detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
24.11.2023 19:04
У Верховній Раді пропонують «законодавчо врегулювати езотеричну освіту»
У Верховній Раді пропонують «законодавчо врегулювати езотеричну освіту»
Законопроєкт запроваджує термін «езотерична освіта», дозволяє ФОПам, які її надають, зареєструватися в Міносвіти, визначає їхні права та обов’язки.

Народний депутат від «Слуги народу» Сергій Гривко, відомий своїми законодавчими фрик-ініціативами на кшталт велогенераторів для українських в'язнів, зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонує внести зміни до Закону України «Про освіту» і запровадити «правове регулювання відносин у сфері езотеричної освіти». Законопроєкт №10283 був зареєстрований 23 листопада, повідомляє ІМІ.

Метою цього законопроєкту нібито є «запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти, сприяння захисту прав та інтересів усіх учасників зазначених відносин, визначення базових правил ведення діяльності у сфері езотеричної освіти та забезпечення дотримання вимог законодавства України (податкового, трудового, у сфері регулювання підприємницької діяльності, захисту прав споживачів тощо) суб’єктами діяльності під час здійснення езотеричної освіти».   

Законопроєкт запроваджує термін «езотерична освіта» (напрямки — астрологія, тарологія, нумерологія, рунологія, екстрасенсорика, знахарство, цілительство, йога та інші сфери духовних, енергетичних та фізичних практик). 

Суб’єкти, які надають езотеричну освіту та мають статус фізичної особи — підприємця або іншої самозайнятої особи, можуть добровільно додатися до реєстру наставників у сфері езотеричної освіти Міністерства освіти і науки України.

Особи, включені до реєстру наставників, на законодавчому рівні наділяються певними правами:

Водночас такі особи, за задумом нардепа, матимуть і визначені законом зобов’язання:

Ініціатор законопроєкту зазначає, що ринок езотеричних послуг жодним чином не врегульований, а тому «доброчесні езотерики» («Детектор Медіа» навіть не уявляє, що законодавець має на увазі під цим терміном) не захищені у своїй діяльності.

«У реаліях сьогодення практично кожний бажаючий може назвати себе провидцем чи езотериком (не маючи відповідних знань і досвіду), обманювати людей і заробляти на цьому. ... Це відкриває поле для діяльності шахраїв, і люди, які звертаються за такими послугами, можуть бути ошукані. У свою чергу, держава не отримує надходжень у вигляді податків та зборів від провадження суб’єктами відповідної підприємницької діяльності. Зважаючи на викладене вище, вбачається потреба у запровадженні державного регулювання процесів у зазначеній сфері», — пишуть автори законопроєкту.

Як писав «ДМ», 29 вересня «таролога, демонолога і коронованого мага зі світовим іменем» Веліара (Богдана Оріщенка) нагородили національною відзнакою «Гордість і слава України». Вітальні листи мають підпис спікера парламенту Руслана Стефанчука.

Відзначимо, протягом 2022 року від початку повномасштабного вторгнення Росії українські медіа опублікувати 22 тисячі матеріалів із магічними передбаченнями.

Читайте також:

Фото з відкритих джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY