«Не перетворюйте нас на німих статистів»:  Відкрита заява членів Громадської ради при Держкіно щодо Стратегії розвитку кіно

«Не перетворюйте нас на німих статистів»: Відкрита заява членів Громадської ради при Держкіно щодо Стратегії розвитку кіно

2 Листопада 2023
1345
2 Листопада 2023
17:05

«Не перетворюйте нас на німих статистів»: Відкрита заява членів Громадської ради при Держкіно щодо Стратегії розвитку кіно

1345
Члени Громадської ради: Коли чиновники Держкіно не ведуть діалогу з кінематографістами, систематично ігнорують їхню думку та рекомендації Громадської ради, вони перевищують свої повноваження і мають піти у відставку.
«Не перетворюйте нас на німих статистів»:  Відкрита заява членів Громадської ради при Держкіно щодо Стратегії розвитку кіно
«Не перетворюйте нас на німих статистів»:  Відкрита заява членів Громадської ради при Держкіно щодо Стратегії розвитку кіно

Члени Громадської ради при Держкіно Стас Притула, Жанна Максименко-Довгич, Віталій Шереметьєв та Володимир Войтенко опублікували відкриту заяву через ситуацію зі «Стратегією розвитку кіно до 2027 року» та закликали голову Держкіно Марину Кудерчук та її заступницю Юлію Шевчук  подати у відставку через «перевищення своїх повноважень». Про це говориться у відкритій заяві членів Громадської ради, яка є в розпорядженні «Детектора медіа».

«ДМ» наводить текст заяви повністю:

На розгляд засідання Кабміну Держкіно винесло проєкт «Стратегії розвитку українського кінематографу до 2027 року». Цей документ викликав хвилю критики й різке несприйняття представниками кіногалузі. З невідомих нам причин, Держкіно працювало над цим документом у закритому режимі, не анонсуючи роботу над ним і не долучаючи представників галузі, а пізніше не бажало його оприлюднювати, мотивуючи це тим, що, мовляв, проєкт Стратегії є службовою інформацією. Імена авторів документу також не було оприлюднено.

Зрештою, Громадська Рада при Держкіно таки витребувала проєкт Стратегії й провела його обговорення з залученням представників галузі на своєму засіданні 24 липня 2023 року. За результатами аналізу Проєкту, 11 присутніх на засіданні членів Громадської Ради одноголосно проголосували за відкликання проєкту документу й надіслали в Держкіно й Кабін детальний розбір, що з ним не так. А не так там буквально все, починаючи з того, що в Стратегії ніяк не відображені реалії, в яких перебуває кінематографічна галузь в умовах повномасштабної війни.

Не бажаючи загострювати конфлікт громадськості з  Держкіно, ми рекомендували подовжити термін обговорення документу, сподіваючись, що до нас дослухаються, що будуть проведені консультації й ширше коло фахівців буде долучено до роботи над засадничим документом галузі.

Нічого цього не відбулося.  Яким же було наше подивування, коли проєкт Стратегії, що отримав незадовільну оцінку галузі таки було винесено на розгляд Кабіну. Не менше здивувала аргументація Держкіно щодо ігнорування інституцією думки фахівців, а серед них і зауважень від членів  Громадської Ради, що були зібрані  й надіслані Держкіно та Кабміну.

З додатку до звіту про громадське обговорення проєкту Стратегії розвитку кіно в Україні в період до 2027 року наданого Кабміну, ми дізналися, що пропозиція Ради продовжити обговорення документу була відхилена «у зв'язку з відсутністю чітких обґрунтувань». Серйозні зауваження членів Громадської Ради та представників галузі, що були присутні на засіданні, також були відхилені з подібною ж аргументацією; жодні зауваження, висловлені на засіданні Ради й зазначені в  Протоколі, не були навіть внесені до списку зауважень і пропозицій, наданих Кабміну як звіт про  громадське обговорення. Прикметно, що цей Звіт не було опубліковано ні на сайті Держкіно, ні надано Громадській Раді.

При цьому, рекомендації, за які проголосували члени Громадської Ради на своєму засіданні 24 липня, були такі:

  1. Відкликати проєкт «Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року», як такий, що не відповідає інтересам кіногалузі.
  2. Рекомендувати Держкіно подовжити термін громадського обговорювання проєкту «Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року»
  3. Забезпечити доопрацювання проєкту «Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року», створивши експертні робочі групи, долучити до розробки нового проєкту громадські організації та фахівців, в тому числі Громадську раду.

Згідно з Положенням про Громадську раду при Державному агентстві України з питань кіно, основними завданнями Громадської ради є:

  • сприяння участі громадськості в розвитку кінематографії в Україні;
  • сприяння реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами;
  • здійснення громадського контролю за діяльністю Державного агентства України з питань кіно, при якому вона утворена (далі – «Орган»);
  • налагодження ефективної взаємодії Органу з громадськістю та сприяння врахуванню Органом громадської думки під час формування та реалізації державної політики у сфері кінематографії;
  • сприяння Органу у підготовці та проведенні громадських обговорень з питань, що відносяться до його повноважень;
  • здійснення підготовки експертних пропозицій, висновків, аналітичних матеріалів з питань формування та реалізації державної політики у сфері кінематографії;
  • доведення до Органу, інших органів виконавчої влади та місцевого самоврядування громадської експертизи, оцінки державної політики, проектів нормативних актів в сфері діяльності Органу.

Повністю відкидаючи зауваження Громадської Ради до засадничого документу для галузі, Держкіно, таким чином, займається самоуправством, перетворюючи членів Ради на німих статистів. Ми не погоджуємося з таким станом справ і відведеною нам роллю, адже очільники Держкіно є не більше, ніж найманими чиновниками, яким Громада делегувала функції управління галуззю.

Коли чиновники Держкіно не ведуть  діалогу з кінематографістами, систематично ігнорують їхню думку та рекомендації Громадської Ради як представників громади й галузі, кому колеги доручили здійснювати контроль та взаємодію з Держкіно як інституцією, що є  центральним органом виконавчої влади в галузі кіно, вони перевищують свої повноваження і мають піти у відставку.

Закликаємо Голову Держкіно Марину Кудерчук та заступницю Голови Держкіно Юлію Шевчук зробити це самостійно.

Заяву підписали:

  • Стас Притула, голова Громадської Ради при Держкіно, військовослужбовець, ветеран АТО;
  • Жанна Максименко-Довгич, членкиня Громадської Ради при Держкіно, голова Української гільдії режисерів;
  • Віталій Шереметьєв, член Громадської Ради при Держкіно, кінопродюсер;
  • Володимир Войтенко, кінознавець, член Громадської Ради при Держкіно, член правлінь Української кіноакадемії та Національної спілки кінематографістів.

 

3 листопада 2023 року Кабінет Міністрів планує розглянути розроблений Державною агенцією України з питань кіно проєкт Стратегії. Документ Держкіно винесло на розгляд Кабміну 31 жовтня. 

2 листопада кінематографісти звернулись до уряду із проханням не затверджувати «Стратегію розвитку кіно до 2027 року» і звільнити керівництво Держкіно.

Читайте також: 

Нагадаємо, навесні 2023  року «Детектору медіа» з власних джерел стало відомо, що Держкіно підготувало проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку кіно в Україні до 2027 року». Його було надіслано органам державної влади та державним установам у лютому 2023-го року за списком розсилання, в супровідній записці підкреслювались «стислі строки внесення проєкту на розгляд Уряду».

Водночас, члени кіноспільноти, профільні творчі спілки та ГО на той момент не були ознайомлені з проєктом стратегії, попри те, що він має неабияку суспільну значущість та потребує широкого публічного обговорення.

Державне агентство України з питань кіно відмовилось надати «Детектору медіа» для ознайомлення проєкт «Стратегії розвитку кіно в Україні до 2027 року» і не повідомило, коли це могло би статись.

Ілюстративне фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1345
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду