«Класична російська риторика»: Україна та США відреагували на звинувачення РФ у підбурюванні антиєврейських заворушень

«Класична російська риторика»: Україна та США відреагували на звинувачення РФ у підбурюванні антиєврейських заворушень

31 Жовтня 2023
2206
31 Жовтня 2023
10:43

«Класична російська риторика»: Україна та США відреагували на звинувачення РФ у підбурюванні антиєврейських заворушень

2206
Українське МЗС каже, що російська пропаганда «десятиліттями культивувала ненависть до інших народів», а події в Дагестані «віддзеркалюють глибоко вкорінений антисемітизм російських еліт та суспільства». Білий дім вважає, що «це класична російська риторика» — звинувачувати когось іншого у власних проблемах.
«Класична російська риторика»: Україна та США відреагували на звинувачення РФ у підбурюванні антиєврейських заворушень
«Класична російська риторика»: Україна та США відреагували на звинувачення РФ у підбурюванні антиєврейських заворушень

Міністерство закордонних справ України назвало російські звинувачення у причетності України до антиєврейських заворушень у Дагестані спробою перекласти відповідальність з хворої голови на здорову. Про це 30 жовтня заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

«Звинувачення МЗС РФ на адресу України в причетності до подій в Дагестані — намагання перекласти відповідальність з хворої голови на здорову. Ми глибоко переконані, що міжнародна спільнота має рішуче реагувати на прояви расової ненависті в Росії та будь-де в світі», — написав Ніколенко.

За його словами, погрози розправитися з євреями — це наслідок роботи російської державної пропаганди, «яка десятиліттями культивувала серед росіян почуття ненависті до інших народів», а події в Махачкалі «віддзеркалюють глибоко вкорінений антисемітизм російських еліт та суспільства».

Він згадав у цьому контексті нещодавні образливі антисемітські заяви Володимира Путіна та міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова.

Тим часом офіційний представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що Кремль продемонстрував свою класичну риторику, коли почав звинувачувати інших, у тому числі Україну, в антисемітських заворушеннях на території Росії, передає Укрінформ.

«Це класична російська риторика, коли в вашій країні відбувається щось погане, і ви звинувачуєте когось іншого, звинувачуєте в цьому зовнішній вплив», — зауважив представник Білого дому.

Він наголосив, що жодна країна Західного світу не мала до цього жодного стосунку.

«Це просто ненависть, фанатизм і залякування, що є очевидним»,— сказав представник адміністрації Байдена.

Нагадаємо, у неділю 29 жовтня в Махачкалі (Дагестан, РФ) учасники антисемітської акції увірвалися в аеропорт і намагалися проникнути в літак із Тель-Авіва, шукаючи євреїв, а росіян пропускали. Вони заходили в кожне приміщення, вигукуючи антисемітські гасла.

Поліцейські ніяк не перешкоджали натовпу. Вони лише закликали в мегафон утриматися від погрому і перекриття доріг, а спецпризначенці, які прибули на місце, не стали нікого розганяти.

Після цього голова Дагестану Сергій Меліков заявив, що погроми з пошуком євреїв в аеропорту Махачкали сталися через заклики з телеграм-каналу, який буцімто адмініструється з України. Йшлося про телеграм-канал «Утро Дагестана», у якому жителів республіки закликали виходити на несанкціоновані акції.

При цьому, за даними джерел Gulagu.net, російська ФСБ прямо вночі готувала рапорти і спецдонесення про нібито «український слід» в антисемітських погромах у Дагестані, а вночі та вранці 30 жовтня при обшуках за місцем проживання організаторів та учасників погрому планувала «знайти» докази нібито причетності співробітників ГУР, СБУ та пов'язаних із ними осіб. 

Російський політик, власник телеграм-каналу «Утро февраля», який перебуває в Україні, Ілля Пономарьов у відповідь на звинувачення заявив, що вже давно не має жодного стосунку до телеграм-каналу «Утро Дагестана», до створення якого колись був причетний.

Телеграм-канал «Утро февраля» також заявив, що інформація, буцімто телеграм-канал «Утро Дагестана», який займається грубою антисемітською пропагандою, має стосунок до Іллі Пономарьова, є або хибною, або провокаційною.

Фото: ТАСС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2206
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
183 дн. тому
Класичне підбурювання корумпованим Вождем повстання Пригожина і крики почалась кривава смута вже забули? Почитайте Біблію там все сказано про порядність Божого народу.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду