detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
28.11.2023 16:24
У Києві презентували повернуті з Нідерландів скіфські артефакти (ФОТО)
У Києві презентували повернуті з Нідерландів скіфські артефакти (ФОТО)
На презентації показали частину колекції, яка невдовзі буде експонована на виставці. До звільнення Криму ці артефакти зберігатимуть у Скарбниці Національного музею історії України на території Києво-Печерської лаври.

У Скарбниці на території Києво-Печерської лаври відбулася презентація окремих артефактів з колекції «Крим: золото й таємниці Чорного моря», яка вже повернулась до України. Про це повідомляють Укрінформ та «Громадське радіо».

На презентації відкрили один з боксів та показали частину колекції, яка невдовзі буде експонована на виставці.

Експонати перебували в Нідерландах з 2014 року, в музеї Алларда Пірсона. Їх вивезли з Криму ще до окупації. Наступні роки Росія й Україна в судах сперечались, куди виставка має повернутися.

Виконувач обов’язків міністра культури Ростислав Карандєєв сказав, що повернення «скіфського золота» — це перший за історію українсько-російської війни випадок такого великого за розміром і значенням повернення цінностей до нашої країни.

Фото: МКІП

Фото: Укрінформ

Фото: МКІП

«Я пам’ятаю, як у Нідерландах намагалися створити правовий сюр, коли кримські музейники пояснювали, що вони не винні в тому, що Крим був окупований, а скарби належать мешканцям Криму», — розповіла на презентації перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джепар.

Предмети з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку, їх запакували згідно з музейними правилами. Потім артефакти перевезли до Києва, де українські працівники музею підтвердили справжність та «ідеальний стан експонатів», розповіла завідувачка філії «Скарбниця Національного музею історії України» Наталія Панченко.

Фото: Олександра Єфименко / «Громадське радіо»

Фото: Укрінформ

Нагадаємо, напередодні, 27 листопада, з Нідерландів до України повернулися артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці «Крим: золото й таємниці Чорного моря» в Амстердамі. До деокупації Криму ці артефакти зберігатимуть у Скарбниці Національного музею історії України на території Києво-Печерської лаври.

Йдеться про 565 предметів, зокрема античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років. Це предмети з колекцій Національного музею історії України та чотирьох музеїв Криму: Національного заповідника «Херсонес Таврійський» (Севастополь), Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Бахчисарайського історико-культурного заповідника та Керченського історико-археологічного заповідника.

З лютого по серпень 2014 року виставка цих експонатів тривала в Музеї Алларда Пірсона «Крим: золото й таємниці Чорного моря». Після окупації Криму Росією в лютому 2014 року почалася юридична війна за експонати.

У грудні 2016 року суд в Амстердамі ухвалив рішення передати кримські скарби державі Україна відповідно до закону «Про спадщину». Музеї Криму, які перебувають під контролем окупанта, подавали касаційну скаргу, але 9 червня 2023 року Верховний Суд Нідерландів відхилив її.

Крім того, за рішенням Верховного Суду Нідерландів, Україна мала виплатити Музею Алларда Пірсона 111 689 євро з нарахуванням відсотків за весь час зберігання колекцій кримських музеїв. Втім, 22 листопада виконувач обов’язків міністра культури Ростислав Карандєєв повідомив, що нідерландська сторона ухвалила рішення не стягувати витрати за зберігання протягом 9 років музейних експонатів.

Фото: пресслужба МКІП; Укрінформ; Олександра Єфименко / «Громадське радіо»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY