень щодо Миколи Злочевського, в компанії якого працював Хантер Байден. Сам Джо Байден не заперечував, що у 2016-му наполягав на звільненні Шокіна і відмовлявся до цього підписувати гарантії надання Україні одного мільярда доларів допомоги від міжнародних організацій.

Згодом американські дипломати пояснювали, що відставки Шокіна Байден вимагав не через те, що той хотів посадити Злочевського, в компанії якого працював його син, а навпаки, тому що генпрокурор заважав роботі антикорупційного підрозділу ГПУ.

Правоохоронці у США не бачили підстав для початку розслідування проти Джо Байдена чи його сина, однак команда Дональда Трампа напередодні виборів вирішила використати історію Хантера Байдена проти його батька. У 2019-му Трамп заморозив надання фінансової допомоги Україні, і в телефонній розмові з Зеленським вимагав, аби той повідомив, що Україна розслідує корупцію Байдена. 

Це стало підставою для початку процедури імпічменту президента у Конгресі США за обвинуваченням у використанні службового положення задля власних інтересів, та відправити Трампа у відставку американським законодавцям не вдалось: за це не проголосував Сенат. 

Зеленський довго відмовлявся виконати вимогу Трампа, але у 2020-му таки озвучив тези, які від нього вимагав президент США. Перемогти на виборах Дональду Трампу це не допомогло. Його опонент Джо Байден, який балотувався від Демократичної партії, став наступним президентом. 

За місяць до виборів президента Америки та через чотири місяці після того, як Деркач опублікував записи, у жовтні 2020-го, Мінфін США застосував до нього персональні санкції. У повідомленні про це зазначено, що Деркач понад десять років був активним російським агентом та підтримував тісні зв’язки з російськими спецслужбами. 

Пізніше Мінфін США вказував, що відредаговані «плівки Порошенко-Байдена» Деркачу надав екснардеп Олександр Онищенко. На той момент він був у розшуку в Україні у звʼязку з розслідуванням НАБУ розкрадання коштів. Його також позбавили депутатської недоторканності. Згодом СБУ відкрила щодо Онищенка провадження щодо державної зради.

«Андрій Деркач та інші російські агенти використовують маніпуляції та обман, щоб спробувати вплинути на вибори в Сполучених Штатах та в інших країнах світу, — сказав державний секретар Стівен Мнучін, коментуючи санкції, та додав, —  Сполучені Штати продовжуватимуть використовувати всі наявні в них інструменти, щоб протистояти цим російським кампаніям дезінформації та підтримувати цілісність нашої виборчої системи».

Мінфін США пригадав і пресконференції, на яких Деркач розповідав про НАБУ та Хантера Байдена, і те, що він оприлюднив плівки з ніби-то розмовами Порошенка та Байдена. Чиновники Мінфіну США прийшли до висновку, що Деркач висунув необґрунтовані звинувачення проти американських і міжнародних політичних діячів.

«Застосування санкцій до Деркача є ще одним прикладом того, що Міністерство фінансів сприяє притягненню до відповідальності осіб, пов’язаних із Кремлем, які прагнуть підірвати довіру до демократичних процесів у США», — сказано у повідомленні Мінфіну США. 

У відповідь Андрій Деркач назвав санкції проти нього помстою Джо Байдена та інших представників Демократичної партії США та пообіцяв нові викриття. 

Натомість Олександр Дубінський після запровадження санкцій намагався всіляко відмежуватись від Деркача. А втім, у січні 2021 року його виключили із фракції «Слуга народу». У відповідь Дубинський заявив, що до співпраці з Деркачем його підштовхував Офіс президента, однак хто саме це був — не уточнив. 

Олександр Дубінський під час засідання в Печерському райсуді Києва, 13 листопада 2023. Фото: Стас Юрченко, Ґрати

За словами Дубінського, саме ОП вимагав від нього аби він брав участь у створенні тимчасової парламентської слідчої комісії за темою «плівок Порошенка-Байдена». Також начебто Офіс президента вимагав від нього приняти участь у пресконференції, на якій Деркач оприлюднив ці плівки. 

«Спеціально для аферистів і шахраїв із вулиці Банкової нагадую, що я тоді від участі в цій афері відмовився. І тоді створювати слідчу комісію довелося особисто голові фракції «Слуга народу» в парламенті Давиду Арахамії», — заявив Дубінський.

Після вироку Ігорю Колеснікову та викриття агентурної мережі ГРУ в Україні СБУ разом з НАБУ повідомили Андрію Деркачу про підозру у державній зраді  частина 1 статті 111 ККта незаконному збагаченні  стаття 368-5 КК. Тоді ж, у вересні минулого року, народного депутата оголосили у розшук. За місяць Вищий антикорупційний суд заочно заарештував Деркача. Це рішення у єдиному реєстрі судових рішень закрите. 13 листопада цього року ДБР повідомило Деркачу про підозру ще й в участі у злочинній організації.

У січні 2023 року президент Володимир Зеленський позбавив Деркача громадянства, а Верховна Рада — статусу народного депутата. 

Дубінський продовжував відмежовуватись від свого колишнього напарника по пресконференції. У серпні цього року він повідомив, що до співпраці з Деркачем його підштовхував Володимир Зеленський та близькі до нього люди, в тому числі голова Офісу президента Андрій Єрмак. Крім того, Дубінський наполягав, що за публікацію «плівок Порошенко-Байдена» команда президента призначила людей Деркача у керівництво НАЕК «Енергоатом».

Після того, як Шевченківський райсуд арештував його, Дубінський у своїй заяві знову згадав президента України. За версією нардепа, розслідування відносно нього сфальшоване за наказом команди Володимира Зеленського, аби він припинив критику влади. 

Олександр Дубінський під час засідання в Печерському райсуді Києва, 13 листопада 2023 року. Фото: Стас Юрченко, Ґрати

Тим часом 17 листопада Печерський районний суд заарештував майно Дубінського. У рішенні суду вказано, що арешт відбувся в рамках іншого кримінального провадження, — розслідування ДБР можливої легалізації доходів нардепа, отриманих злочинним шляхом частина 1 статті 209 ККта ухилення від сплати податків  частина 1 статті 212 КК. Як і провадження про державну зраду та участь Дубінського у злочинній організації, ДРБ почало розслідування після заяви виконавчої директорки «Центру протидії корупції» Дарини Каленюк.

Суд заарештував 24 квартири, 17 автомобілів та 70 соток землі, які належать Дубинському та його родичам.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Максим Каменєв, «Ґрати»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
727
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду