detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
24.11.2023 20:56
За час великої війни Росія вчинила 543 злочини проти медіа та журналістів
За час великої війни Росія вчинила 543 злочини проти медіа та журналістів
З початку повномасштабного вторгнення окупанти вбили в Україні 69 журналістів, з них 10 — під час виконання професійної журналістської діяльності.

За рік і дев’ять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 543 злочини проти журналістів та медіа в Україні. Про це свідчать дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації (ІМІ).

За жовтень-листопад ІМІ зафіксував три порушення свободи слова, які вчинила Росія, — викрадення та кібератаки.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти вбили 69 журналістів, з них 10 — під час виконання професійної журналістської діяльності.

У листопаді на війні загинув військовий, головний редактор та засновник рівненського видання «Горинь.інфо» Тарас Давидюк. Захисник загинув 3 листопада на околицях Роботиного Запорізької області. Йому було 37 років. Тарас Давидюк брав участь у Революції гідності. З початком російсько-української війни служив у добровольчому батальйоні «Гарпун». Опісля продовжив службу в одному з окремих розвідувальних батальйонів ЗСУ. Додому повернувся лише навесні 2019 року. З початку повномасштабної війни Тарас пішов на фронт. Останніми місяцями воював у 14 окремому полку разом зі своїми побратимами ще з «Гарпуна».

У жовтні стало відомо про викрадення адміністраторів телеграм-каналів запорізького регіонального видання «РІА-Мелітополь» і «Мелітополь — це Україна», яких окупанти тримають у полоні та звинувачують у тероризмі. Відео їх затримання в пропагандистських медіа і телеграм-каналах окупанти оприлюднили тільки 29 жовтня, хоча в полон їх узяли ще 20 серпня. Росіяни оприлюднили імена таких затриманих: Олександр Малишев, Георгій Левченко, Максим Рупчов, Яна Суворова, Марк Каліуш, Костянтин Зиновкін. Усіх їх звинувачують за кількома статтями російського кримінального кодексу: про публічні заклики до терактів, держзраду, шпигунство. Їм загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі.

У листопаді російські хакери атакували ефір телемарафону «Єдині новини». Трансляція ефіру переривалася російськими музичними кліпами й пропагандою. Росіяни атакували сигнал на супутнику. Проте фахівці вчасно помітили й відбили атаку.

Також росіяни атакували супутникові телеканали Суспільного. Було зафіксовано спроби втручання в роботу п’яти телеканалів Суспільного, які мовлять на супутнику: їх намагалися глушити та підмінити контент. Йшлося про супутникові телеканали «Перший», «Суспільне Новини», «Суспільне Крим», «Суспільне Культура» та «Суспільне Спорт», які глядачі дивляться через індивідуальні супутникові антени. 

У коментарі ІМІ голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа зазначила, що за нападом стоїть Росія. «Ми зʼясували, що за цим стоїть Росія. Повʼязуємо з незалежним мовленням і правдивим висвітленням війни, що дуже не подобається агресору. Нам вдалося швидко відновити мовлення. Але щоб убезпечити себе від блокування, компанія розглядає можливість переходу на інший, більш захищений супутник», — сказала вона.

Детальніше читайте тут.

Нагадаємо, в жовтні Інститут масової інформації зафіксував 12 злочинів проти свободи слова в Україні. П’ять із них вчинила Росія. 

Фото: ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY