Радник Орбана вимагає скасувати закон про мову: каже, що блокуватиме переговори про вступ України до ЄС

Радник Орбана вимагає скасувати закон про мову: каже, що блокуватиме переговори про вступ України до ЄС

7 Листопада 2023
1039
7 Листопада 2023
16:47

Радник Орбана вимагає скасувати закон про мову: каже, що блокуватиме переговори про вступ України до ЄС

1039
Нідерландський суспільний мовник, утім, пише, що закарпатські угорці не відчувають дискримінації, а уряд Орбана використовує мовне питання як розмінну монету, щоб отримати мільярдні субсидії від ЄС.
Радник Орбана вимагає скасувати закон про мову: каже, що блокуватиме переговори про вступ України до ЄС
Радник Орбана вимагає скасувати закон про мову: каже, що блокуватиме переговори про вступ України до ЄС

Угорщина обіцяє блокувати початок переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу, вимагаючи скасування закону про мову. Про це заявив політичний радник прем’єр-міністра Угорщини Балаж Орбан в інтерв'ю нідерландському суспільному мовнику NOS, передає hromadske.

За його словами, Угорщина «завжди була прихильницею зближення України з Євросоюзом, але суворіший закон про мову все змінив».

«Ми не можемо з цим погодитися. Позиція Угорщини кришталево зрозуміла: поки існує цей закон, не може бути жодних дискусій з українцями щодо їхньої інтеграції в Євросоюз. Ми заблокуємо це доти, доки проблему не буде вирішено», — сказав Балаж Орбан.

Він зазначив, що мовний закон нібито «зробив життя угорців нестерпним».

Ідеться про нещодавно запроваджений в Україні закон про мову, який зобов'язує нацменшини, зокрема угорську, отримувати щонайменше 70% освіти українською мовою. В Угорщині занепокоєні, що таким чином угорськомовні діти в Україні значно відставатимуть у навчанні, пише видання.

NOS зауважує, що в Україні погрозу вето Угорщини сприймають як цинічну гру. Будь-який маневр Угорщини викликає підозру в очах України, оскільки Будапешт продовжує підтримувати добрі відносини з Росією. 

Тому Україна не дуже вірить у щирість Угорщини, коли та висловлює незадоволення мовним законодавством. І хоч Єврокомісія теж радить дещо змінити мовне законодавство, ця проблема не така велика, щоб від неї залежала доля понад 40 мільйонів українців, наголошує нідерландський мовник.

При цьому співрозмовники NOS серед закарпатських угорців розповіли, що не відчувають дискримінації.

«Я не сприймаю це як порушення своїх прав. Як угорка я живу тут, в Україні, але майже не говорю українською, це просто божевілля. Тепер я вчу українську», — цитує NOS студентку з Берегова.

Прозаїк Банди Шолтес, який живе в Ужгороді, вважає, що угорські політики навмисно створюють міф про загрозу для закарпатських угорців.

«Уряд Орбана виграє від цього, тому що він може представити себе захисником цієї бідної дискримінованої меншини. Але дискримінації майже немає. У шкільному дворі моїх синів угорські діти навіть між собою розмовляють українською», — сказав він.

NOS додає, що з початком повномасштабного вторгнення кількість угорців у Закарпатті скоротилася зі 150 до 100 тисяч. Багато людей, особливо молоді, шукають притулку в Угорщині.

Водночас, пише NOS, у Брюсселі побоюються, що уряд Орбана займе непримиренну позицію щодо переговорів про вступ України, щоб отримати субсидії від ЄС. Брюссель відмовляється виплачувати ці гроші (понад 20 мільярдів євро), допоки в Угорщині існують проблеми з корупцією та верховенством права.

Критики впевнені, пише видання, що уряд Орбана використовує питання мовного закону на Закарпатті як розмінну монету: Угорщина зніме вето лише в тому разі, якщо отримає мільярдні субсидії від ЄС.

«Це політична маніпуляція з Будапешта. Я перебуваю в постійному контакті з угорською меншиною. Як країна-кандидат на вступ до ЄС Україна добре усвідомлює, що повинна поважати права меншин», — цитує видання голову Закарпатської обласної військової адміністрації Віктора Микиту.

Читайте також:

Фото ілюстративне: зустріч Віктора Орбана та Володимира Путіна / Yuri Kadobnov, AFP via Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1039
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду