У Верховній Раді пропонують «законодавчо врегулювати езотеричну освіту»

У Верховній Раді пропонують «законодавчо врегулювати езотеричну освіту»

24 Листопада 2023
2721
24 Листопада 2023
19:04

У Верховній Раді пропонують «законодавчо врегулювати езотеричну освіту»

2721
Законопроєкт запроваджує термін «езотерична освіта», дозволяє ФОПам, які її надають, зареєструватися в Міносвіти, визначає їхні права та обов’язки.
У Верховній Раді пропонують «законодавчо врегулювати езотеричну освіту»
У Верховній Раді пропонують «законодавчо врегулювати езотеричну освіту»

Народний депутат від «Слуги народу» Сергій Гривко, відомий своїми законодавчими фрик-ініціативами на кшталт велогенераторів для українських в'язнів, зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонує внести зміни до Закону України «Про освіту» і запровадити «правове регулювання відносин у сфері езотеричної освіти». Законопроєкт №10283 був зареєстрований 23 листопада, повідомляє ІМІ.

Метою цього законопроєкту нібито є «запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти, сприяння захисту прав та інтересів усіх учасників зазначених відносин, визначення базових правил ведення діяльності у сфері езотеричної освіти та забезпечення дотримання вимог законодавства України (податкового, трудового, у сфері регулювання підприємницької діяльності, захисту прав споживачів тощо) суб’єктами діяльності під час здійснення езотеричної освіти».   

Законопроєкт запроваджує термін «езотерична освіта» (напрямки — астрологія, тарологія, нумерологія, рунологія, екстрасенсорика, знахарство, цілительство, йога та інші сфери духовних, енергетичних та фізичних практик). 

Суб’єкти, які надають езотеричну освіту та мають статус фізичної особи — підприємця або іншої самозайнятої особи, можуть добровільно додатися до реєстру наставників у сфері езотеричної освіти Міністерства освіти і науки України.

Особи, включені до реєстру наставників, на законодавчому рівні наділяються певними правами:

  • зможуть проводити тренінги, навчальні курси та інші освітні заходи на підставі самостійно розроблених освітніх програм; 
  • зможуть видавати своїм учням дипломи встановленої форми про отримання відповідних знань та досвіду у визначеній сфері езотеричної освіти; 
  • зможуть захистити свою ділову репутацію; 
  • матимуть право на об’єкти інтелектуальної власності у сфері езотеричної освіти;
  • зможуть утворювати заклади освіти у порядку, встановленому чинним законодавством України;
  • використовувати у своїй діяльності терміни «школа езотерики/езотерична школа», «інститут езотерики/езотеричний інститут» та «академія езотерики/езотерична академія».

Водночас такі особи, за задумом нардепа, матимуть і визначені законом зобов’язання:

  • обов’язки, передбачені ч. 2 ст. 54 Закону України «Про освіту» для педагогічних працівників; 
  • заборону здійснювати у будь-якій формі виготовлення, зберігання та розповсюдження інформації з пропагандою культу насильства і жорстокості, расової, національної чи релігійної нетерпимості та дискримінації, а також будь-яким іншим способом  поширювати вказані ідеї серед населення.

Ініціатор законопроєкту зазначає, що ринок езотеричних послуг жодним чином не врегульований, а тому «доброчесні езотерики» («Детектор Медіа» навіть не уявляє, що законодавець має на увазі під цим терміном) не захищені у своїй діяльності.

«У реаліях сьогодення практично кожний бажаючий може назвати себе провидцем чи езотериком (не маючи відповідних знань і досвіду), обманювати людей і заробляти на цьому. ... Це відкриває поле для діяльності шахраїв, і люди, які звертаються за такими послугами, можуть бути ошукані. У свою чергу, держава не отримує надходжень у вигляді податків та зборів від провадження суб’єктами відповідної підприємницької діяльності. Зважаючи на викладене вище, вбачається потреба у запровадженні державного регулювання процесів у зазначеній сфері», — пишуть автори законопроєкту.

Як писав «ДМ», 29 вересня «таролога, демонолога і коронованого мага зі світовим іменем» Веліара (Богдана Оріщенка) нагородили національною відзнакою «Гордість і слава України». Вітальні листи мають підпис спікера парламенту Руслана Стефанчука.

Відзначимо, протягом 2022 року від початку повномасштабного вторгнення Росії українські медіа опублікувати 22 тисячі матеріалів із магічними передбаченнями.

Читайте також:

Фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2721
Читайте також
19.08.2022 17:24
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 991
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду