Російські спецслужби вербували українських школярів для антисемітських провокацій

Російські спецслужби вербували українських школярів для антисемітських провокацій

25 Жовтня 2023
913
25 Жовтня 2023
15:42

Російські спецслужби вербували українських школярів для антисемітських провокацій

913
Росіяни вербували українських школярів у телеграмі. Вони мали наносити образливі написи та підривати саморобну вибухівку на єврейських меморіалах. Фото й відео цих дій російські спецслужби потім «розганяли» в закордонних ЗМІ для дискредитації України.
Російські спецслужби вербували українських школярів для антисемітських провокацій
Російські спецслужби вербували українських школярів для антисемітських провокацій

Російські спецслужби вербували українських підлітків для вчинення антисемітських провокацій у Житомирі, Дніпрі, Львові та Вінниці. До складу групи входили 13–17-річні учні місцевих шкіл, повідомляє пресслужба СБУ.

За рахунок вербування неповнолітніх українських юнаків спецслужби Росії намагалися розпалити антисемітські настрої на Житомирщині, а також у Дніпрі, Львові та Вінниці.

Для їх дистанційного вербування створили молодіжний праворадикальний телеграм-канал.

Його російські адміністратори, використовуючи психологічні маніпуляції, закликали українських підлітків вчиняти антисемітські дії у своїх населених пунктах — наносити образливі написи на пам’ятних місцях, підривати там саморобні вибухові пристрої. При цьому росіяни пропонували учасникам спільноти публікувати фото- та відеозвіти вчинених провокацій. Отримані медіафайли російські спецслужби «розганяли» в закордонних ЗМІ для дискредитації України.

Так, на Житомирщині викрили 15-річного школяра з Радомишля, якого російські спецслужби тривалий час психологічно «обробляли» в інтернеті. Окупанти вимагали від юнака нанести антисемітські написи на одному з меморіальних знаків. Пізніше аналогічні провокативні зображення виявили на стінах декількох приватних будинків.

У Дніпрі, Львові та Вінниці також викрили чотирьох місцевих школярів — учасників підконтрольного Росії телеграм-каналу. Представники російських спецслужб закликали їх вчинити акти вандалізму на місцях пам’яті жертв Голокосту.

Під час обшуків за адресами проживання підлітків виявлено комп’ютери та мобільні телефони з фотографіями-звітами провокацій, а також компоненти для кустарного виготовлення вибухівки.

Наразі за всіма викритими фактами триває розслідування у межах кримінального провадження, розпочатого за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого);
  • ч. 1 ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, які пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію);
  • ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

СБУ звертається до українців бути пильними і тримати на контролі коло зацікавлень і вподобань своїх дітей, щоб запобігати впливу на них ворожих спецслужб. Спецслужба також просить не піддаватися на провокації та сприяти правоохоронним органам у встановленні організаторів, виконавців і пособників злочинних дій.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
913
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду