Астролог-хароший русскій-інсайдер_про_Путіна

Астролог-хароший русскій-інсайдер_про_Путіна

19 Лютого 2023
2318
19 Лютого 2023
09:36

Астролог-хароший русскій-інсайдер_про_Путіна

Тетяна Трощинська
головна редакторка «Громадського радіо»
2318
Люди шукають звичний інформаційний бруд — з одного боку. Але шукають і альтернативну подачу до єдиного марафону — з іншого.
Астролог-хароший русскій-інсайдер_про_Путіна
Астролог-хароший русскій-інсайдер_про_Путіна
Українська журналістика, не встигнувши вийти із маніпулятивних олігархічних пасток потрапила в нову.
Я це називаю умовно — "астролог-хароший русскій-інсайдер_про_путіна". І це також часто маніпуляції, а не журналістика чи інтерв’ю.
Бо, здається, навіть споживачі новин з вайбера вже знають, що якщо ти не запрошуєш оце все, ютуб тебе не надто полюбить і велику аудиторію ти не збереш.
І треба чесно казати: складно інакше заробляти — тільки Швець, тільки Арестович, тільки Влад Росс, тільки "великий наступ одночасно з 15-ти напрямків, з моря, неба і космосу".
В цьому місці хочеться зробити — фізично — доземний уклін усім тим редакціями, які тримаються і цього не роблять, не запрошуючи це все, жертвуючи великими цифрами переглядів.
Але — відтак — ти лузер. Тобі не так і легко довести донорам чи рекламодавцям, що у тебе є якась якість журналістської роботи, хоча б відносно перевірена інформація (з огляду на умови), до тебе приходить люди, які мають експертизу хоч у чомусь.
Ти постійно змагаєшся з бажанням народу тричі за вечір слухати "однокласника путіна" з протухлим інсайдом, з диктатом алгоритмів ютуба і вимушена/ий залежати від невеликого розуму і неперебірливості масових аудиторій.
І це велика загроза для української аудиторії в умовах війни, але у мене немає рішення.
Мені складно уявити, як великі гравці на ринку діджитал, які є передусім бізнесами, візьмуть і за доброю волею відмовляться годити диким пристристям людей до астрологів і магів різного штибу, і раптом почнуть думати про інфогігієну.
І замість безумних агрегаторів шок-контенту спробують створити агрегатори новин суспільного інтересу - або хоча б додатково такі агрегатори.
Бо, зокрема, незалежна журналістика існує не просто для того, щоб критично мислити.
А і щоб розуміти, що є різні сценарії нашого майбутнього. Що є купа змінних і чинників, які на це впливають. Що ми повинні намагатися думати за різних обставин, навіть за дуже виснажливих і емоційно болючих.
Я веду до того, що, на жаль, не все лежить лише у площині редакційної політики та дотриманні етичних і професійних стандартів.
Але задля справедливості треба сказати, що похід в ютуб — частково вимушений.
По-перше, там аудиторія, по-друге, в умовах єдиного марафону кудись же треба піти, щоб її знайти.
Тепер про медіа споживання і аудиторію.
Війна породила цілу когорту шоуменів нового сорту. Усі ці люди, яким є щовечора (щовечора, вдумайтесь!) що сказати про війну в стилі потішної експертизи.
І є немала частина аудиторії, яка хоче ілюзій, а не реалізму, хоче емоційного розхитування, і це їхнє повне право.
Звикли люди до цього.
У нас же було багато різноманітних телеканалів. На одному — як різана, верещала Панченко, на іншому — сидів Мураєв зі своїм рускім міром, на третьому - всілякі Ківи з тим самим і виряченими очима.
Десь плювалися жовчю на "бариг", а десь - на "бубочку".
Люди підсіли на цю зраду-перемогу, на це чорно-біле сприйняття, на своїх і чужих.
І тут зробили єдиний марафон, де усі звітують рядочками, що перемога ось-ось.
І у людей наче витягли дофамінову крапельничку з руки (чи з мозку).
Їх позбавили звичного відчуття суцільного шапіто. Їм якось тривожно стало через це.
Не всі ж воюють, не всі ж волонтери, не всі ж чекають з фронту чи просто працюють до темних плям в очах.
У Шарія в тг каналі — мільйон підписників. Просто усвідомте. І частина з них — точно з України.
Люди шукають звичний інформаційний бруд — з одного боку. Але шукають і альтернативну подачу до єдиного марафону — з іншого.
Це природно.
Я припускаю, що ОП хоче на єдиному марафоні в'їхати прямісінько у вибори. І це найбільше вражає, з огляду на невизначеність в обрисах перемоги і тривалості війни.
Ви можете уявити марафон ще рік-два? Я ні, але хто знає.
Тому я переконана, що найдоступніші джерела інформації (такі, як, наприклад, телевізор) повинні повертатись до урізноманітнення і дискусійності.
Якісні ЗМІ повинні вчитися конкурувати на усіх платформах. Але поки що це для мене лише декларування, я не надто оптимістична в цьому.
Але головне - люди повинні вчитися хоч трохи бачити зв'язок між власними медіавподобаннями, власним мисленням, власними діями і наслідками для себе і країни.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2318
Читайте також
14.01.2023 10:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
14 214
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Антибот
431 дн. тому
Золоті слова, Тетяно
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду